Nærmere én million nordmenn i risikogruppen for alvorlig influensa

- For noen er influensavaksinen helt nødvendig å ta

Lillan L Dyvik Ellingsen - Medisinsk direktør / CMO

10.10.2018  |  Oppdatert: 20.12.2019

Høsten er i full gang og med det kommer også influensabølgen:

- For enkelte personer er influensavaksinen helt nødvendig, sier allmennlege på Volvat i Oslo, Lillan Dyvik Ellingsen.

Mellom oktober og midten av mai er det sesong for influensa, og mange opplever å være sengeliggende i opptil én uke med høy feber, leddsmerter og slapphet. Bortsett fra at du antagelig er borte fra jobb eller skole en ukes tid, er influensa som oftest ufarlig for mennesker med godt immunforsvar og som ikke har kroniske sykdommer, ifølge Ellingsen.

- Hvis du ikke er i risikogruppen, så kan du velge om du ønsker å ta influensavaksinen. Det er kjedelig å ha influensa, men mennesker som ikke er i risikogruppen tåler som oftest fint å ha influensa, sier hun.

Én million nordmenn i risikogruppen

Det finnes imidlertid rundt én million mennesker som er i risikogruppen for å utvikle alvorlige følger av influensa, blant annet alvorlig lungebetennelse, hjerteinfarkt, hjerneslag eller i verste fall død. For dem er det spesielt anbefalt å vaksineres mot influensa. Er du over 65 år gammel, jobber i helsevesenet eller lider av en av de følgende sykdommene, må du vaksineres.

Eldre og gravide:

Barn og voksne med:

  • Diabetes Mellitus, type 1 og 2
  • Kronisk luftveissykdom
  • Kronisk hjerte- og karsykdom
  • Kronisk leversvikt
  • Kronisk nyresvikt
  • Kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • Nedsatt immunforsvar
  • Alvorlig fedme (BMI 40 +)
  • Annen alvorlig eller kronisk sykdom

Når skal man ta influensavaksinen?

- Vaksinen tas i løpet av influensasesongen, men vi anbefaler at du tar vaksinen i starten av «sesongen» for å få best mulig beskyttelse, dvs fra oktober til desember. Du må ta vaksinen én gang i året for at den skal ha effekt, siden virustypene varierer fra år til år. Etter at du har tatt vaksinen kan du bli litt øm og hoven rundt stikket, samt få feber og lett sykdomsfølelse. Det er heldigvis svært sjeldent med allergiske reaksjoner.

Er det noen som ikke bør ta influensavaksinen?

- Ja, personer som er allergiske mot egg eller andre innholdsstoffer i vaksinen, og hvis man har en akutt infeksjon med feber over 38 °C. Ellers er det lite bivirkninger og komplikasjoner med å ta vaksinen, forteller Ellingsen.

Hva med «vanlige folk» som vil ta vaksinen? Er det trygt for dem?

- Det er fritt fram for alle å ta vaksinen, og det er som sagt lite bivirkninger. Men det anbefales spesielt for pasientene i risikogruppene å ta den siden helsegevinsten kan være stor. Dersom du mistenker at du brygger på en influensa, kan du bestille time til legen og få en medisin som kan forebygge de verste plagene og redusere varigheten av influensaen. Da må du i så tilfelle være rask, da medisinen bør tas innen 30 timer for å ha best effekt, råder hun.

Vaksinen gis ved drop-in på alle Volvats sentre

Ta influensavaksinen hos Volvat

Lillan L Dyvik Ellingsen

Medisinsk direktør / CMO

Volvat Storo

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.