Slik foregår moderne åreknutebehandling

Med moderne åreknutebehandling menes metoder hvor man benytter moderne teknologi til å gjøre skånsomme inngrep, inngrep som ikke krever operasjonssår.


Endovenøse inngrep

På fagspråket kalles dette endovenøse inngrep (endovenøst betyr innvendig i venen). Endovenøse inngrep gjøres i nesten alle tilfeller gjennom et innstikk gjennom huden med en nål som videre føres inn i venen. Hos noen få pasienter kan det være nødvendig å lage et mindre operasjonssår for å oppnå tilgang til den venen som skal behandles, men det er sjelden nødvendig å lage operasjonssår i lysken eller knehasen.

I 2009 ble 95 % av alle åreknuteoperasjoner i USA utført ved bruk av moderne metoder. I Norge er denne andelen foreløpig liten. Behandling av åreknuter hører inn under den kirurgiske spesialiteten karkirurgi (vascular surgery).

 

Timebestilling på telefon

Bergen: 55 11 20 00

Oslo: 22 95 76 22

Fredrikstad: 69 30 23 00
 

Les mer om fjerning av åreknuter her!

 

Hvilke pasienter kan behandles med moderne metoder?

Ved hjelp av moderne behandlingsmetoder kan flere enn 95 % av pasienter med åreknuter i dag behandles endovenøst, det vil si innvendig i venene.

Det er en utbredt misoppfatning at pasienter som tidligere er operert for åreknuter ikke egner seg for slik behandling. Disse pasientene kan også behandles med moderne metoder. Hvilke metoder som kan benyttes, avgjøres ved en forundersøkelse.

 

Hvilke moderne behandlingsmetoder benyttes?

Endovenøs laserbehandling ("innvendig laser")

Endovenøs laserbehandling ("innvendig laser") er en vitenskapelig og veldokumentert teknikk som har vært benyttet siden slutten av 90 tallet. Ved hjelp av laser sveises venen igjen innvendig, for eksempel fra lysken til kneet.

 

Radiofrekvensbehandling

(Covidien VNUS closure Fast-Venefit) er en av markedets mest effektive og skånsomme teknikker ved behandling av åreknuter. Radiofrekvenskateteret generer en temperatur på 120 Grader innvendig i venen i ca 20 sekunder. Denne varmen fører til at venen trekker seg sammen. Prosessen er smertefri, og hele behandlingen av venen tar 5-10 minutter. Radiofrekvens er, sammen med laser, de mest anvendte teknikkene i Europa.

 

Limbehandling

(Medtronic VenaSeal) er den nyeste og mest skånsomme teknikken innen behandling av åreknuter. Våre kirurger har Skandinavias lengste erfaring med denne type behandling. Middelet man bruker «klistrer / limer» sammen åren og heter Cyanoacrylat og har vært brukt i mer enn 50 år. Det har ikke blitt påvist noen negativ effekt av å bruke denne type biologisk lim.

 

 

 

Heklenålsteknikk (mikroflebektomi)

Mikroflebektomi – også kalt for heklenålsteknikk. I noen tilfeller er åreknutene meget store og ligger rett under huden. I disse tilfellene kan det lages en liten åpning i huden (huden er bedøvet) med en nål. Åreknutene trekkes deretter ut ved hjelp av en heklenål.

åreknuter, illustrasjonsbilde

 

Steam


STEAM
 (CermaVein) anvendes på samme måte som laser, radiofrekvens og biologisk lim. Vanndamp med en temperatur på ca 120 grader føres inn gjennom et kateter, og lukker effektivt den dårlige venen. Steam kan også med fordel anvendes hos dem med tilbakefall efter tidligere operasjoner.

 

Sklerosering

Sklerosering ved bruk av skum eller væske er en behandlingsform hvor man sprøyter inn et stoff i venen(e) for å få disse til å tette seg. Skumsklerosering gjøres av og til ultralydveiledet sammen med bruk av endovenøs laser eller steam, men gjøres også som behandling alene.

 

Forundersøkelse - skreddersydd behandlingsopplegg

For å finne ut hvilke(n) behandlingsmetode(r) som passer best for den enkelte pasient, må det gjøres en nøye forundersøkelse. Dette inkluderer også en ultralydundersøkelse av venesystemet i det benet det gjelder. Ultralydundersøkelse er helt nødvendig for å velge riktig(e) metode(r). Man vil så kunne tilpasse behandlingen for hver enkelt pasient med en eller flere av behandlingsformene som er nevnt ovenfor. Det er vanlig å kombinere to eller tre av metodene hos samme pasient.

Alle pasienter som opereres hos oss, settes opp til kontroll etter noen tid. Hos noen pasienter er det aktuelt å utføre noe supplerende behandling ved kontroll.

Kontroller og supplerende behandling er inkludert i behandlingsopplegget.

Hensikten er at pasientene skal oppnå et tilfredsstillende resultat.

 

Les mer om åreknuter og relaterte emner

 

Se videoer:

 

 

Åreknutebehandling ved Volvat

ÅreknuterSlik foregår moderne åreknutebehandlingSymptomer ved åreknuter (varicer)

Vi har kort ventetid

Bestill time

Tjenesten tilbys ved

  • Volvat Oslo - Majorstuen
  • Volvat Fredrikstad
  • Volvat Bergen - Avd. Ulriksdal

Vi har kort ventetid

Bestill time