Skader i ankel hos den voksne befolkningen

16.11.2017

Mange eldre sliter med slitasjegikt, leddbåndskader og bruskskader som gir smerte. Dette kan skje uten tidligere skade, men kan også forårsakes av at tidligere skade ikke er blitt oppdaget eller riktig behandlet. 

Ari Bertz er ortopedisk kirurg ved Volvat Medisinske Senter, og har siden 2008 spesialisert seg innen legg, fot- og ankelkirurgi. Hans viktigste råd til den som føler vedvarende plager og smerter i ankel, er å oppsøke spesialist så raskt som mulig.

– Tid har alt å si for om, og hvor godt, en skade kan helbredes. Lange ventetider på utredninger og eventuelle operasjoner ender etter mine erfaringer dessverre ofte med å koste pasienten mye i form av mange unødvendige legebesøk/fysikalsk behandling og ikke minst all tiden dette tar for pasienten, sier Bertz.

Slitasjegikt i ankel hos eldre

Slitasjegikt kommer i de fleste tilfeller gradvis med tiltakende smerter og stivhet. I noen tilfeller kan man se en rask forverring av plagene.

– Mange som tidligere har hatt en skade i ankel har lenge fungert greit, før de begynner å oppleve økende plager. For å unngå slitasje, bør man ved vedvarende ubehag oppsøke en spesialist for å bli undersøkt med røntgen eller MR, og starte behandling så snart som mulig, sier Bertz.

På et tidlig stadium kan behandlingsmetoder være injeksjoner som for eksempel hyaluronsyre, PRP (platerikt plasma), kikkhullskirurgi som fjerner løse beinbiter eller filing av spisse kanter i leddet.

– Gjennom tidlig behandling kan det være mulig å forbedre funksjonen i leddet, eller i det minste utsette en større operasjon med protese elleravstivning. For dem som allerede har utviklet betydelig slitasje, blir det gjerne spørsmål om protese som bevarer bevegeligheten i leddet, eller en avstivning av leddet, sier Bertz.

Avstivning kan for noen høres skummelt ut, men handler om å fjerne ødelagt brusk på begge sider av et ledd.

– Jeg har hatt gode resultater med avstivning, men behandlingsmetoden er et endepunkt, altså noe man alltid velger som siste utvei. Man fjerner nedslitt brusk og bein i leddet og fikserer alt med plate og skruer, og venter så på at kroppen tar over og bygger bein bro over leddet. Man mister en del av leddets bevegelighet, men man vil fortsatt opprettholde bevegelsen i resten av foten, noe som kompenserer for tapt bevegelighet i ankelen. De som har fått slik behandling kan igjen gå lange turer og drive med idrett, smiler kirurgen.

  

Leddbåndskader i ankel hos eldre

Mange har i løpet av livet vært utsatt for overtråkk og leddbåndskader. Mens de fleste blir bedre av seg selv, trenger andre fysikalsk behandling.

– For dem som ikke blir bra med fysikalsk behandling og fortsatt føler smerte og ustabilitet, er det nødvendig med kirurgisk behandling for å unngå kronisk ustabilitet i ankel som kan før til slitasje og andre plager, sier Bertz.

Den mest effektive behandlingsmetoden er enten å sy leddbåndet eller festes det tilbake på beinet med syntetiske materialer.

Bruskskader i ankel hos eldre

Ved bruskskader har fysioterapi begrenset virkning. Etter et overtråkk er det derfor svært viktig at riktig diagnose stilles og best mulig behandling iverksettes.

De mest effektive behandlingene ved mindre bruskskader, er injeksjonsbehandling med hyaluronsyre eller PRP (platerikt plasma). Ved større bruskskader kan det bli nødvendig med kikkhullskirurgi.

– Det er få som har spesialisert seg innen fot- og ankelkirurgi i Norge og generelt i verden, sier Bertz. Fot- og ankelkirurgi er en videre spesialisering etter å ha blitt spesialist i ortopedisk kirurgi. Faget handler om å ha spisskompetanse i utredning, diagnostikk og kirurgisk behandling av alle problemstillingene i fot og ankel.

 

Trenger ikke å bli dyrt

Hos Volvat trenger ikke pasienten å ha henvisning for å komme til en spesialist.  Pasienten får vanligvis en konsultasjon innen få dager. Bertz opplever likevel at noen pasienter nøler med å ta kontakt.

– De fleste som driver med organisert idrett er dekket av forsikring for slike inngrep når de betaler lisens. Andre har gjerne en annen type forsikring (for eksempel helseforsikring), privat eller via jobb, som vil dekke utredning og eventuelle inngrep. Noen skader krever ortopediske hjelpemidler som såler eller skinner, og disse vil man bare kunne få dekket av NAV etter vurdering av en spesialist.

Noe av det beste med Volvat er at pasienten kommer raskt til en spesialist, noe som betyr at pasienten slipper å gå rundt å være usikker, og kan raskt komme tilbake til et normalt liv, avslutter den ortopediske kirurgen.