Akne hos voksne

Kviser (akne) er en vanlig hudplage. Akneplagene starter gjerne i puberteten, men kan hos enkelte starte eller fortsette ut i voksen alder. Mange voksne opplever det som en stor belastning å ha akne. Volvats erfarne hudleger kan hjelpe deg med å bli kvitt plagene.

Hos voksne rammer aknen ofte kinn, hake og hals. Området kalles ofte for U-sonen, til motsetning fra tenåringenes T-sone. Voksne får typisk dype og betente kviser, og har ofte færre hudormer enn i tenårene. Disse dype kvisene kan føre til misfarging av huden og arr dersom de ikke behandles.

Årsaker til kviser i voksen alder

Man antar at kviser er en betennelse i huden, og at denne betennelsen kan føre til at porene tettes. Det gjør at talgproduksjon øker og akne-bakterien trives.

Det er flere myter når det gjelder kviser, blant annet at det skyldes usunne matvaner eller at huden er skitten/uren. Kviser skyldes økt talgproduksjon, samt trange utførselsganger i talgkjertlene samt økt antall av en type bakterie som kalles propionebakterie akne.

Hvis du er genetisk disponert (hvis for eksempel søsken, mor eller far også har/har hatt akne), vil du også være mer utsatt og kan ha behov for en litt tøffere behandling enn de som ikke er det.

Hormonforandringer og kviser

Hormonubalanse er en viktig årsak til akne. Mange kvinner opplever at kvisene forverres i forbindelse med menstruasjon, graviditet, ved bruk av p-piller og menopause. Kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan også oppleve å være plaget av kviser.

Volvats hudleger kan hjelpe deg med å bli kvitt kviser, uansett årsak. Vi tilbyr forskjellige veldokumenterte behandlinger som tilpasses din hud. Vi har kort ventetid, og du kan raskt komme i gang med effektiv behandling.

Aknebehandling hos Volvat

  • Våre hudleger er eksperter på akne
  • Du får grundig undersøkelse og behandling tilpasset til din hud
  • Du trenger ikke henvisning, og vi har kort ventetid
  • Høy kvalitet, for din trygghet

Kvisebehandling på resept

Det finnes hovedsakelig to grupper behandling mot kviser: det du påfører huden, altså lokal behandling, og systemisk behandling i form av tabletter.

Typiske eksempler på systemisk behandling er antibiotika og Isotretinoin. Sistnevnte er reseptbelagt, og det sterkeste middelet vi har mot kviser. Det er også den behandlingen som har de kraftigste bivirkningene.

Du kan også benytte deg av hormonbehandlig, da i form av p-piller hos kvinner. Også laser kan ha en effekt, men må gjøres hyppig og kombineres med andre behandlinger, og ikke som en solo-behandling.

Hvilken av behandlingene som bør velges, avhenger av graden av akne. Vi skiller vanligvis mellom lett akne og moderat til uttalt akne:

Lett akne: spredte kviser til ansikt, hudormer (komedoner), kanskje også spredt til rygg og bryst.

Moderat til uttalt akne: mer utbredte, større partier med akne, eller lite effekt av lokalbehandlingen.

Behandling av lett akne

Kremer/gel er ofte effektiv behandling av lett akne. Noen av kremene er reseptfrie, mens de sterkere kremene fås på resept. De fleste opplever bedring etter noen uker. Noen får bivirkninger som ligner på solbrenthet, som rød eller flassende hud. Dette roer seg som regel etter noen uker. Retinoidekrem eller gel gjør huden mer følsom for sollys, så du bør dekke til huden eller bruke krem med høy solfaktor i solen.

Krem/gel mot lett akne

Epiduo er en mye brukt gel som smøres hver kveld til aknehuden. Den inneholder både Differin og Basiron og er ganske sterk. Viktig å bruke fuktighetskrem morgen og kveld i tillegg. Epiduo gir noe bleking av farget tøy. Ved kraftig irritasjon i huden kan den påsmøres noe sjeldnere enn hver kveld.

Differin er en gel/krem som inneholder A-vitaminsyre. Den åpner opp porene og reduserer dermed talgmengden i huden. Gir tørrhet og kan gi irritasjon, kan brukes over lang tid av gangen.

Basiron er en krem som inneholder Benzoylperoxyd, som reduserer bakterieantallet i huden. Kan også gi irritasjon i huden. Benzoylperoxyd gir noe bleking av farget tøy.

Zalna er en krem som inneholder både Dalacin (lokal antibiotika) og Differin, og reduserer både bakterie- og talgmengden i huden. Den skal ikke brukes sammen med Tetralysal som også er et antibiotikum.

Dalacin er et lokalt antibiotika som kan brukes enten alene eller sammen med for eksempel Differin over en viss periode, ca. 2 måneder maksimalt av gangen.

Behandling av moderat til uttalt akne

Noen ganger er det ikke nok med lokalbehandling eller det er for store partier å smøre daglig. Da er medisiner i tablettform mer effektive. Det er viktig å huske på at all behandling må brukes en god stund før en ser effekten av behandlingen. Det er også viktig å bruke fuktighetskremer for og ikke tørre ut huden.

Systemisk behandling (tablettbehandling)

Dersom huden er betent, og ved moderat til uttalt (alvorlig) akne, anbefaler vi ofte antibiotika i tablettform. Noen supplerer også med kremer/gel. Antibiotikakuren varer oftest i minimum seks uker. Om du er alvorlig rammet av kviser, og annen behandling ikke har hjulpet, kan Isotretinoin-tabletter være et alternativ. Det er kun hudleger som kan forskrive denne medisinen. Den er effektiv, men har bivirkninger som det er viktig å være klar over.

Høy solfaktor er viktig om sommeren og du kan ikke være gravid mens du går på kurene.

Aknebehandling med antibiotika

Mest brukt i Norge er Tetralysal (Lymecyclin), som er et bredspektret antibiotikum. Den brukes ca. i 3 måneder av gangen, noen ganger enten lengre eller kortere, alt etter hvor god effekt den gir. Det er viktig å kombinere med en lokalbehandling i tillegg. Mest brukt er da Epiduo.

Les mer om aknebehandling med antibiotika

Aknebehandling med p-piller

Hvis det uansett er aktuelt med p-piller for en kvinne med akne, kan det være et alternativ å forsøke Yasmin eller Diane. Disse kan ofte ha positiv effekt på akne. Det bør gjøres i samråd med fastlege som kjenner pasienten og kan sjekke bl.a. tromboserisiko i familien.

Les mer om aknebehandling med p-piller

Aknebehandling med Isotretinoin

Isotretinoin er et preparat beslektet med A-vitamin, tidligere kalt Roaccutan. Preparatet brukes først og fremst på uttalt og problematisk akne eller hvor ingen av de andre preparatene nevnt har vært effektive. Den brukes i ca. 6 måneder, noen ganger lengre, og skal følges opp av hudlege. 

Les mer om aknebehandling med Isotretinoin

Volvats hudleger er eksperter på akne

Dersom du plages av kviser bør du snakke med en hudlege. Våre dyktige hudleger har lang erfaring i behandling av akne. Vi har kort ventetid, og du kan raskt komme i gang med effektiv behandling. Vi tilbyr også videokonsultasjoner, hvor du raskt og effektivt får hjelp på nett.

Bestill time om akne hos hudlege eller les mer om behandling av akne