Tore (47) har krefthistorikk i familien: - Jeg ble redd da jeg hørte ordet skjoldbruskkjertel

Tore Holt - Skjoldbruskkjertel, kreft

Nakke- og skulderproblemer ledet Holth fra fysioterapeut til Volvat Majorstuen. Utredningen fra spesialistene hos Volvat viste at Holth hadde en mistenkelig knute i skjoldbruskkjertelen, som i 20 prosent av tilfellene fører til kreft. Noen uker senere var knuten fjernet, og Holth tilbake i jobb.

Tore Holth fra Kongsvinger hadde lenge slitt med skulder- og nakkeproblemer. Etter en henvisning til MR fra fysioterapeuten sin, fikk Holth beskjed om at han hadde prolaps i nakken og problemer med skuldrene, og det ble oppdaget en knute i skjoldbruskkjertelen. Holth ble rådet til å undersøke skjoldbruskkjertelen hos fastlegen.

- Jeg ble litt redd da jeg hørte ordet «skjoldbruskkjertel». Det er flere i familien min som har hatt kreft, og jeg tenkte det verste, sier han.

Holth ble videresendt til CT-undersøkelse, som bekreftet mistanken; det ble påvist en mistenkelig cyste på skjoldbruskkjertelen.

Forsikret gjennom jobben

Gjennom jobben hadde heldigvis Holth privat helseforsikring. Dermed kunne han relativt raskt komme til utredning hos Volvat Majorstuen.

- Jeg søkte på nettet, og leste meg opp på de ulike alternativene. Hos Volvat kunne jeg komme raskt til konsultasjon, og behandlingstiden var vesentlig kortere enn om jeg skulle tatt det gjennom det offentlige helsevesenet, sier han.

Avdekket kreftrisiko

Hos Volvat kom han på konsultasjon til Dr. Joanna Majak Gundersen. Hun tok prøver av knuten og sendte prøvene til analyse for å avdekke eventuelle kreftceller. Etter en kort uke kom resultatene tilbake; Holth hadde 20 prosent risiko for å utvikle kreft i skjoldbruskkjertelen.

- Jeg sendte tekstmelding til Joanna med en gang jeg fikk resultatet. «Jeg vil opereres så raskt som mulig. Hvor og når kan jeg komme til, og hvem er best på å utføre slike inngrep?», skrev jeg. Det er ikke dagligdags å kunne sende SMS til legen din om at du vil opereres, og så få svar: «Når passer det for deg?», sier Holth fornøyd.

Mange bekymrer seg

Dr. Gundersen og kollega Dr. Mariam Löfwander er de eneste endokrinkirurgene som opererer privat i Norge. De har lang fartstid innen bryst- og endokrinkirurgi, og forteller at mange pasienter som har kreft i familiehistorikken sliter med bekymringer over hvorvidt de selv vil bli rammet.

- De aller fleste knutene i skjoldbruskkjertelen er godartede, og kun noen få trenger å operere bort knutene. Det er altså ingen grunn til bekymring, sier hun.

Volvat bryst- og endokrinkirurgene  Mariam Löfwander og Joanna Gundersen - foto: Gorm Kallestad NTB

På skitur uken etter inngrepet

To uker etter den første konsultasjonen ble altså Holth operert og kreftrisikoen dermed fjernet. Inngrepet er relativt enkelt. Han ble operert tirsdag og var hjemme igjen onsdag kveld. Uken etter inngrepet stod han på ski igjen. At han forholdt seg til de samme legene gjennom hele prosessen, fra konsultasjon til etterkontroll, var betryggende, ifølge han.

- Det var absolutt en fordel at legene som utredet meg var de samme som opererte meg. Jeg hadde veldig god tillit både Joanna og Mariam, og jeg følte meg ivaretatt gjennom hele prosessen, forteller Holth.