Hvert år rammes ca. 200 norske menn av testikkelkreft

08.05.2014

Årsakene til testikkelkreft er for det meste ukjent, men noen risikofaktorer er kjent som familiær opphopning, eller når en eller begge testiklene ikke er kommet helt ned i pungen ved fødselen.

Hvert år rammes ca. 200 norske menn av testikkelkreft, og sykdommen opptrer oftere hos menn som har vanskeligheter med å få barn. Testikkelkreft forekommer hyppigst hos menn i 20-40 årene.

Testikkelkreft er en symptomfattig lidelse, pasienten kan kjenne en kul eller tyngdefornemmelse/letter smerte i pungen. Testikkelen kan også kjennes hard eller endrer størrelse.

Diagnosen

Diagnosen stilles ved at legen/urologen kjenner på testikkelen og utfører en ultralydundersøkelse. Hvis testikkelkreft påvises, går man videre med røntgenundersøkelse (CT) og blodprøver for å kartlegge utbredelse og aggressivitet.

Prognose og behandling ved påvist testikkelkreft

I dag helbredes nesten alle pasienter med testikkelkreft (ca. 95 %). Alle pasienter med testikkelkreft blir operert med fjerning av testikkelen hvor svulsten er påvist. Eventuelt ytterligere behandling avhenger av utbredelse og type testikkelkreft.

 Behandling av testikkelkreft hos Volvat

Lurer du på om du kan ha symptomer på testikkelkreft? Ved Volvat tilbyr vi raskt time til konsultasjon og riktig utredning av testikkelkreft, med tett oppfølging, veiledning og behandling ved alle våre sentre.