Kort / stramt tungebånd

Stramt tungebånd er en medfødt tilstand som begrenser tungens bevegelsesområde. På Volvat tilbyr vi behandling mot stramt tungebånd på vår øre-nese-hals avdeling. 

Hva er stramt tungebånd? 

Stramt tungebånd er en medfødt tilstand som begrenser tungens bevegelsesområde. Det innebærer at et uvanlig kort, tykt eller tett bånd av vev holder igjen bunnen av tungespissen til munngulvet. En person med stramt tungebånd kan ha vanskeligheter med å stikke tungen ut av munnen.  

Hos spedbarn er det vanlig at denne tilstanden forstyrrer amming, da ungen sliter med å stikke ut tungen. I tillegg kan et stramt tungebånd påvirke måten et barn snakker, spiser og svelger.  

Hvem kan rammes? 

Stramt tungebånd er noe som kan ramme alle, da det er noe man er født med. Det er likevel flere gutter enn jenter som får det.  

Symptomer 

Tungebåndet, også kalt språklig (lingual) frenulum, vil i fosterlivet være festet til fremre del av undersiden på tungen. Vanligvis vil det skilles før fødselen, slik at tungen normalt har fri bevegelse. Tungebåndet er et vevfold som hjelper deg med å forankre, bevege og stabilisere tungen. Med stramt tungebånd forblir dette båndet festet til bunnen av tungen, uten å løse seg som normalt. Det er dette som medfører begrenset bevegelsesområdet for tungen, med tegn og symptomer som innebærer følgende: 

  • Vanskeligheter med å løfte tungen til de øvre tennene eller fra side til side
  • Problemer med å stikke tungen ut, forbi de nedre fortennene
  • En tunge som ser delt eller hjerteformet ut når den stikker ut

Årsaken bak et stramt tungebånd er stort sett ukjent, selv om det i noen tilfeller har vært assosiert med visse genetiske faktorer. Det forekommer derfor noen ganger stramt tungebånd hos flere i en familie.  

Komplikasjoner 

Komplikasjoner som kan følge ved nevnte symptomer på stramt tungebånd inkluderer: 

  • Problemer ved amming – Amming krever at babyen som ammes holder tungen over det nedre tannkjøttet mens den suger. Hvis han eller hun ikke klare å bevege tungen eller holde den i riktig posisjon, kan det hende babyen tygger istedenfor å suge på brystvorten. Dette kan forårsake betydelige smerter i brystvorten og forstyrre babyens evne til å få morsmelk. Dårlig amming kan også medføre utilstrekkelig ernæring og nedsatt vekst hos barnet.
     
  • Kolikkplager – Barn som tygger på brystvorten, fremfor å suge, har også økt sjanse for å få kolikk, grunnet all luften barnet får i seg når det strever med å spise. I tillegg kan det stramme tungebåndet medføre at barnet ikke svelger som normalt.
     
  • Talevansker – Det stramme tungebåndet kan forstyrre evnen til å lage bestemte lyder (f.eks. «t», «d», «z», «s», «r» og «l»)
     
  • Dårlig tann- og munnhygiene – For eldre barn eller voksne som har stramt tungebånd kan det være vanskelig å fjerne matrester fra tennene med tungen, som kan bidra til tannråte og betennelse i tannkjøttet. Stramt tungebånd kan også føre til et gap eller mellomrom mellom de to nederste fortennene.
     
  • Utfordringer med andre muntlige aktiviteter – tungebånd kan forstyrre aktiviteter som å slikke en iskrem, slikke seg rundt leppene, kysse eller spille med blåseinstrument.

Når bør man kontakte legen? 

Hos spedbarn som skriker mye, er urolige ved amming, har dårlig vektøkning og påfallende mye kolikksmerter, kan forklaringen være et altfor kort og stramt tungebånd. Det er likevel ikke alltid at et kort og stramt tungebånd medfører plager. Halvparten av tilfellene hvor spedbarn har stramt tungebånd, er de uten plager.  

