Menssmerter


menssmerter

Hvis du har sterke menstruasjonssmerter, finnes det mange muligheter for behandling. Be legen din om råd! Volvat har meget erfarne gynekologer i Oslo, Bergen, Hamar, Moss og Fredrikstad.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

De fleste jenter opplever sin første menstruasjon når de er mellom 11 og 16 år. Noen få begynner å blø allerede når de er 10 og noen ikke før de er i 17-årsalderen.

Kvinner slutter å menstruere med gjennomsnittsalder 52 år. Det betyr at vi kvinner menstruerer i rundt 40 år og med ca 480 menstruasjoner! Hvis vi sier mensen varer 5 dager er det 2400 blødningsdager i et kvinneliv. Det er det samme som 6,5 år med mens.

For noen er dette helt uproblematisk, men for andre er det veldig mange dager med smerter og redusert livskvalitet. For en del er smertene invalidiserende og sosialt hemmende. Hos noen er det kvalme, diare og svimmelhet i tillegg til smertene.

Det vanligste er at smertene kommer av sammentrekninger i livmoren.

Smertene kan også ha andre årsaker, for eksempel en sykdom som heter endometriose.

Det er ille hvis unge jenter må være hjemme fra skolen eller kvinner må holde borte fra jobb på grunn av smerter knyttet til menstruasjon. Men vit at det finnes hjelp å få!

Ved moderate smerter hjelper oftest Paracet eller Ibux. Det går an å ta begge deler sammen. Andre anti-inflammatoriske midler, såkalte NSAIDS, for eksempel Naproxen eller Voltaren er også effektive. Små pakninger av disse medisinene er reseptfrie.

Hvis smertene er så ille at vanlige smertestillende ikke hjelper, bør du snakke med legen din.

P-piller og minipiller virker vanligvis godt mot smerter under menstruasjon og kan forskrives til jenter selv om de er unge. Da er der lurt å snakke med en gynekolog for å få veiledning.

Mange som bruker P-pille er kjent med at de kan bruke såkalt lang syklus, som betyr å ta to eller tre brett med piller etter hverandre. Da slipper man å ha blødninger og smerter så ofte.

P-sprøyte eller P-stav kan få menstruasjonen til å forsvinne helt og er et godt valg for enkelte.

Hormonspiral er et bra alternativ for mange kvinner. Den har god effekt både mot smerter og den reduserer blødningene. Hormonspiral kan legges inn selv om du ikke født barn. Det kan forbundet med litt ubehag å få satt inn en spiral, men som regel går det helt fint.

Hvis du har sterke menstruasjonssmerter finnes det altså mange muligheter for behandling. Be legen din om råd! Finn ut hva som kan hjelpe deg best!

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide
Barnløshet
Blødningsforstyrrelser
Candida
Endometriose
Gravid utenfor livmor
Gynekologiske operasjoner
Humant papillomavirus (HPV)
Kontroll hos gynekolog (med celleprøve)
Hormonforstyrrelser
Klamydia
Kløe, svie og smerte i underlivet
Menssmerter
Menstruasjon
Overgangsalder
PMS (premenstruelt syndrom)
P-piller
Prevensjon
P-stav
Slyngeoperasjon ved inkontinens

Sopp i underlivet
Spiral
Spontanabort
Sterilisering av kvinner
Store blødninger under menstruasjon
Svangerskapskontroll
Ultralyd av gravide
Underlivskreft
Utflod
Vestibulitt og vaginisme
> Tilbake til forsiden for gynekologi