Hvilken prevensjon passer for deg?

Les gynekolog Helena Engers tips og råd.

Helena Enger - Gynekolog

05.07.2018

Her kommer litt informasjon og veiledning angående mulighetene du har.

Prevensjonsmidler hjelper mot flere plager

Prevensjon forhindrer ikke bare graviditet, men har andre funksjoner i tillegg, som kan være av interesse for alle som er plaget av menstruasjonssmerter, eggløsningssmerter, PMS, kviser, økt hårvekst eller menstruasjonsrelatert hodepine, for å nevne noen.

For de unge

Når det gjelder de aller yngste brukerne vil mange glede seg over at p-piller har en positiv effekt på kviser, reduksjon av mensmengde, menssmerte og uregelmessig menstruasjon. Om det er aller første gangen du bruker p-piller, vil man velge en lavdosert pille med lite østrogen. 

P-piller

P-piller tar du som følger: om du har 28 tabletter på brettet (hvorav 7 tabletter er hormonfrie juksepiller), tar du 1 tablett daglig , alltid, og får da månedlige menstruasjoner. Noen brett har 21 tabletter på brettet , alle med hormoner, og da tar du alle pillene i 21 dager før du tar en uke uten tabletter for å få mens. Med p-piller kan du forskyve menstruasjonen og hoppe over menstruasjonene. Så å hoppe over menstruasjonen er helt ok, men det fungerer ikke alltid, og ikke hos alle. Vi anbefaler 3-4 menstruasjoner per år om man velger å hoppe over. Dette for at man skal slippe uventede gjennombruddsblødninger. 

En p-pille inneholder både østrogen og gestagen (progesteron). Jenter som røyker,er kraftig overvektige, har høyt blodtrykk, har hatt blodpropp selv eller har økt familiær risiko for blodpropp, hjerteinfarkt eller slag bør ikke bruke p-piller. Det gjelder også hvis du har migrene med aura. Dette er for at p-piller øker risikoen for blodpropp med 6 tilfeller pr 10 000. Det tilsvarer 0,6 promille. Jenter som ikke bruker p-piller har en risiko på 0,2 promille. De nyere p-pillene har en noe høyere risiko, det er derfor man begynner med de mildeste.

P-ring

P-ring kan kalles for en p-pille i ringform. Ringen føres inn i skjeden, sitter der i 3 uker og tas så ut i 1 uke for menstruasjon (eller avbruddsblødning). Du kan trene, bade, ha sex og leve et vanlig liv med p-ringen. Den trenger ikke tas ut for noe annet enn å fremkalle menstruasjon. Dette kan fungere for deg som har lett for å glemme å ta piller.

P-plaster

P-plaster kan kalles for p-pille i plasterform. Plasteret sitter på utsiden av overarmen, på setet eller nedre delen av maven, og sitter 1 uke av gangen. Etter 3 plaster har du en uke uten plaster for å få menstruasjonsblødning. Du kan forskyve og hoppe over mensen med p-plaster og p-ring også.

Minipiller

Minipiller består bare av progesteron, og har derfor IKKE blodpropprisiko. Pillene setter i gang menstruasjonen når din kropp bestemmer. Om du har uregelmessig menstruasjon vil minipillen ikke kunne gi deg mer regelmessige blødninger, bare mindre kraftige. Du tar en tablett daglig , alltid, og uten avbrudd. Minipillen vil krympe menstruasjonen over tid, men gir nesten alltid småblødninger i starten. Det kan vare i opptil 3 måneder. Noen er heldige og blør kortere, men noen er uheldige og kan blø noe lengre. Belønningen for oppstartsblødningene er at menstruasjonen, over tid , kan forsvinne nesten helt.

Om du er plaget av mye kviser, er det ikke sikkert at du trives på minipillen, da den hos noen kan gi mere kviser.

Hormonspiral, p-stav og p-sprøyte er enkelt sagt minipille i spiral, stav eller sprøyteform. De inneholder alle kun progesteron. Dosen er vesentlig mindre enn i tablettform, men småblødningsmønstret i starten er  det samme som hos minipiller. Det er også sjansen for redusert mensmengde over tid.

Noen veldig få kan bli triste av hormoner. Da må man finne et annet preparat med en annen hormonkombinasjon, eller et hormonfritt alternativ.

P-stav

P-staven settes inn i overarmen, gjennom en innføringssprøyte på innsiden mot kroppen, og skal sitte så overfladisk at du kan kjenne den. Du får smertestillende sprøyte før staven settes inn, og innsettingen pleier ikke oppfattes som smertefull. Om du glemmer lett eller har en jobb der du reiser mye over tidssoner, kan dette være en form for prevensjon som passer deg. Få P-staven satt inn hos noen som er vant til å sette dem inn. P-staven kan sitte i 3 år.

Hormonspiral

Hormonspiral er også et fint alternativ til deg som vil slippe å tenke på prevensjon. De finnes i 3 styrker og i liten og stor størrelse . De kan sitte i 3 til 5 år avhengig av hvilken du velger. Og de kan gi månedlige menstruasjoner eller sjanse for nesten ikke mens etter hvert. Men husk at det kan ta lang tid før du blir helt blødningsfri. De små spiralene er tenkt for unge jenter som ikke har født barn enda. De er kortere , slankere og derfor lettere å sette enn. Det kan oppfattes som ubehagelig å sette inn en spiral, så ta -for sikkerhets skyld - litt smertestillende 1 time før du kommer. Videre  anbefales det å sette inn spiral ved menstruasjon eller kort tid etter mens. Husk at det blir småblødninger i starten.

P-sprøyte

P-sprøyte gis hver 3 måned og kan også være et alternativ for deg som lett glemmer å ta piller. Småblødninger i starten, er vanlig også her. Mindre mens etter hvert Og litt risiko for kviser og tristhet, da dosen er større enn ved for eksempel en hormonspiral.

Hormonfrie alternativer

Kobberspiral

For den som er hormonfølsom finnes alternativet kobberspiral. Den irriterer ved sitt nærvær i livmorhulen, og sæden liker ikke kobber. De gamle kobberspiralene førte til vesentlig kraftigere menstruasjonsblødninger, men nå er det kommet en ny type kobberspiral som ikke skal øke mensmengden. For å kunne sette inn denne typen av spiral må gynekologen vurdere om din livmor egner seg i form og veggtykkelse. Det ser man ved ultralyd ved en gynekologisk undersøkelse, og om du ikke har blitt undersøkt mtp dette tidligere må det vurderes ved planlagt innsetting. Om alt ligger tilrette kan spiralen settes inn ved samme undersøkelse.

Om du ønsker denne nye typen spiral, må du kontrollere at den gynekologen du går til kan sette den inn. Søk evt på nettet og bestill time.

Kondom

Til sist: Kondom er også et hormonfritt alternativ. Ikke bare som prevensjon, men også som beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer. Ikke glem den, til tross for god prevensjon ! 

Lykke til med ditt valg av prevensjon. Er du usikker vil din gynekolog veilede deg i valget.

Har du spørsmål om prevensjon?

Bestill konsultasjon eller les mer om våre gynekologi-tjenester.

Helena Enger

Gynekolog

Volvat Majorstuen

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.