P-piller


P-piller virker ved å hemme eggløsning. De påvirker slimet i livmorhalsen slik at sædcellene ikke klarer å svømme gjennom, og de påvirker livmorslimhinnen i ugunstig retning slik at et eventuelt befruktet egg ikke får festet seg. De består av en kombinasjon av østrogen og progesteron.

P-pillene skal tas daglig med eller uten pause mellom brettene. Det gir regelmessig blødning eller du hopper over blødning. Man får dermed gjerne god kontroll på blødningene og de fleste får mindre smerter og redusert blødningsmengde.

Bivirkninger

Bivirkningene er oftest få og små. Ulike p-piller kan gi ulike bivirkninger pga litt forskjellig sammensetning av hormonene. Dette er individuelt. Ofte går bivirkningene over ila 3 måneder. Man kan oppleve ømme bryster, hodepine, væskeansamling i kroppen, humørsvingninger, depresjon, hudforandringer og tap av sexlyst. Opplever du mye bivirkninger er det lurt å forsøke et annet merke, spør din gynekolog om råd. Enkelte kvinner opplever dessverre bivirkninger på flere typer piller, mens andre blir svært fornøyd.

Alvorlige bivirkninger opptrer heldigvis sjeldent. Blodpropp er en mulig komplikasjon til p-pillebruk. Tegn på blodpropp kan være:

  • Sterke smerter i ett ben eller arm 
  • Hevelse i ett ben eller arm

Det er også mulig å få blodpropp i lungene.  Opplever du noe som gir deg mistanke om blodpropp må du ringe legevakt eller 113 umiddelbart.

Mellomblødninger

Ganske hyppig forekommer mellomblødninger på p-piller, spesielt i oppstarten og når hormondosen er lav. Om dette vedvarer er det lurt å bytte til et annet merke. Det kan også oppstå småblødninger fordi man har glemt å ta en pille eller fordi man har tatt to eller flere brett etter hverandre. Det er fornuftig å få gjort en sjekk hos gynekolog dersom du har mellomblødninger for å finne årsaken til dette, det trenger ikke skyldes p-pillene.

Hvem kan bruke p-piller?

De aller fleste kan bruke p-piller, fra helt unge jenter til kvinner som nærmer seg 50 år. Gynekologen vil stille noen spørsmål for å kartlegge om det skulle være noen ekstra grunn for varsomhet og måle blodtrykket ditt. Hun vil også spørre om noen i nær familie har hatt blodpropp, hjerteinfarkt eller hjerneslag og om du røyker. Alder og overvekt blir også tatt i betraktning.

Glemt pille

Har du glemt en pille, er det en viss risiko for å bli gravid dersom det er gått mer enn 36 timer mellom to piller. Du bør da bruke kondom i tillegg i 7 dager. Det beste er å lese i pakningsvedlegget til din p-pille og se nøyaktig hva som står anbefalt der.

Dersom du stadig glemmer pillen, kan p-ring, p-plaster eller hormonspiral kanskje være et bedre alternativ for deg. Det beste for kroppen er å unngå pauser, ta derfor kontakt med legen med en gang dersom du ikke har mer igjen på resepten eller har reist på ferie uten pillene.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide
Barnløshet
Blødningsforstyrrelser
Candida
Endometriose
Gravid utenfor livmor
Gynekologiske operasjoner
Humant papillomavirus (HPV)
Kontroll hos gynekolog (med celleprøve)
Hormonforstyrrelser
Klamydia
Kløe, svie og smerte i underlivet
Menssmerter
Menstruasjon
Overgangsalder
PMS (premenstruelt syndrom)
P-piller
Prevensjon
P-stav
Slyngeoperasjon ved inkontinens

Sopp i underlivet
Spiral
Spontanabort
Sterilisering av kvinner
Store blødninger under menstruasjon
Svangerskapskontroll
Ultralyd av gravide
Underlivskreft
Utflod
Vestibulitt og vaginisme
> Tilbake til forsiden for gynekologi

 

Vi har kort ventetid

Bestill time

Vi har kort ventetid

Bestill time