Ta helst kontakt med en lege dersom: 

  • Ditt spedbarn har tegn på stramt tungebånd som forårsaker problemer, f.eks. under amming
  • Ditt barns tale påvirkes av tungebåndet
  • Barnet ditt klager over problemer med tungen som forstyrrer når han eller hun spiser og/eller snakker
  • Barnet ditt ikke når de bakre tennene med tungen 
  • Du selv (som voksen) er plaget med nevnte tegn og symptomer på stramt tungebånd

Behandling 

Behandling av stramt tungebånd har vært kontroversielt. Ved spebarn, vil noen leger og ammeeksperter anbefale umiddelbar behandling, før barnet har forlatt fødeklinikken. Andre foretrekker å vente og se. I slike tilfeller, vil ofte ammeveiledning være det første tiltaket som anbefales.  

Tungebåndet kan i enkelte tilfeller løsne av seg selv, og andre ganger vedvarer tilstanden uten å skape problemer. Hos noen er det nødvendig med et kirurgisk inngrep. Dette vil være basert på dokumenterte funksjonelle problemer med amming, blant annet dersom matinntak ikke fører frem.  

Hos Volvat kan du bestille konsultasjonstime og få undersøkt barnet (eller deg selv) hos en øre-nese-halsspesialist som vil komme med anbefalinger av passende behandling, basert på barnets (eller din) tilstand og omfanget av symptomene på det stramme tungebåndet.  

Det er ingen krav om henvisning for timebestilling hos oss.  

Ulike typer behandling 

Kirurgi av kort tungebånd kan utføres på spedbarn, barn og voksne hvis det forårsaker problemer. Metodene innebærer enten å klippe over tungebåndet, eller en mer omfattende behandling kalt frenuloplastikk. 

Klippe tungebåndet 

Å klippe over tungebåndet, eller å brenne det over med laserteknologi, er et enkelt kirurgisk inngrep som kan utføres med eller uten bedøvelse. Legen vil bruke en sterilisert saks til å klippe over tungebåndet, eventuelt laser. Det er gjort veldig kjapt, og med minimalt ubehag fordi det er så få nerveendinger i området og blødningen er som regel liten. Det oppstår veldig sjeldent noen komplikasjoner ved denne typen behandling. 

Et spedbarn kan ammes umiddelbart etter inngrepet.  

Frenuloplastikk 

Frenuloplastikk er en litt mer omfattende prosedyre og kan bli aktuell å utføre dersom det behøves mer reparasjon, eller dersom tungebåndet er for tykt til å klippes. Denne typen kirurgisk inngrep utføres i narkose med kirurgisk utstyr. Dette betyr at man ikke vil være våken under behandlingen. Etter at tungebåndet er klippet over, lukkes såret med sting som absorberes av seg selv etter hvert som såret leges. Også ved denne behandlingen er det lav risiko for komplikasjoner. 

Ved behov for en av de nevnte behandlingsmetodene vil man alltid måtte møte til konsultasjon på en av Volvats klinikker i forkant av et eventuelt inngrep. Her tar vi stilling til den mest effektiv behandlingsmetode for deg eller barnet ditt basert på grundig undersøkelse av tungebåndet og identifiserte symptomer og diagnose.

En spesialist innen øre-, nese-, og halssykdommer vil ta den endelige avgjørelsen i forhold til passende behandling. Du vil få nøye gjennomgang og informasjon om inngrepet og prosessen før, under og etter inngrepet.  

Konsultasjon

2 080,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Vi tar imot alle

Både barn og voksne er velkomne til utredning for alle vanlige øre-nese-hals-plager og sykdommer.

Legetime og operasjon

Du blir møtt av erfarne spesialister og kirurger, som tilbyr både konsultasjoner og operasjoner.

Hjelp med hørsel

Vi hjelper deg også med å få utredet hørselssykdommer, samt få henvisning til hørselstest og tilpasning av høreapparat.