Etter operasjonen / Komplikasjoner

Her beskrives tiden etter et ansiktsløft samt komplikasjoner som kan oppstå.


Etter operasjonen

De første timene etter operasjonen ligger du på klinikken. Du vil få den smertelindring du trenger. Før avreise fra klinikken får du grundig skriftlig og muntlig informasjon om hvilke råd du bør følge etter operasjonen. Dette er viktig for at det skal være minst mulig risiko for komplikasjoner og for at resultatet skal bli best mulig. På grunn av at du har fått medikamenter under operasjonen kan du ikke reise fra oss alene. Du skal ha en voksen som henter deg på klinikken og som kan være hos deg det første døgnet etter operasjonen. Dersom du har lang reisevei er det overnattingsmuligheter på Volvat. Alternativt anbefales det at du og ditt følge overnatter i nærheten av klinikken i tilfelle det skulle være nødvendig med tilsyn.

Dersom du er røyker, presiseres det på nytt, at du må avstå helt fra røyking til sårene er grodd, dvs. minimum 2 uker etter inngrepet. Også passiv røyking må unngås. Blodsirkulasjonen i ansiktshuden er betydelig nedsatt etter en ansiktsløfting og røyking kan derfor medføre at deler av huden kan avstøtes eller dø hvilket kan medføre skjemmende arrdannelse.

Ansiktsløft er et relativt omfattende inngrep og det første døgnet etter operasjonen kan være noe ubehagelig, selv om større smerter er sjeldent. Det er viktig at man de første dagene ikke anstrenger seg og er forsiktig med å bruke ansiktsmusklene (tygging/snakking). For å få hevelsen til å gå raskest mulig tilbake bør man ligge med hodet høyt (gjerne med overkroppen i 30 grader). Det er ikke helt uvanlig at noen kan kjenne seg litt slapp noen dager etter inngrepet.

Etter operasjonen bandasjeres ansiktet med stor turbanlignende bandasje. Ved kontroll på klinikken dagen etter fjernes denne bandasjen og du går over til et støttende, mindre kompresjonsplagg. Innlagt drenasje fjernes vanligvis dagen etter operasjon.

Håret kan vaskes forsiktig 5 dager etter operasjon for første gang.

Stingene foran øret fjernes 10 dager etter operasjonen og de siste stingene bak øret fjernes etter 10-14 dager. Der hvor stingene har sittet settes ofte en liten tape, ellers behøver man ingen bandasje når det er gått 1 uke.

Idrettsaktiviteter kan gjenopptas etter 5-8 uker. Skulle du bli mer hoven er det vanligvis et tegn på at du har anstrengt deg for mye for tidlig.

Pasienter som har kontorarbeid er som regel på arbeid etter 1-2 uker. Har man tyngre fysisk arbeid bør man regne med 2-3 uker. Arrene bør ikke utsettes for direkte for sollys eller solarium det første året etter operasjon.

Kirurgen din er tilgjengelig 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med operasjon .

Mulige komplikasjoner ved ansiktsløft

Plastikkirurgene på Volvat har lang erfaring med ansiktsløft, men ingen operasjoner er helt uten risiko for komplikasjoner. Ansiktsløft slik vi utfører den, er en sikker operasjon og komplikasjoner oppstår svært sjelden.

En blødning under huden som er løsnet fra underlaget kan en sjelden gang forekomme i løpet av det første døgnet etter operasjonen. Man vil da merke et kraftig spreng på den ene ansiktshalvdelen i tilegg til at man hovner unormalt mye opp på denne siden.

Ved Volvat er plastikkirurgen som har operert deg alltid tilgjengelig etter operasjonen slik at vi kan ordne opp ved eventuelle komplikasjoner.

Fra faglitteraturen kjenner man i sjeldne tilfeller til hvor grener av ansiktsnervene er blitt skadet, slik at noe av mimikkmuskulaturen er blitt satt ut av spill. Noen få pasienter kan være noe overfølsomme for de innvendige stingene slik at enkelte slike sting kan avstøtes med kviselignende sår i arrområdet. Dette vil imidlertid ikke innvirke på sluttresultatet.

Det oppstår svært sjelden behandlingskrevende infeksjon etter ansiktsløft. Det kan opptre harde partier under huden. Disse vil mykne av seg selv igjen, men det kan gå flere måneder. Følelsen i kinnene og bak ørene vil til å begynne med være nedsatt, men vil vanligvis normalisere seg løpet av noen måneder.

Små hudavstøtninger kan forekomme nær arret, spesielt bak øret hos røykere! Dette tar noen uker for å gro og vil kunne etterlate seg større arr. Hudsirkulasjonen i den ytterste del av huden som er løsnet er sparsom og det er derfor ytterst viktig at man helt avstår fra røyking i minst 2 uker etter operasjonen. Røyking i denne perioden vil kunne medføre at deler av huden ikke overlever ("nekroser") hvilket kan medføre en forlenget sårtilheling og skjemmende arrdannelse.

Gå tilbake til hovedsiden for ansiktsløft

 

Her finner du pris på plastisk kirurgi

 

Timebestilling for konsultasjon hos spesialist i plastisk kirurgi:

Oslo Majorstuen: tlf. 22 95 75 00
Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
Bergen: tlf. 55 11 20 00           
Fredrikstad: tlf. 69 30 23 00
Tromsø: tlf. 77 66 48 50
Trondheim:  tlf. 73 87 39 00

Her kan du lese mer om plastisk kirurgi ved Volvat

 

 

Plastisk kirurgi ved Volvat

Brystforstørrelse med silikon 

Brystreduksjon 

Brystløft

Fettsuging

Bukplastikk / mageplastikk

Neseoperasjon (neseplastikk)

Tunge øyelokk

Poser under øynene

Pris på plastisk kirurgi

Oversikt over Volvats tilbud innen plastisk kirurgi