Einar (60) fryktet hjerteproblemer: "En stor befrielse å få utelukket alvorlig sykdom"

Einar (60) fryktet hjerteproblemer: "En stor befrielse å få utelukket alvorlig sykdom"

Einar Sofienlund (60) trodde han var døden nær da han fikk alvorlig pustebesvær og følte seg helt elendig. Utredning av hjerte og lunger viste at de vitale organene var i toppform. Blokkeringer av øvre luftveier var årsaken til den stadig dårligere formen.

- Bekreftelsen om at helsen min ellers var god og at jeg kunne fortsette i arbeid var den beste beskjeden jeg kunne få, sier Sofienlund.

- Jeg slet med å gå opp trappene og gispet etter luft fordi jeg hadde så store pusteproblemer. Da skjønte jeg at det var noe som ikke stemte. Jeg var i så dårlig form at jeg følte at jeg var døden nær, sier Einar Sofienlund.

Fryktet hjerteproblemer

Det var etter en utenlandstur i januar at Sofienlund merket at han ble sliten av den minste anstrengelse. Pusten ble stadig mer anstrengt, og den ellers aktive 60-åringen ble urolig for om det var noe galt med hjertet.

- Jeg er mye ute i terrenget når jeg er på jobb. Jeg er rådgivende ingeniør for bygging av vannkraftverk, og går veldig mye i ulendt terreng, langt utenfor turiststiene. Jeg er derfor helt avhengig av at kroppen min fungerer og tåler påkjenningen ved å gå mye i terrenget. Jeg var urolig for helsen min og for om jeg ville takle arbeidshverdagen min, forteller han.

Testet hjerte og lunge med belastningstest og måling av oksygenopptak

Han fikk raskt time hos Volvat Majorstua for utvidet helsesjekk. Røntgenbildene var normale. Han ble derfor henvist videre til hjerte- og lungeutredning hos indremedisiner og spesialist i lungesykdommer, Dr Saeed Vahedi. Ved hjelp av en såkalt belastningstest på tredemølle med EKG, fikk han testet hjerte-/lungefunksjonen med oksygenopptak under belastning.

- Hjertelegen konkluderte med at hjertet mitt fungerte akkurat som det skulle. Det var veldig fint å høre. Men fremdeles var jeg urolig for lungene mine, sier han.  Derfor var det viktig for meg å bli undersøkt av lungespesialist Dr Vahedi, om årsaken til mine symptomer.

Toppresultater på både hjerte og lunger

Utvidet og avansert hjerteundersøkelse hos lungelege Dr Saeed Vahedi ga ikke holdepunkter for alvorlig sykdom. Lungekapasiteten til 60-åringen viste nemlig at han har en lungekapasitet over forventede verdier, altså er både lungene og hjertet ellers i storform.

Dr Saeed Vahedi, lungelege ved Volvat Majorstuen- Basert på grundige undersøkelser, blant annet radiologiske, respiratoriske og allergologiske undersøkelser, kunne vi med stor grad av sikkerhet utelukke hjerte/lungesykdom som årsak til symptomene hans. Vi påviste derimot en del blokkering i øvre luftveier, som samsvarte med symptomene han opplevde, forteller Dr. Vahedi.

Ble kvitt en bekymring

For Sofienlund er bekreftelsen av at det ikke er noe alvorlig galt med helsen det viktigste han har tatt med seg fra episoden i januar.

- Det var veldig fint å få utelukket alvorlig sykdom, og samtidig få en bekreftelse på at helsen min ellers er god. Etter at jeg passerte 50 år, ble jeg mer oppmerksom på å ikke kjøre meg for hardt ut og ikke overbelaste kroppen min. Jeg ble veldig beroliget av resultatene som viste at jeg faktisk kan trene hardt og ta krevende turer i terrenget. Det er jo en nødvendig del av jobben min, og det er godt å vite at jeg ikke trenger å uroe meg, sier Sofienlund.

Hvordan opplevde du behandlingen du fikk på Volvat?

- For meg var det å skulle få henvisning til offentlig spesialist for tidkrevende og vanskelig å tilpasse i en hektisk hverdag. Jeg var utålmodig og bekymret og hadde også mye reiseaktivitet i jobbsammenheng. Derfor er det veldig greit at jeg kan legge opp legebesøk alt etter hvor og når det passer meg.

- På Volvat fikk jeg legetime dagen etter at jeg ringte, og jeg kan selv velge om jeg vil dra til lege i Oslo eller i Bergen, eller andre steder for den saks skyld. I tillegg er legene både veldig hyggelige og informative.

- For meg er det viktig å forstå min egen kropp og situasjon, slik at jeg har riktig motivasjon både for å få medisinering og for å bygge opp kroppen videre og forebygge sykdom.

- Legene ga meg et solid inntrykk og jeg fikk svært god hjelp av dem. Formen er stigende og jeg har blitt kvitt en stor bekymring.