Gravid utenfor livmoren

Ved 1-2 % av alle svangerskap foreligger en graviditet utenfor livmoren.


Ved et svangerskap utenfor livmoren vil det befruktede egget som oftest feste seg i egglederne (95%).  Ved 1-2 % av alle svangerskap foreligger en graviditet utenfor livmoren. Det befruktede egget vil utvikle seg normalt i starten, men egglederen er trang og forholdene ligger ikke til rette for vekst. Egglederen vil derfor utvides og etter hvert sprekke.

Smerter

Typiske plager hos den gravide kvinnen er underlivssmerter og eventuelt sparsom vaginalblødning. Smerten sitter vanligvis på den siden der graviditeten finnes, og om egglederen sprekker, kan smerten bli veldig intens. Pasienten må raskt til operasjon fordi det kan blø rikelig inn i magen. Hun kan gå i sjokk, og er det ille nok kan hun faktisk blø seg i hjel.

Årsaker

Tidligere infeksjon, f eks klamydia, eller skade av annen årsak som har gitt arrdannelser og derfor hindrer eller forsinker transporten av egg gjennom eggleder. Tidligere operasjoner i bekkenet kan være en årsak. Blir man gravid med spiral, er det 10 % sjanse for at graviditeten sitter utenfor livmoren.

Hvordan påvise svangerskap i eller utenfor livmor

Gravide kvinner har i starten av svangerskapet ofte plager som kommer og går, men ved vedvarende smerter er det lurt å få gjort en ultralyd. Da ser man ofte fort om en graviditet er inni livmoren. Man fremstiller fostersekk med fosteranlegg og plommesekk. Ser man ikke dette, kan det være for tidlig i graviditeten eller et svangerskap utenfor livmoren. For å finne ut av dette tar man da to blodprøver med noe tid i mellom og måler hvor stor stigningen av svangerskapshormonet er. Noen ganger vil ultralyd umiddelbart påvise at svangerskapet ligger utenfor livmoren og pasienten må da som oftest rett til operasjon.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide
Barnløshet
Blødningsforstyrrelser
Candida
Endometriose
Gravid utenfor livmor
Gynekologiske operasjoner
Humant papillomavirus (HPV)
Kontroll hos gynekolog (med celleprøve)
Hormonforstyrrelser
Klamydia
Kløe, svie og smerte i underlivet
Menssmerter
Menstruasjon
Overgangsalder
PMS (premenstruelt syndrom)
P-piller
Prevensjon
P-stav
Slyngeoperasjon ved inkontinens

Sopp i underlivet
Spiral
Spontanabort
Sterilisering av kvinner
Store blødninger under menstruasjon
Svangerskapskontroll
Ultralyd av gravide
Underlivskreft
Utflod
Vestibulitt og vaginisme
> Tilbake til forsiden for gynekologi