Store blødninger under menstruasjon

Noen kvinner blør svært kraftig og i mange dager under menstruasjonen.


illustrasjon

Man kan da risikere å bli blodfattig. Du taper røde blodceller som inneholder jern og det kan være vanskelig å erstatte dette gjennom vanlig kost. Noen behøver derfor jerntilskudd.

I tillegg reduseres livskvaliteten av store blødninger. Det er kjedelig å oppleve at man blør gjennom klærne! Det er dumt at man må hoppe over trening og andre aktiviteter. Selv om det ikke er farlig å ha sex under mens er det mange som syns det er ekkelt.

Store blødninger kan reduseres på flere måter. P-piller eller minipiller er et godt valg for mange. Hormonspiral reduserer blødninger og kan i beste fall ta bort menstruasjonen helt. P-sprøyte eller P-stav kan føre til at man ikke menstruerer i det hele tatt. Et middel som heter Cyklokapron inneholder ikke hormoner og reduserer ofte blødningene betydelig. Snakk med legen din for å finne ut hva som kan passe best for deg.

Om menstruasjon

De fleste jenter opplever sin første menstruasjon når de er mellom 11 og 16 år. Noen få begynner å blø allerede når de er 10 og noen ikke før de er i 17-årsalderen. Kvinner slutter å menstruere med gjennomsnittsalder 52 år. Det betyr at kvinner menstruerer i rundt 40 år og med ca 480 menstruasjoner!

Hvis vi sier mensen varer 5 dager, er det 2400 blødningsdager i et kvinneliv. Det er det samme som 6,5 år med mens.

Menssyklus

Menssyklusen er perioden fra første blødningsdag og fram til neste blødning. Menssyklus er styrt av kjønnshormoner. Den vanlige sykluslengden er på 28 dager. Noen har litt kortere og noen litt lengre, uten at det må oppfattes som unormalt.

I den første delen av menssyklus påvirkes livmoren av østrogen, som er et hormon. Østrogen fører til at slimhinnen i livmoren vokser og blir kraftigere. Omtrent midt i syklus sender hypofysen i hjernen ut hormonsignaler som gjør at et egg løsner fra eggstokkene. Egget føres gjennom egglederen til livmoren. Nå begynner produksjonen av progesteron, et annet hormon, i eggstokkene. Dersom det ikke fester seg et befruktet egg i limoren, slutter produksjonen av progesteronhormonet. Det fører til at slimhinnen i livmoren støtes av; man får mens. Blødningen kan vare fra noen dager til en uke. Det er ikke alltid at blødningsmengden oppleves likt fra måned til måned.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide
Barnløshet
Blødningsforstyrrelser
Candida
Endometriose
Gravid utenfor livmor
Gynekologiske operasjoner
Humant papillomavirus (HPV)
Kontroll hos gynekolog (med celleprøve)
Hormonforstyrrelser
Klamydia
Kløe, svie og smerte i underlivet
Menssmerter
Menstruasjon
Overgangsalder
PMS (premenstruelt syndrom)
P-piller
Prevensjon
P-stav
Slyngeoperasjon ved inkontinens

Sopp i underlivet
Spiral
Spontanabort
Sterilisering av kvinner
Store blødninger under menstruasjon
Svangerskapskontroll
Ultralyd av gravide
Underlivskreft
Utflod
Vestibulitt og vaginisme
> Tilbake til forsiden for gynekologi