Beinhinnebetennelse (Traksjons Periostitt - Shin Splints)

19.03.2015

Hva er beinhinnebetennelse i leggen?
Beinhinnebetennelse er en veldig omdiskutert diagnose, og den har vært overbrukt av flere behandlere, og har skapt en stor forvirring hos ungdommer som ikke klarer å bli bedre, og måtte leve med sin "feil" diagnose i flere år. Beinhinnebetennelse er et begrep som har vært brukt på alle unge aktive som sliter med smerter i leggen.
Tilstanden er spesielt hyppig blant løpere, hoppere og i hallidretter. Men også langrennsløpere og skøyteløpere er utsatte.

Hva forårsaker beinhinnebetennelse i leggen?
Benhinnebetennelse i leggen skyldes overbelastning av muskel- og senefeste langs innsiden av de nedre 2/3 av skinnebeinet. Økt muskelstørrelse og stølhet i forbindelse med intense treningsperioder antas å være en viktig utløsende årsak. Ved langvarig og repetert belastning utvikles en (overbelastning) i muskelfestet i beinhinnen som er festet til selve beinet. Smertene skyldes økt drag på bein. Resultatet er at det blir for trangt for muskulaturen på forsiden av leggen.

Det er flere forhold som disponerer for tilstanden. som for eksempel:

  • Feil i rotasjon i leggen, en medfødt tilstand som øker belastningen på enten innsiden eller utsiden av skinnebenet. Ved ekstreme tilfeller kan denne tilstanden opereres med å rette opp rotasjonsfeil med en teknikk som heter "De-rotasjonal osteotomy of the lower tibia"
  • Stramme leggmuskler(Gastrocnemius) på baksiden av leggen som øker belastningen på muskler på forsiden av leggen, og utløser denne tilstanden. Denne kan opereres med en enkel operasjon med spalting av muskelhinnen på Gastrocenmius, en teknikk som har gitt veldig gode resultater i det siste. Teknikken heter: Gastrocenmius Recession. Den kan kombineres av og til dersom pasienten har i tillegg klinisk tegn på Kronisk kompartment syndrom med et inngrep som heter "fasciotomi" med spalting av "kapselen på muskelgrupper" for å avlaste trykket i leggen.
  • Stram Akillessene, og den skal behandles med tøyningsøvelser, og ved ekstreme resistente tilfeller med Akillessene forlengelse.
  • Begrenset ankelbevegelighet grunnet enten en medfødt tilstand, eller utvikling av bein-avleiringer på forsiden av ankelen som for eksempel det man ser hos fotballspillere.

Hvilke symptomer gir benhinnebetennelse?
Den typiske plagen er smerter på forsiden/innsiden av leggen under og etter trening (eks. løping). I starten er det murrende smerter og ubehag, ofte etter relativt harde belastninger. Etter hvert blir toleransen for belastning stadig mindre. Dersom treningen fortsetter, vil det etter hvert kunne bli hvilesmerter, og smertene forverres ved minimale belastninger. Smertene tvinger deg da til å slutte med løpe- og spensttrening. I tillegg kan noen ha tilleggs symptomer som for eksempel, kramper i leggen, nervesmerter langs hele utsiden av leggen, grunnet sannsynligvis kompresjon på leggnerver i knenivå (Peroneus communis Tunnel Syndrom).

Hvordan stilles diagnosen?
Ømhet ved trykk mot innsiden av skinnebenet, særlig i midtre og nedre 1/3 av skinnebenet.

Hva er behandlingen?
Formålet med behandlingen er å dempe smertene og lindre de akutte plagene, samt eventuelt sette i verk tiltak som forebygger nye plager. Milde og moderate tilfeller behandles med avlastning, mens operasjon kan bli påkrevd dersom medisinsk behandling ikke fører frem.

Hva kan du gjøre selv?
Det er meget viktig at du har en "rett" diagnose før du setter i gang med behandlingen.
Vi anbefaler alltid en vurdering av en spesialist i fot- og ankelkirurgi for å avdekke eventuelt årsaken til problemstillingen og bekrefte diagnosen, før man bruker tid på tiltak som ikke vil føre til en merkbar forbedring.
Du skal alltid forsøke med følgende før man går videre med kirurgi:

  • Unngå/reduser løping på hardt underlag
  • Bruk stabilt fottøy med god støtdemping
  • Bruk joggesko med god støtdemping, og unngå de harde hallskoene ved oppvarming og nedjogging

De fleste merker en umiddelbar effekt av denne behandlingen, men de blir skuffet når de stater med aktiviteten på nytt, og får tilbakefall av plagene.

Fysioterapi
Noen kan ha nytte av opptrening veiledet av fysioterapeut. Det bør legges vekt på allsidig trening og øvelser som ikke belaster det skadede stedet unødvendig. Fysioterapeuten kan også yte hjelp til å korrigere eller kompensere for eventuelle disponerende feilstillinger i føtter. I tillegg kan fysioterapeuten instruere i tøyningsøvelser og gir råd om alternativ trening.

Tilpassing av såler
Løpsanalyse kan vise at foten overpronerer i belastningsfasen, det vil si at belastningen blir størst på innsiden av foten langs indre fotrand (kalvbent fotstilling). Hvis så er tilfelle, bør du anskaffe treningssko som korrigerer for denne skjevheten. Alternativt bør du skaffe deg myke innleggssåler som gir god støtte til fotens innside under fotbuen eller bak mot hælen. Dette kan korrigere feilbelastningen av foten/leggen og minske tendensen til plager.

Medikamentell behandling
Sannsynligvis har medikamentell behandling liten effekt. I korte perioder med akutte og uttalte plager kan likevel NSAIDs (betennelsesdempende medisiner) forsøkes. Lokalbehandling med gel som masseres inn i huden over det ømme området på leggen, er minst like bra som tablettbehandling, for eksempel Ibuprofen gel
.
Kirurgisk behandling
Operasjon kan være nødvendig når andre tiltak ikke fører fram, men operasjon vurderes tidligst etter 3-6 måneder med tilfredsstillende konservativ behandling.
Operasjonen er rettet mot å avlaste innsiden av skinnebeinet med løsning av muskel- og losjehinnefeste på beinet. Den skal alltid kombineres med behandling av årsaken av beinhinnebetennelse, som for eksempel: kort Akillessene, kort Gastrocnemius muskulatur, overpronasjon, Kronisk kompartment/losje Syndrometc.
Under inngrepet spaltes hylsen som omgir muskulaturen, slik at det blir mer rom for muskulaturen. Etter operasjonen er det forventet en full belastning uten krykker inne 2 uker, og utøveren kan gjenoppta løpetreningen etter 4-6 uker. Resultatet er vellykket dersom pasienten ikke har andre problemstillinger også krever medisinsk eller kirurgisk behandling.

Hvordan er prognosen etter operasjon?
Vi holder på å analysere resultatene på teknikken som vi har brukt i de siste 5 årene, og foreløpig er resultatene bra-meget bra på over 92%.

Registrerte komplikasjoner ifm operasjon er:
1. Infeksjon
2. Nerveforstyrrelse lokalt (forbigående)
3. Intern blødning(selvbegrenset)te nyeste