Fire av ti menn vil ikke sjekke prostata

Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov for Volvat Medisinske senter har de færreste menn sjekket seg for prostatakreft. Under en tredjedel av de spurte har fått sjekket prostata, og 39 prosent sier at de heller ikke har tenkt å gjøre det.


Ikke unaturlig stiger andelen menn som har sjekket prostata med alderen. Mens bare ni prosent av mennene under 35 har sjekket seg, har 61 prosent av dem over 55 år gjort det. Hver fjerde mann sier han ikke har sjekket seg, men vurderer å gjøre det. Denne andelen er relativt stabil med alder.

- Oppmerksomhet rundt prostatakreft, med movemberbevegelsen og alt det der er vel og bra, men det aller beste menn kan gjøre med sin prostatakjertel er å gå til lege og teste seg. Det er jo litt overraskende at så få menn er opptatt av helsen til sin prostata som er så viktig for den kroppsdelen de ofte setter mest pris på, sier Trond Jørgensen, leder for urologisk på Volvat Nationaltheatret

Norge på verdenstoppen

Prostatakreft er den vanligste formen for kreft hos menn i den vestlige verden. Norge er blant de land i verden med høyest forekomst av dødelig prostatakreft. Ifølge kreftregisteret vil én av åtte norske menn få prostatakreft i løpet av livet. Først og fremst er det eldre menn som får prostatakreft, men stadig flere yngre får påvist denne kreftformen. Det positive er at jo tidligere prostatakreft påvises, jo større er sjansen for å bli frisk.

- Har du menn i nær familie som har hatt prostatakreft er det spesielt viktig å sjekke seg. Selv om ikke alle årsakene til prostatakreft er kjent, er vi ganske sikre på at dette er en kreftform som kan gå i arv. I omtrent ti prosent av de kjente tilfellene finnes det en arvelig disposisjon, sier Jørgensen.

I tillegg til at menn med nære slektninger som har hatt prostatakreft må være på vakt, ser det ut til at menn med kvinnelige slektninger som har hatt bryst- eller eggstokkreft også har økt risiko for å utvikle prostatakreft.

- Alle menn som passerer 45-50 år, bør i utgangspunktet få sjekket prostataen hvert år, men det er særlig viktig for de mennene som befinner seg i risikogruppene. Jo tidligere kreften oppdages, jo større er sjansen for å bli frisk, påpeker Jørgensen.

Hvert år dør mer enn tusen norske menn av prostatakreft. Volvats urologiske avdeling på Majorstuen har høy kompetanse og lang erfaring innenfor dette feltet. Avdelingen tilbyr utredning og behandling av de fleste lidelser i urinveier og genitalia. Med moderne utstyr er undersøkelser og operasjoner nærmest smertefrie.

Bedre enn alternativet
Prostataen undersøkes ved at legen utfører en grundig rektal undersøkelse, for fysisk å kjenne på form og størrelse av prostatakjertelen. I tillegg til den fysiske undersøkelsen, tas en vanlig blodprøve for å sjekke PSA-verdien. PSA, eller prostataspesifikt antigen, er et enzym som produseres i prostatakjertelen, og PSA-verdier utover normalen kan avsløre sykdom i prostata. Viktig er også en transrektal ultralyd som inngår i den vanlige prostataundersøkelsen når man går til en spesialist i urologi.

- Det er ikke til å komme unna at det er en type undersøkelse som menn kvier seg for. Vi ser av våre undersøkelser at menn generelt sjeldnere går til lege enn kvinner, og det er klart mange ser på denne typen undersøkelse som ubehagelig. Men, det er klart å anbefale fremfor alternativet, sier Jørgensen.

Det skumle med prostatakreft er at den i tidlige stadier ikke har noen symptomer. Først når svulsten påvirker urinløpet kan det dukke opp symptomer som treg vannlating, tynn og svak urinstråle og vanskeligheter med å tømme seg helt når man urinerer. Har svulsten utviklet seg videre og vokst gjennom prostatakapselen kan man i tillegg få smerter ved vannlating, smerter i bekken og rygg og blod i urinen.

- Blod i urinen er uansett et tegn på at noe er galt i kroppen, og man snarest mulig bli utredet av lege, advarer Jørgensen.

 

Timebestilling konsultasjon hos urolog

Oslo / Majorstuen: tlf 22 95 76 22
Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
Bergen: tlf 55 11 20 00
Fredrikstad: tlf 69 30 23 00
Hamar: tlf 62 55 35 50
Tromsø: tlf 77 66 48 50
Trondheim: tlf 73 87 39 00

 

 

 

Symptomer og sykdommer

 

Behandlinger, undersøkelser og operasjoner

Urologiske operasjoner

 

> Gå til forsiden om urologi