Sjeflege fra Harvard til Volvat Bergen for opplæring

08.03.2016

Dr. Felipe Collares (til høyre på bildet), sjef for Massachusetts Vein Center fra Harvard Medical School, får opplæring i limbehandling av åreknuter hos Volvat Bergen ved Dr. Carl Henrik Schelp.

Volvat anerkjennes som verdensledende på medisinsk limbehandling av åreknuter. I februar kom Dr. Felipe Collares, sjef for Massachusetts Vein Center fra Harvard Medical School, og besøkte karkirurg Carl Henrik Schelp ved Volvat Bergen for å lære mer om metoden og få erfaringsbasert kunnskap.

Vi er selvsagt svært stolte av denne anerkjennelsen og for å ha oppnådd en ledende posisjon i det internasjonale miljøet, sier ansvarlig karkirurg på karkirurgisk seksjon ved Volvat i Bergen og Oslo, dr. Carl Henrik Schelp. Vi er en av de fem senterne i verden som utfører flest operasjoner med denne metoden. Dr. Collares har valgt seg ut to klinikker og kom direkte fra Saphenion Venenzentrum i Berlin og avsluttet sin fagturné her i Bergen ved delta på seks behandlinger, forklarer Schelp.

- Dr Collares fikk se hele spektret av behandlingsmuligheter og fordeler ved bruk av medisinsk lim sammenlignet med andre moderne teknikker som laser, radiofrekvens og steam, som også brukes på Volvat. Pasienten trenger med denne teknikken ikke å avbryte pågående behandling med blodfortynnende medisiner.  Begge bein og flere samleårer kan emboliseres i en og samme seanse. Prosedyren er tilnærmet smertefri med direkte mobilisering og tilbakegang til hverdagen. Dette gjorde inntrykk under besøket avslutter Schelp, som gjerne tar i mot andre besøkende som vil lære av erfaringene.

Resultatene og kunnskapen Collares fikk fra den europeiske fagturneen skal han presentere på årsmøtet til American College of Phlebology (ACP) som er et av de største karkirurgiske møtene i USA.

Behandlingen med ”medisinsk lim” er den nyeste og mest skånsomme metoden for å lukke åreknuter fra innsiden. Volvat innførte metoden i 2012, året etter den ble anerkjent som behandlingsmetode i Europa. I USA ble limbehandling først tatt i bruk i 2015 som metode i behandling av åreknuter. Det profesjonelle amerikanske miljøet der er derfor konkret opptatt av å få erfaringsbasert kunnskap. Gjennom et stipendiat fra ”The American College of Phlebology” er derfor Dr. Felipe Collares valgt ut til å besøke to utvalgte europeiske klinikker som anerkjennes som verdensledende på å benytte metoden.

Det er kun noen få steder i Norge som er sertifiserte for å kunne gi pasienter behandling med medisinsk lim. Vevslimet som brukes til behandling av åreknuter heter Venaseal og inneholder stoffet cyanoacrylate, som blant annet har vært brukt innen hjernekirurgi og som sårlim i mange år. Metoden er like effektiv som øvrige metoder men er signifikant mer skånsom for pasienten de første 2-4 ukene etter operasjonen. De fleste trenger verken sykemelding eller smertestillende tabletter etter inngrepet, avslutter Schelp.

Volvat er blant de få klinikkene i Europa som tilbyr alle moderne teknikker for å fjerne åreknuter og tilbyr i tillegg til limbehandling, laser, radiofrekvens og steam/vanndamp som metoder.

 

For mer informasjon, kontakt:

Frank Olsen

Leder medisinsk senter / sykehus Bergen

Volvat Medisinske Senter AS