Plager i endetarmen (anorektale lidelser)


De vanligste endetarmsplagene knytter seg til blødninger av forskjellig årsak, indre og ytre hemoroider, sprekker (på fagspråket kallt «fissurer»),  endetarmsnedfall, infeksjoner og såkallte abscesser. Utredning og behandling av tilstander som dette utredes og behandles på Volvat både i Oslo, Bergen og Fredrikstad.

Mange pasienter går dessverre i lang tid, ofte flere år, med svært plagsomme endetarmssmerter og ubehag uten å ta kontakt med lege. Det er forståelig ettersom både underlivet og endetarmen er områder man gjerne holder for seg selv. Da er det viktig å vite at både allmennlegen og spesialisten er vant til å takle denne typen problemer, som en del av legehverdagens utfordringer!

 

Bestill time:

  • Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
  • Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
  • Bergen: tlf. 55 11 20 00
  • Fredrikstad: tlf. 69 30 23 00
  • Hamar: tlf. 62 55 35 50
  • MERK AT TILBUDET VARIERER PÅ DE FORSKJELLIGE SENTRENE!

 

Plager i endetarmen

Plager fra endetarm forekommer hyppig.  Vanligst er hemorrhoider  som kan gi hevelse ved endetarmsåpningen, kløe, ubehag, frisk blødning (i toalett eller på papiret), men sjelden sterke smerter.  Lignende symptomer kan også stamme fra andre endetarmsplager som fissura ani (sprekk i endetarmsåpningen), marisker (ekstra hud ved endetarmsåpning),  slimhinne fremfall,  betennelser eller fistel i endetarmen,  sår ved eller i endetarmen, kjønnsvorter og andre infeksjoner, samt kreft i eller ved endetarmen.

Ved slike plager er det viktig å bli undersøkt av lege som har erfaring med denne type lidelser.

Ved alle plager fra endetarmen gjelder det samme: Undersøkelse med ano-rektoskopi må gjennomføres for å komme til riktig diagnose og dermed kunne gi riktig behandling.

De hyppigste plagene

Hemoroider

Graden av plager ved hemoroider varierer og følgelig varierer anbefalt behandling. De fleste pasienter får konservativ behandling med stikkpiller og salve, og for mange er dette tilstrekkelig. For andre må operativ tilnærming til, med strikkbehandling eller operasjon.

Iblant kan hemoroider kompliseres med blodpropp i selve hemorhoiden. Da kjenner man en smertefull hevelse ved endetarmsåpningen. I noen tilfeller utføres da operasjon for å lindre de akutte smertene.

Fissura ani

Smertefull sprekkdannelse i endetarmen/analkanalen.  Slike kan komme i forbindelse med traumer, i forbindelse med operasjon eller spontant uten foregående skade. Problemet kan bli langvarig hvis det ikke gis riktig behandling. En delaktig årsak til problemet er en for stram knipemuskel. Behandlingens mål er å lindre smerter og gjøre knipemusklen mindre stram. Første tiltak er konservativ behandling med en spesiell salve som brukes i flere uker.  Hvis dette ikke fører til bedring må kirurgisk behandling vurderes.

Marisker

Marisker er ekstra hud ved endetarmen som kommer i forbindelse med ytre hemoroider. Disse kan føre til plager  og  kan i isåfall fjernes kirurgisk.

 

Endetarmskreft

I 2012 ble det påvist 1300 nye tilfeller av endetarmskreft i Norge.  Symptomer på endetarmskreft kan være blødning fra endetarmen (i toalett eller på papir), slim fra endetarmen, endring i avføringsmønster, smerter eller ubehag.  Endetarmskreft kan gi blodmangel og generelle smerter i magen. Tidlig diagnose gir bedre prognose. 

 

> Her finner du Volvats priser på de vanligste mage-tarm-undersøkelser

 

Sykdommer og symptomer

 

Undersøkelser og behandlinger

 

Gå til hovedsiden for mage/tarm-sykdommer