Vannbrokk


Hydrocele (vannbrokk) er en unormalt stor væskeansamling rundt testikkelen.

Legen starter med en tapping under konsultasjon for å se om det hjelper – operasjon gjøres kun ved tilbakefall.

Testiklene ligger i pungen. Vanligvis ligger venstre testikkel litt lavere enn høyre. Rundt selve testikkelen ligger det en liten pose fylt med litt væske. Det dannes hele tiden ny væske. Overskytende væske dreneres bort, slik at det blir en likevekt. Dersom denne likevekten forstyrres, kan det bli en økende væskemengde i posen. Man har da fått et vannbrokk. Det kan  opptre både på en side og på begge sider samtidig.

Nesten alltid er årsaken ukjent og ufarlig. Av og til skyldes vannbrokket infeksjon, skade eller en svulst i testikkelen. En sjelden gang kan man se vannbrokk som en del av en generalisert væskeansamling i hele nedre halvdel av kroppen.

Vannbrokk føles som en bløt til hard væskefylt ballong i pungen. Størrelsen kan variere stort fra pasient til pasient. De kan bli så store at det blir et problem å gå, ha sex eller late vannet.

Vannbrokket kan påvises ved å lyse gjennom pungen med en lommelykt eller best ved en ultralydundersøkelse.

Dersom vannbrokket ikke gir noen plager, er det best ikke å behandle det.

Er det derimot til plage, kan man enten operere eller sklerosere det.
Ved operasjon legger man et lite snitt i pungen, tapper ut væsken og fjerner posen rundt testikkelen. Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og varer ca. en halv time. Man kan gå hjem etterpå. Vannbrokk kan en sjelden gang komme tilbake etter en operasjon.

Et alternativ er sklerosering.  Da tapper man ut væsken fra vannbrokket ved hjelp av en tynn, liten nål. Dernest settes det inn et stoff i vannbrokket som skal irritere innsiden og få veggene til å vokse sammen og derved lukke hulrommet. Denne metoden er likevel på langt nær så effektiv som en operasjon, og må oftest gjentas. Har pasienten fortsatt planer om å få barn, skal det ikke gjøres sklerosering.

Tapping alene er aldri noen god løsning, idet væsken uvegerlig vil komme fort tilbake.

 

Volvat tilbyr urologiske undersøkelser ved alle våre sentre.

Du kan bestille time til urolog på web eller telefon ved alle våre enheter, bortsett fra i Bergen, hvor det kun er telefonbestilling.

 

> Pris på operasjon for vannbrokk finner du her

 

Timebestilling konsultasjon hos urolog

Oslo / Majorstuen: tlf 22 95 76 22
Oslo Nationaltheatret: tlf. 23 68 25 00
Bergen: tlf 55 11 20 00
Fredrikstad: tlf 69 30 23 00
Hamar: tlf 62 55 35 50
Tromsø: tlf 77 66 48 50
Trondheim: tlf 73 87 39 00

 

 

 

Symptomer og sykdommer

 

Behandlinger, undersøkelser og operasjoner

Urologiske operasjoner

 

> Gå til forsiden om urologi