Treningsskader blant unge

16.11.2017

Et stort antall aktive ungdommer og voksne som får med treningskader i legg, fot eller ankel. Å ha en riktig diagnose er viktig for å motta en riktig behandling. Får man en behandling uten å ha riktig diagnose, kan dette medføre forverring av skaden, og i noen tilfeller kroniske problemstillinger. 

Ari Bertz er ortopedisk kirurg ved Volvat Medisinske Senter, og har siden 2008 spesialisert seg innen legg, fot- og ankelkirurgi. Hans viktigste råd til den som føler vedvarende plager og smerter i legg, fot eller ankel, er å oppsøke spesialist så raskt som mulig.

– Tid har alt å si for om, og hvor godt en skade kan helbredes. Lange ventetider på utredning og eventuelle operasjoner, ender etter mine erfaringer dessverre ofte med å koste pasienten mye i form av mange unødvendige legebesøk/fysikalsk behandling og ikke minst all tiden dette tar for pasienten, sier Bertz.

 

Viktig med riktig kunnskap

Hos Volvat Medisinske Senter tilbyr Bertz sine pasienter det mest moderne og avanserte innen diagnosestilling og dokumenterte kirurgiske metoder.

For spesialisten er det ikke overraskende at mange pasienter som kommer til ham ikke har opplevd optimal behandling andre steder.

– Det negative er at dersom man ikke snarest mulig møter en som har høy kompetanse til å sette rett diagnose på akkurat din problemstilling, så kan skaden forverres, sier Bertz. Ofte får pasienter smertestillende eller betennelsesdempende behandling, og de får ikke den raske og optimale behandlingen de egentlig trenger, sier Bertz.

 

Alt på ett sted

Volvat tilbyr et komplett tilbud innen diagnose og behandling av legg, ankel og fotskader, og åpner snart en radiologisk avdeling i samarbeid med Unilabs i Volvat sine lokaler i Laguneparken.

– Når riktig diagnose og behandlingsform er satt, kan vi henvise videre til fysioterapeuter som vi samarbeider med, dersom det ikke er behov for kirurgi. Men det viktige er å ta kontakt med oss for å starte en rask utredning og behandling.

Samtidig understreker spesialisten at ultralyd, MR, CT og røntgen ikke alltid vil gi en fullstendig forklaring på problemstillingen.

– Av denne årsak er det også viktig med en kyndig klinisk undersøkelse og gjennomgang av pasientens sykehistorie og helsesituasjon, sett i forbindelse med den mest oppdaterte kunnskapen vi har innenfor området det gjelder, sier Bertz.

 

Treningsskader blant unge: Leggskader

Mange unge aktive mennesker sliter med leggplager uten å få spesiell behandling eller forklaring på sine plager. Beinhinnebetennelse, kronisk losje (kompartment) syndrom eller akillessenebetennelse kan i de fleste tilfeller behandles med nedtrapping av aktivitet eller ved hjelp av fysioterapi. De som ikke blir bra etter en slik behandling trenger vurdering hos en spesialist med tanke på behov for kirurgi.

– Mange går med diagnosen Akillessenebetennelse, mens det egentlig viser seg å være en skade og ikke en betennelse i akillessenen som er årsaken til problemene. Denne skaden kan bli verre og kronisk ved for sen behandling, og kan også føre til enten forkortning eller forlengning av senen, noe som deretter påvirker personens gange. En del slike skader krever kirurgisk behandling, sier Bertz.

– Hos mange pasienter skyldes plagene en medfødt kort leggmuskulatur eller kort akillessene. Dette kan føre til økt stress på skinnebein med det man kaller beinhinnebetennelse, eller eventuelt økt trykk i muskellosjer og det man kaller kronisk losjesyndrom. En klinisk undersøkelse utført av en spesialist vil avsløre denne tilstanden og hjelpe med å legge en plan videre.

