Plattfot (Pes Planus)

19.03.2015

Feilstilling i foten med nedsunket fotbue, vanligvis i lengderetningen fra hælen mot tærne. Det motsatte av plattfot er hulfot (uvanlig høy fothvelving). Plattfot er den mest vanlige av alle fotlidelser og forekommer hos ca. 20 % av befolkningen.

Hvordan vet jeg at jeg har plattfot?
Det kan identifisere men du står, og belaster fotn, og samtidig se på innsiden av foten i speil.
Dersom det er lav avstand mellom fotbuen og gulvet, er det sannsynligvis plattfot. Overpronasjon kan simulere plattfot, og det er svært vanskelig for deg og til og med leger som ikke har stor erfaring med fot- og ankellidelser å identifisere forskjellen.

Symptomer
Plattfot gir vanligvis ikke problemer, men den kan øke belastningen på muskler og leddbånd (vevet som forbinder bein til ledd). Dette kan føre til smerter i bena når du går.
Hvis du har plattfot, kan du oppleve smerter i noen av følgende områder:


• innsiden av ankelen
• fotbue
• utsiden av foten
• kalv (baksiden av leggen)
• kne, hofte eller rygg

Hvorfor har jeg flate føtter?
Har lav eller ingen bue er normalt for noen mennesker. I disse tilfellene er plattfot vanligvis arvelig og føttene er ganske fleksible.
Noen ganger kan flate føtter være forårsaket av en arvelig tilstand som gir sammenvoksning av flere ben i bakfoten og mellomfoten "Tarsal koalisjon" og fører til at føttene blir flate og stive.
Plattfot som utvikler senere i livet kan være et resultat av en tilstand som rammer leddene, for eksempel leddgikt eller en skade i en muskel, sene eller ledd i foten "Tibialis Posterior Syndrom".
Forhold som påvirker nervesystemet (hjerne og ryggmarg) kan også føre til at fotebuen faller.


Når må jeg ta kontakt med en spesialist?

  •     Barn med plattfot som begynner å få plager
  •     Voksne som har hatt normale føtter, men begynner å få plattfot


Behandling:
Behandling er vanligvis ikke nødvendig for ikke-symptomgivende plattfot.
Når plattfot gir symptomer som smerter under hølen, eller over innsiden av leggen, er det nødvendig å ha en vurdering hos en spesialist i ortopedisk kirurgi før du tar kontakt med ortopedi ingeniør(som lager såler).
Man kan starte behandlingen med å rekvirere spesielle såler som avlaster fotblad, men en slik behandling bør kombineres med spesielle ankel og legg øvelser.
Ved vedvarende plager etter 6 måneder med "konservativ" behandling kan det være nødvendig med kirurgi.

Grundig utredning med spesielle røntgen bilder og MR bør utføres før kirurgi.