Spiral


Spiral er et livmorinnlegg som brukes som prevensjonsmiddel. Sikkerheten er svært høy.

Spiral er et livmorinnlegg som brukes som prevensjonsmiddel. Den forhindrer at et befruktet egg fester seg i livmorhulen. En spiral kan sitte i 3-5 år og egner seg spesielt for yngre kvinner som ikke husker p-pillene eller tåler hormoner dårlig og for kvinner som har født barn og som ikke lenger ønsker å bruke samme prevensjon som tidligere. Sikkerheten er svært høy.

Innsetting av spiral

Det kan være ubehagelig eller vondt å få satt inn spiral, derfor kan man eventuelt ta litt smertestillende på forhånd. Heldigvis går det raskt. Hos de som ikke har vært gravide, kan det være litt trangere og derfor noen ganger litt mer smertefullt enn hos de som har vært gravide før, men det trenger ikke være det. Livmoren kan av og til trekke seg sammen og gi smerter etterpå. Dette går raskt over. I dagene etter innsettingen vil du blø litt. Du skal ikke bade eller ha samleie før den første blødningen er over, dusj er greit.

Flere typer spiraler

Kobberspiral

Den første spiralen som kom på markedet, var kobberspiralen, som vi fortsatt bruker i dag. Nova-T som den heter, brukes hos de som ikke vil ha hormoner. Ulempen er at man vanligvis får kraftigere menstruasjon , en ekstra blødningsdag og mer smerter ved mens.

Spiralen kan settes inn når som helst i menstruasjonssyklus, men du bør vite at du ikke er gravid. Den er sikker med en gang. Settes den inn innen 5 dager etter ubeskyttet sex, vil den fungere som nødprevensjon.

Gynefix er en ny hormonfri kobberspiral. Den øker ikke blødningsmengde, muligens fordi den er så liten. Den festes i livmoren med en hake. Ikke alle gynekologer gjør dette, da innsettingen er litt mer kompleks. Husk derfor å sjekke dette før du bestiller time om du ønsker denne spiralen.

Hormonspiral

Det finnes to typer på markedet: Mirena som varer 5 år og Jaydess som varer 3 år. Fordelene er at man får lite blødninger, med Mirena mister man ofte menstruasjonen helt. Spiralen virker ved å gjøre det vanskeligere for sædcellene å komme frem til eggcellen og dermed forhindres befruktning. I tillegg blir slimhinnen i livmoren så tynn at et egg ikke kan feste seg. Hos en del kvinner hemmes også eggløsningen.

Siden disse spiralene inneholder gestagener og ikke østrogen, kan også kvinner med blodpropprisiko bruke hormonspiral.

De fleste får ingen eller svært lite bivirkninger da hormondosen er så lav. Blødningsmønsteret vil endre seg, minst blødning blir det med Mirena siden den har mer hormoner enn Jaydess. Litt uregelmessige småblødninger er ganske vanlig, og i starten er det helt normalt, de kan vare i helt opptil seks måneder.

 

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

 

Myter og misforståelser om spiral

Moderne kopperspiraler kom på 1960-tallet og hormonspiralen i 1994. Disse brukes av millioner av kvinner over hele verden, og er en av de sikreste prevensjonsmetoder som finnes.

Dagens spiraler medfører ikke noen økt risiko for egglederbetennelse eller bekkeninfeksjon.

Hvis man under spiralbruk er uheldig og får underlivsinfeksjon er det ikke nødvendig å ta spiralen ut før man behandles med antibiotika.

Det er heller ikke holdepunkter for at man bør unngå samleie eller tampongbruk i tiden like etter innsetting av spiral.

Allikevel har man sett at det er en liten økning av infeksjonsfare de første 20 dagen etter innsetting av spiral, men det ses svært sjelden.

Mange tror at man må ha født barn før spiral kan settes inn. Det er ikke noe i veien for å sette inn spiral både hos unge og eldre kvinner før de har født. Innsettingen kan da føles noe mer smertefull, men vanligvis går det helt greit.

Det er heller ingen større risiko for at spiralen blir støtt ut selv om den settes inn før du har født.

Det er en utbredt oppfatning om at det er vondt å sette inn en spiral. Vanligvis kjenner man lett smerte ved innsettingen, som tar et par minutter. Noen kan føle kvalme og uvelhet. Etterpå er det litt ømhet, som mange sammenlikner med menstruasjonssmerter. Dette gir seg i løpet av noen timer.

Noen har hørt at spiralen kan "vandre" i kroppen. Svært sjelden perforerer spiralen livmorveggen under innsettingen, og kan bli liggende i livmorveggen eller i bukhulen. Ved innsetting hos gynekolog utføres alltid ultralydundersøkelse for å bekrefte at spiralen ligger korrekt.

Hverken kopperspiral eller hormonspiral påvirker eggløsningen.

Spiral gir ikke økt risiko for graviditet utenfor livmoren.

Spiral er ikke et abortmiddel. Begge typer spiraler hindrer befruktning.

Hormonspiralen er litt sikrere enn kopperspiralen, og har en fordel ved at den oftest reduserer menstruasjonsblødningene ganske mye. Noen kvinner opplever å ikke blø i det hele tatt.

Noen kan tenke at hormonspiralen er kostbar å anvende, men man må huske på at den kan sitte inne 5 år før den eventuelt må skiftes.

 

Bestill time hos gynekolog:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad og Moss: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50

 

Gynekologi ved Volvat

Volvat har gynekologer i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Moss og Hamar. Det er vanligvis kort ventetid og du trenger ikke henvisning. Husk at tilbudet kan variere fra senter til senter.

3D ultralyd av gravide - Barnløshet - Blødningsforstyrrelser - Endometriose - Gravid utenfor livmorGynekologiske operasjoner - Humant papillomavirus (HPV) - Kontroll hos gynekolog (med celleprøve) - Hormonforstyrrelser - Klamydia - Kløe, svie og smerte i underlivet - Menssmerter - Overgangsalder - PMS (premenstruelt syndrom) - Prevensjon - Spiral - Spontanabort - Sterilisering av kvinnerStore blødninger under menstruasjon - Svangerskapskontroll - Ultralyd av gravide - Underlivskreft - Utflod - Tilbake til forsiden for gynekologi