For Bertz er kirurgi alltid siste utvei, etter at alle andre tiltak er forsøkt. Ved bruk av det mest moderne utstyr og kirurgiske metoder, vil pasienten i de fleste tilfeller raskt være tilbake på beina med minimalt av ubehag og arr.

– For de som sliter mye og føler at de er blitt invalidiserte, er det aktuelt med kirurgisk behandling. Jeg har stor erfaring med dette, og kan vise til gode resultater og tilbakemeldinger fra pasienter når det gjelder forlengelse av korte leggmuskler og løsning av stramme losjer. Dette gjøres vanligvis med små snitt som kalles mini-invasiv kikkhulls assistert teknikk. Disse metodene lager ikke store arr, og gir en rask rehabilitering med mindre fare for komplikasjoner som for eksempel infeksjoner, forklarer Bertz.

Treningsskader blant unge: Ankel

Når det gjelder idrettsskader i ankel, er de tre vanligste problemene overtråkk, direkte slag mot ankelen, eller ankelsmerter uten kjent skade. Leddbånd- og bruskskader er her blant de vanligste problemene.

– Jeg vil presisere at ved ankelskader skal man ikke vente lenge med å starte behandling. Ankelener et ledd som er flink til å si fra når et problem oppstår, og sånn sett er det ikke som andre ledd. Når man har vondt i ankelen, betyr det at noe ikke stemmer, og man må gjøre noe med det, sier Bertz.

– Plager i ankelen behandles ofte med betennelsesdempende tabletter. Dette gir kun en midlertidig effekt dersom årsaken er noe annet enn betennelse alene. Hvis plagen ikke blir bedre, kan det være behov for ytterligere utredning og tiltak som for eksempel injeksjoner eller kirurgi.

Overser man bruskskade eller leddbåndskade i ankelen, kan dette få store konsekvenser, som slitasje eller feilstillinger som kan kreve større inngrep.

– Hvis ikke man blir bedre av skaden i løpet av 2-3 måneder, anbefaler jeg å ta kontakt med en spesialist for å sette i gang en grundig utredning og behandling.

Bertz treffer dessverre mange som allerede har utviklet slitasjegikt i ankelen på grunn av ubehandlede skader, noe som krever større avanserte inngrep.

Treningsskader blant unge: Fot

Hver av våre føtter inneholder 26 bein og 33 ledd som alle skal fungere i harmoni. Får man problemer i bare ett av disse, kan en ellers aktiv hverdag fort bli stillesittende. For ortopedisk kirurg Ari Bertz, kan fot- og ankelkirurgi sammenlignes med perfekt arkitektur.

– Mange aktive mennesker som går og løper lange turer sliter med fotsmerter, spesielt forfotsmerter som stråler ut mot tærne og som kan skyldes tretthetsbrudd, seneskader eller trykk på nerver under fotbladet, sier Bertz.

– Slike problemstillinger krever vurdering hos spesialist for å finne ut om pasienten eventuelt har behov for spesialtilpassede såler eller sko. I noen tilfeller kan et lite kirurgisk inngrep kan spare pasienten for masse tid på andre typer behandlinger som i verste fall ikke fører til noen forbedring, sier Bertz.

 

Trenger ikke å bli dyrt

Hos Volvat trenger ikke pasienten å ha en henvisning for å komme til en spesialist. Pasienten får vanligvis en konsultasjon innen få dager. Bertz opplever likevel at noen pasienter nøler med å ta kontakt.

– De fleste som driver med organisert idrett er dekket av forsikring for slike inngrep når de betaler lisens. Andre har gjerne en annen type forsikring (for eksempel helseforsikring), privat eller via jobb, som vil dekke utredning og eventuelle inngrep. Noen skader krever ortopediske hjelpemidler som såler eller skinner, og disse vil man bare kunne få dekket av NAV etter vurdering av en spesialist.

Noe av det beste med Volvat er at pasienten kommer raskt til en spesialist, noe som betyr at pasienten slipper å gå rundt å være usikker, og kan raskt komme tilbake til et normalt liv, avslutter den ortopediske kirurgen.