Hva er artrose, og hva kan vi gjøre for å lindre plagene?

15.05.2014

Artrose i leddene, også kalt slitasjegikt, er en vanlig årsak til plager. En av tre over 40 år rammes og trenden øker med alderen. Det er sjelden en enkelt årsak til artrose, men arvelige faktorer, mekaniske misforhold, overvekt og tidligere skader av brusk, menisker og leddbånd er medvirkende til utviklingen.

Uansett årsak er resultatet en gradvis nedbrytning av leddbrusk, som dekker glideflatene i leddene. Det resulterer i væskedannelse, stivhet og smerter som først gir nedsatt funksjon og senere kan lede til en stor grad av uførhet. Artrose kan påvises ved røntgen eller MR-undersøkelse.

Artrosen utvikler seg gjerne over tid, men når man unngår fysisk aktivitet fordi man får vondt, eller har begynt å gripe etter rekkverket for å orke å gå ned trappen - da er det på høy tid å søke hjelp. Vanligst er artrose i hofte, kne, ankel og skulder.

Hva er behandlingen av artrose?
Ved Volvat ønsker vi å tilby en trinnvis tilnærming til problemene knyttet til artroseutvikling.
I basis bør ligge et fornuftig kosthold og et jevnt aktivitetsnivå for å bevare bruskflatene lengst mulig. Lett styrketrening er viktig og overvekt må unngås!

Av og til anbefales at styrketrening starter hos fysioterapeut.

Letter grader av slitasjeplager kan behandles med betennelsesdempende medisiner i perioder. Imidlertid er det mange som ikke ønsker eller kan ta slike medisiner av andre årsaker og da kan injeksjonsbehandling være aktuelt.  Kortison brukes helst kun ved akutte forverringer fordi gjentatte kortisoninnsprøytninger i ledd ikke er gunstig. Vi bruker derfor gjerne et hylaluronsyre preparat (kunstig leddvæske) for å bedre smøring og funksjon i leddet. Gjennomsnittlig varighet av effekten er ca 8 måneder. Slike injeksjoner kan gjentas uten bivirkninger.

Dersom man ikke kommer til målet med denne type behandling, kan det være aktuelt å prøve injeksjon med pasientenes egne blodplater (platerikt plasma).

Behandlingsformen går ut på å tappe pasientens eget blod, sentrifugere det slik at man kan hente ut plasma med mye blodplater og så sprøyte det inn igjen i leddet.  Dette trigger kroppen til å bygge opp vevet i leddbrusken, redusere irritasjon og etter 6-8 uker vil 70 prosent av pasientene merke at smertene er betydelig redusert. PRP-injeksjoner har like god effekt på lett som uttalt slitasje, og varer i 1-2 år.

Av og til er likevel operativ behandling nødvendig. Aktuelle operasjoner kan være artroskopi (kikkehull operasjon) hvor man fjerner eksempelvis skadet menisk eller løse ben – og bruskbiter.
Alvorlig grad av artrose behandles med innsetting av proteser – kunstig ledd.

Les mer og kontakt oss