CT


Ved CT brukes røntgenstråler for å danne detaljrike snittbilder av kroppen. CT- maskinen ligner på en smultring på høykant. Undersøkelsen foregår ved at du ligger på en benk som beveger seg gjennom maskinen som har åpning i begge ender. En undersøkelse varer fra 5-20 min, og det er veldig viktig å ligge i ro under bildeopptaket.

Ofte er det nødvendig å tilføre kontrastvæske. Dette injiseres i så fall inn i en blodåre i armen. Kontrastmiddel benyttes for bedre å få innsikt i kroppens organer. Det kan visualisere enkelte organers funksjon og skille mellom normalt og unormalt vev. Mange kjenner en varmefølelse idet kontrastvæsken strømmer inn i kroppen. Dette går raskt over og er ikke farlig.

Forhåndsregler og forberedelser

  • Du skal ikke gjennomføre undersøkelsen hvis du er gravid.
  • Hvis du er over 60 år, har høyt blodtrykk eller nyresykdom  må du ta med blodprøvesvar med kreatinin som ikke er eldre enn 1 måned, du kan også ta blodprøvene på Volvat.
  • Hvis du har diabetes: må du ta med blodprøvesvar med kreatinin, og gi oss beskjed om eventuelle medisiner du bruker.
  • Dersom du får kontrast i forbindelse med undersøkelsen, blir du bedt om å sitte på venterommet i 15 min etter undersøkelsen.

Timebestilling på telefon:

Oslo: 22 95 76 27

Hamar: 62 55 35 50

 

På Volvat utfører vi de fleste vanlige CT undersøkelse av:

  • Hodet
  • Halsen
  • Lungene
  • Magen
  • Skjelettet

 

CT av hodet (CT caput, CT bihuler, CT ansiktskjelett)

Dette er en rask undersøkelse uten forberedelser. Du ligger på ryggen på benken, med hodet i en hodestøtte, og kjøres inn i maskinen med hodet først. Dersom det ut fra problemstillingen på henvisningen er nødvendig med kontrast, vil undersøkelsen i noen tilfeller bli gjort to ganger. En med og en uten kontrast.

CT av hals (CT collum)

Undersøkelsen foregår ved at du ligger på ryggen med hodet i en hodestøtte, og kjøres inn i maskinen med hodet først. I mange tilfeller er det nødvendig med kontrast. Under bildeopptaket får du beskjed om ikke å svelge.

CT av lungene (CT thorax)

Denne undersøkelsen foregår ved at du ligger på ryggen med bena inn mot maskinen. Under bildeopptakene får du beskjed om å holde pusten. I mange tilfeller er det nødvendig med kontrast.

CT av magens organer (CT abdomen, CT lever, CT urinveier)

Før de fleste CT undersøkelser av magen er det nødvendig å drikke godt med vann. Dette får du beskjed om ved bestilling. Undersøkelsen foregår ved at du ligger på ryggen med bena inn mot maskinen. Under bildeopptaket får du beskjed om å holde pusten. I mange tilfeller er det nødvendig med kontrast.

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke har refusjonsavtale.

 

Gå tilbake til forsiden om røntgen og MR