Mange unge skiskyttere plages av leggsmerter

07.05.2014

Kronisk losjesyndrom forekommer gjerne hos idrettsutøvere. Problemet er økt trykk i leggens muskulatur slik at sirkulasjonen kompromiteres.

Det kommer smerter ved bruk av legg-ankel, og etter hvert blir den fremre muskulaturen i leggen øm og svak. Overraskende mange unge skiskyttere plages av leggsmerter som dette.

Vi ser dette hos unge utøvere som plutselig øker treningsmengden, men de siste årene har vi sett problemet  hos skiskyttere, og spesielt hos elever ved skiskyttergymnasene. Det spesielle er at disse utøvere trener ensidig skøyteteknikk. Alle konkurranser foregår i denne stilarten, og treningen legges opp deretter. De som plages opplever at de ikke greier å fullføre verken trening eller konkurranser, på grunn av smerter fortil på leggen som øker på utover. Vanlig barmarksløping går vanligvis greit. Likeledes får de sjelden smerter ved skigåing i klassisk stil.

Forebygging er åpenbart den beste behandlingen, således må treningen varieres mer. En del klassiske økter må erstatte ensidig skøytetrening.

Når losjesyndromet først er etablert, hjelper ikke endring av treningen. Heller ikke fysioterapi har vist å ha effekt, og kirurgisk behandling er som regel nødvendig.

Behandling

Etter en undersøkelse der man identifiserer tilstanden bør det gjøres en fasciotomi.
Muskulaturen fortil i leggen er omgitt av en tynn, uelastisk senehinne. I narkose og med noe lokalbedøvelse, legges et 2-4 cm langt snitt på forsiden av leggen, nær skinnebeinet, (tibia).  Fascien, hinnen rundt musklene, identifiseres. Så spaltes hinnen med spesialkniv opp mot kneet og ned mot ankelen,- under huden. Hudsnittet lukkes og vil være grodd i løpet av 14 dager.

Postoperativt

Pasienten skal umiddelbart etter operasjonen bevege ankel og kne, men stort sett holde benet høyt de første dagene. Etter en uke kan man starte korte sykkeløkter, og etter to uker starte normal gange. Deretter starter overgang til vanlig trening.

Resultater

Over 90 % av de som opereres vil oppleve betydelig bedring slik at trening og akvitet kan økes til normalt nivå. Dersom man ikke opplever tilstrekkelig bedring er årsaken vanligvis at muskelhinnen ikke er tilstrekkelig spaltet. En annen årsak kan være at flere losjer i leggen er involvert i problemet.