Ernæringsfysiologi

14.09.2016

En klinisk ernæringsfysiolog har kunnskapen som hjelper deg å finne balansen.

Ernæringsbegrepet omfatter:

  • Kunnskap om matinntak og matvarenes sammensetning og næringsverdi
  • Egenskaper ved energigivende næringsstoffer (fett, karbohydrat og protein)
  • Egenskaper ved ikke-energigivende næringsstoffer (vitaminer, mineraler, sporstoffer, kostfiber og vann)
  • Stoffskifte – næringsstoffenes opptak, omsetning og lagring i kroppen
  • Fysiologi – næringsstoffenes funksjon i kroppen
  • Næringsbehov ved ulike tilstander


Kliniske ernæringsfysiologer gir råd om kosthold og ernæring til mennesker med en sykdom eller tilstand som er relatert til kostholdet. Arbeidsoppgaver omfatter kostbehandling til pasienter som har spesielle ernæringsbehov på grunn av ulike sykdomstilstander som for eksempel overvekt, underernæring, spiseforstyrrelser, allergier/intoleranser, cøliaki, nyresykdom, hjertesykdom, diabetes, mage-tarmsykdom, sjeldne stoffskiftesykdommer, eller etter kirurgiske inngrep, som for eksempel slankeoperasjon.

Kliniske ernæringsfysiologer kan også gi kostholdsveiledning til personer som av forebyggende årsaker har behov for særskilt kostveiledning, f.eks. idrettsutøvere, og til friske personer uten særskilte behov. Noen mennesker med for eksempel  cøliaki, matallergi, matintoleranse eller medfødte metabolske sykdommer kan kun bli friske ved å endre kostholdet.

En klinisk ernæringsfysiolog kartlegger og vurderer pasientens behov basert på sykehistorie, høyde, vekt og relevante blodprøver. Behandling kan gå ut på å sette pasienten på spesialkost, næringsdrikker eller intravenøs næring.
Opplæring av pårørende, barnehager, skoler og helsepersonell er en del av jobben.

Fakta:

Klinisk ernæringsfysiolog er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Titlene ernæringsekspert, ernæringskonsulent og lignende er ikke beskyttet.