- Knær skaper folk

30.01.2017

Leddslitasjer og leddsmerter kan påvirke våre evner til å bevege oss fritt og smertefritt. To sprøytestikk hos ortopedisk kirurg og idrettslege Ove Austgulen, kan være løsningen som utelukker kirurgi – også for den som ikke er profesjonell idrettsutøver.

Fotograf/journalist: Brit Embry

 

> Her kan du lese mer om Volvats PRP-tilbud!

 

Leddslitasjer og leddsmerter kan påvirke våre evner til å bevege oss fritt og smertefritt. To sprøytestikk hos ortopedisk kirurg og idrettslege Ove Austgulen, kan være løsningen som utelukker kirurgi – også for den som ikke er profesjonell idrettsutøver.

Som ortopedisk kirurg og idrettslege ved Volvat Medisinske Senter Bergen avd. Ulriksdal, holder Ove Austgulen seg stadig i forkant med de mest effektive behandlingsmetoder og operasjonsmetoder ved skader, slitasje og smerter i spesielt skuldre, hofter og knær.

For Austgulen, som i sin hittil 35 år lange legekarriere var idrettslege for Brann i 17 år, er det derimot svært viktig at tilgang til de nyeste og mest virkningsfulle behandlingene ikke kun er forbeholdt profesjonelle idrettsutøvere.

– Enten man spiller toppfotball eller bare vil gå en vanlig ettermiddagstur, så er leddene våre avgjørende for om man faktisk kan gjøre dette, og ikke minst for hvor mye glede vi har av det, sier Austgulen.

Kur i egen kropp                                                  

Vi bruker beina nesten hele tiden. Beina tar oss fra A til Å, enten man går til butikken, løper etter bussen, står på ski eller kjører bil. 60-70% av Austgulens leddpasienter plages av ett bestemt område, nemlig knærne.

– For dem med lette til moderate slitasjeplager, kan en relativt ny behandling som heter PRP, være et godt alternativ. Behandlingen ble utviklet på 70-tallet og begynte å bli populær utover 90-tallet. Den ble brukt både i hjertekirurgi og av kjeveortopeder for å få tannimplantater til å feste seg. Behandlingen fikk stor oppmerksomhet da den i 2009 ble brukt for at to amerikanske fotballspillere med skader skulle rekke å delta i Superbowl det året – noe de grunnet behandlingen gjorde, forteller Austgulen.

PRP står for platerikt plasma. Ved denne teknikken brukes pasientens eget blod som sentrifugeres slik at det platerike plasma skilles fra blodplasma og røde blodlegemer. PRP inneholder konsentrerte mengder av vekstfaktorer og proteiner, og dette kan stimulere til nydannelse av brusk og demping av betennelsesprosesser i leddet. Hovedvirkningen av denne behandlingen kommer i løpet av to til åtte uker.

– Å benytte eget blod til å helbrede slitasje og smerter, erfarer jeg som et langt bedre første alternativ enn at pasienten skal bruke smertestillende og betennelsesdempende medisiner. En del pasienter kan nok ha nytte av fysioterapi, men jeg ser på denne behandlingen som et bedre alternativ enn kikkhullskirurgi som flere vitenskapelige studier har vist ikke har noen særlig effekt.

Kan unngå kirurgi

Austgulen erfarer at det er fordeler med PRP- behandlingen.

– Pasienten kommer hit, og innen 40 minutter er hele behandlingen gjennomført, uten kirurgi og med lite smerte. Varigheten av behandlingen er mellom ett til to år før neste innsprøyting er nødvendig. Etter behandlingen kan pasienten gå rett ut døren og på jobb. Man kan unngå operasjon – og utsette tidspunktet for en eventuell proteseoperasjon, som er en ganske stor operasjon med lang rehabilitering.          

Siden 2013 har PRP-behandlinger økt kraftig i Austgulen sin praksis hos Volvat.        

– Av de rundt 600 pasientene jeg så langt har behandlet med PRP, ser vi at behandlingen fungerer i ca 70% av tilfellene, hvor pasientene deretter lever smertefritt eller med betydelig reduserte smerteplager frem til neste behandling. Hos de pasientene som ikke responderer på denne behandlingen, må større kirurgi, som for eksempel protesekirurgi, vurderes. PRP er en enkel behandling med minimale bivirkninger som kan hjelpe ved bruskskader og utsette et eventuelt proteseinngrep, sier Austgulen.

Også innen operasjonsmetoder følger Austgulen med i den seneste utviklingen.

– Vi innfører nå blant annet samme operasjonsmetoder for korsbåndsskader som er benyttet på toppidrettsutøvere i Europa, sier Austgulen.

Kort ventetid

– Det pleier å ta mange år før nye behandlinger blir allment akseptert innen offentlig medisin, ettersom det skal foretas mange studier for at dokumentasjonen blir god nok. En stund stod også PRP på dopinglisten, inntil det i 2011 ble bekreftet at blodbehandlingen ikke er prestasjonsfremmende, sier Austgulen. Austgulen viser til at legers behandling av ledd har utviklet seg betraktelig over tid.

– Det har skjedd en god del siden man på 50- og 60-tallet for eksempel røsket hele menisken ut av kneet, til man skjønte at menisken har en svært viktig funksjon for kneleddet og bør beholdes i størst mulig grad. Jeg opplever stor entusiasme for den type biologisk behandling som PRP representerer, sier Austgulen.

– Jeg har akkurat begynt med en ny behandling som er en videreutvikling av PRP, som heter APS – autolog proteinløsning. PRP blir da sentrifugert en gang til sammen med noen små plastkuler, dette gjør at man får en enda sterkere konsentrasjon av de faktorene som demper betennelsesprosessen i leddet.

Austgulen er tidligere håndball- og basketballspiller, og det var slik han fattet sin store interesse for leddhelse. Selv har han i dag en halv protese i det ene kneet.

– Utvikling av leddslitasje har nok en genetisk årsakskomponent. Flere personer i min nærmeste familie har, eller har hatt, enten hofteprotese eller kneprotese. Protesene fungerer heldigvis helt fint, men det er selvsagt en fordel om man kan unngå kirurgi og proteseinngrep så lenge som mulig.

Hos Volvat er det mulig å ta kontakt direkte for en vurdering, enten via telefon eller på Volvat.no.

– Mitt valgspråk er at mer enn klær, så er det knær som skaper folk, smiler Austgulen.

 

Her kan du lese mer om Volvats PRP-tilbud!