Ballongdilatasjon av bihuler

Volvat tilbyr ballongdilatasjon av bihuler (sinus ballongdilatasjon) ved tette bihuler eller kroniske/gjentatte bihulebetennelser.


Ballongteknikken har gitt svært mange pasienter bedre livskvalitet. Metoden er skånsom, treffsikker, gir minimal risiko for arrdannelser og sammenvoksinger, og ikke minst gir den lite smerter etterpå. Langtidsstudier viser at de aller fleste pasientene har svært god effekt og at det holder med ett inngrep.

Kronisk tette bihuler og bihulebetennelser

Kronisk tette bihuler kan føre til dotter i ørene, øresus, trykksmerter i panne, kjeve, nesen eller bak øynene. For noen går plagene utover nattesøvnen.

Så mange som 5-15 prosent av befolkningen sliter med kronisk bihulebetennelse. Trange anatomiske forhold i bihulene er ofte kilden til betennelsene.

Mange opplever store smerter når de flyr eller på annen måte beveger seg opp i høyden. Til og med heisturer kan være plagsomme. En følelse av å være tung i hodet og uten energi er også vanlig hos folk som sliter med bihulene.

For å stille riktig diagnose, spesielt ved trykkrelaterte problemer, tas CT av bihulene og området rundt.

Hvordan foregår behandlingen?

Ved denne operasjonsmetoden utvides (dilateres) de naturlige blokkerte åpningene mot bihulene ved å benytte et ballong kateter. Bihulene skylles deretter.

Behandlingen utføres i narkose fordi dette gir det mest behagelige forløp for pasienten.

Pasientene kan reise hjem etter kort tid, uten nesetamponger og smerter av betydning.

Sykefraværet etter behandling varierer. Du må ta høyde for 5–7 dager, noe som er betraktelig kortere enn ved tradisjonell bihuleoperasjon.

Hvem er aktuelle for denne behandlingen?

Ballongdilatasjon av bihulene kan være en aktuell behandling for alle med kronisk tette bihuler og tilbakevendende bihulebetennelser. Voksne som har hatt øreplager som barn og som fortsatt sliter med luftutlikning og mellomøreplager, kan også ha utbytte av denne behandlingen.

Utvidede bihuler vil gi bedre effekt av allergimedisiner, så allergikere med trange bihuler kan også ha effekt av metoden.

Sinus ballongdilatasjon kan ikke erstatte tidligere operasjonsmetoder helt og holdent. Våre ØNH-leger vurderer hver pasient individuelt.

For noen pasientgrupper, hvor behandlingsalternativene har vært få, kan dette være en egnet behandling (eks gravide og ungdom). Også for idrettsutøvere, flyvere, dykkere osv. kan dette være en svært aktuell behandling.

Velutprøvd metode

Metoden er velutprøvd og har vært i bruk siden 2004 i USA. Den ble introdusert i Norge i 2009. Volvat var det første private sykehus i Norge som tilbød behandlingen.

Våre ØNH-leger Kristoffer Karpowicz, Kristian Vegsgaard og Marit Austeng er sertifisert til å utføre inngrepene hos oss.

Timebestilling til våre ØNH-leger kan gjøres på web, eller på tlf.:

  • 22 95 76 22 (Oslo)
  • 55 11 20 00 (Bergen)
  • 69 30 23 30 (Fredrikstad)

 

Våre tjenester

Tilbudet kan variere ved de forskjellige Volvat-sentrene.

 

 

Vi har kort ventetid

Bestill time

Tjenesten tilbys ved

  • Volvat Oslo - Majorstuen
  • Volvat Bergen - Avd. Ulriksdal
  • Volvat Fredrikstad

Vi har kort ventetid

Bestill time