Friske føtter bærer mye livskvalitet

22.03.2017

Hver av våre føtter inneholder 26 bein og 33 ledd, som alle skal fungere i harmoni. Får man problemer i bare ett av disse, kan en ellers aktiv hverdag fort bli stillesittende. For ortopedisk kirurg Ari Bertz, kan fot- og ankelkirurgi sammenlignes med perfekt arkitektur.

Ortopedisk kirurg ved Volvat Avd. Laguneparken, Ari Bertz, har spesialisert seg innen fot- og ankelkirurgi siden 2008. For at hans pasienter skal komme seg raskest mulig tilbake på beina, benytter Bertz seg av det seneste innen internasjonal forskning, diagnoser og mest avanserte kirurgiske metoder.

– Resultater er som kunstverk

Hyppigst blant pasienter som oppsøker Bertz, er personer som med årenes løp har utviklet ulike plager i muskler og skjelett, og ungdom som har opplevd skader i sener, bein, brusk og leddbånd i forbindelse
med sport. I sin behandling av føtter og ankler, trekker Bertz paralleller til kunst og arkitektur.

– I en kroppsdel med så mange forskjellige elementer, kreves det ofte mye fantasi og arkitektur for å kunne finne diagnosen og deretter gjennomføre den rette behandlingen, sier Bertz.

– Jeg er i utgangspunktet veldig kreativ, og driver på si med detaljert tegnekunst og fotografi . Når man
skal reparere en fot, må man være perfeksjonist og benytte seg av nye idéer og teknikker, nesten som en gullsmed, hvor resultatet både skal fungere godt og se bra ut. I mitt arbeid benytter jeg både tanker og hender på en lignende måte, og jeg betrakter resultatene som kunstverk, smiler Bertz. Men for Bertz er det likevel viktig at kirurgi kun skal benyttes som et siste alternativ.

– Jeg står ikke klar med kniv og sag utenfor, ler Bertz.

Følger pasienten fra A til Å

Via en rekke spørsmål, og gjennom grundig undersøkelse, bruker Bertz god tid sammen med hver pasient for å fi nne ut om pasienten trenger behandling, og hvilken type behandling. Under selve behandlingsprosessen er det viktig for Bertz å gi hver av sine pasienter tett oppfølging fra start til slutt. Bertz jobber også aktivt for at pasienten skal få en så kort og smertefri opplevelse som mulig.

– Skjeve fotstillinger, hammertå, nerveknuter og andre kroniske plager vil gjerne kreve kirurgi når forsøk med såler, sko og andre tilpasninger ikke fungerer, sier Bertz.

– Vi starter vanligvis med ikke-kirurgisk behandling, som for eksempel sprøytebehandling med PRP (Blodplaterikt Plasma), Hyaluronsyre (kunstig leddvæske), kortison eller skinner. Men med nye kirurgimetoder og mer effektive instrumenter, finnes det flere og flere problemer som kan behandles med kirurgi. Bruk av kikkhullsteknikk og det man kaller mini- invasiv kirurgi har revolusjonert fot- og ankelkirurgi de siste årene. Sjansen for en raskere og mer smertefri rehabilitering blir større, i tillegg til mindre fare for komplikasjoner, sier Bertz.

Aktive nordmenn

– Det er mange som har en veldig aktiv livsstil, og som derfor er veldig avhengige av å ha føtter og ankler som fungerer godt, og jeg jobber hardt for å kunne tilby dem en behandling som gir en bedre funksjon og høyere livskvalitet, sier Bertz. Bertz forteller at mange blir frustrerte når de må endre eller gi opp sine aktiviteter, kanskje i mange måneder mens de venter på en henvisning til en spesialist.

– En rask og effektiv behandling vil i noen tilfeller hindre store konsekvenser av forsinket vurdering og behandling. Jeg møter ukentlig fl ere pasienter som har hatt store psykiske plager grunnet dette. Man kan aldri gi hundre prosent garantier, men med en rask og riktig diagnose, og med effektiv behandling, er mitt mål å få så mange pasienter som mulig tilbake til sitt gamle, aktive liv, smiler Bertz.

Volvat Bergen behandler følgende tilstander:

  1. Skjeve stillinger i føtter og ankler (Hallux Valgus, hammertå, plattfot, hulfot)
  2. Idrettsskader i legg, fot og ankel
  3. Hælsmerter, slitasjegikt, beinhinnebetennelse og losjesyndrom

For fot- og ankelkirurg Ari Bertz, er det viktig at pasienten skal føle seg godt informert om både diagnose og behandlingsprosedyre. Bertz følger derfor pasienten personlig fra første kontakt til behandlingen er gjennomført.

Tekst og foto: Britt Embry