Laserbehandling av solskadet hud

De fleste av oss liker å sitte ute i solen og nyte varmen, og sollys er svært gunstig for oss i små mengder. Sollys er viktig for vår tilførsel av vitamin D, men solen kan også føre til langvarige skader i huden.

Det er mye fokus på risikoen for føflekkreft, men dette er langt fra å være den vanligste skaden huden din kan ha blitt påført av for mye sol.

Solskader kan deles inn i akutte og kroniske skader. Noen år etter gjentatt eksponering for sol begynner de kroniske skadene å bli mer fremtredende. Dissse kan være:

 • Fregner
 • Pigmentflekker (f.eks. leverflekker)
 • Grove rynker (menn får ofte dette i nakken, kvinner i ansiktet og brystet)
 • Solskader med skjellende røde flekker på de mest solutsatte stedene
 • Fargeendring grunnet kollagenreduksjon
 • Lepper vil bli grovere

Laserbehandling av solskadet hud

Ved hjelp av IPL (Intens Pulsed Light) kan man fjerne eller redusere solskader. IPL er en mye brukt behandlingsform innen hudforbedring. Det betegnes ikke som en laser, siden alle laserstrålene går i mange ulike retninger (laser kjennetegnes av at alle stråler er parallelle). Behandlingen er mer skånsom for huden enn vanlig laserbehandling, trygg, og gir flotte resultater!

Under en konsultasjon hos oss ser vi på din hud, og sammen finner vi den beste behandlingsformen for behandling av solskader. 

Hvem passer laserbehandling av solskader for?

De fleste kan behandles for solskader med IPL, med unntak av de med mørk hud eller solbrent hud. Merk her at det er forskjell på solskadet og solbrent hud. En nylig solbrent hud kan ikke behandles, men eventuelle skader etter å ha blitt solbrent kan behandles.  

Hvilke områder kan behandles?  

Med IPL kan vi behandle både store og små områder. De vanligste områdene som behandles er ansikt, hender, hals og bryst.   

Hvilke resultater kan jeg forvente?  

IPL er en helt unik behandlingsmetode. Den bryter ned pigmentflekker og rødheter i huden på en skånsom og effektiv metode. Behandlingen gir svært gode resultater, og man oppnår en jevn hudtone etter endt behandling 

Hvor mange behandlinger trenger man?  

Dette avhenger av hvor stor solskaden er. Er det kun pigmentflekker kan man regne med 1-3 behandlinger. Ved generell rødhet, derimot, kan man regne med 4-6 behandlinger.   

Laser for solskadet hud hos Volvat  

 • Behandlingen tar 15-30 minutter  
 • Nedetid: 1-48 timer  
 • Tilbake på jobb dagen etter 
 • Resultat etter 2-4 uker 

Nedetid

Behandling med IPL er mer skånsomt enn laser, og har derfor kort nedetid. Selve behandingen tar kort tid, og fordi den er såpass skånsom kan man gjennomføre den enten før jobb eller i lunsjen.  
 
Ved kraftigere behandlinger må man påbergne noe mer nedetid. Nedetiden avhenger også av hva som behandles – om det er leverflekker, postinflamatorisk hyperpigmentering, eller melasma.  

Man kan oppleve at huden blir verre før den blir bedre. Etter behandlingen kan huden bli rød, og noen opplever å få små hevelser et par dager etter behandlingen. Pigmentene blir grå og mørkere før huden begynner å flasse av, og pigmentflekkene blir deretter lysere. Det endelige resultatet ser man gjerne etter 2-4 uker. 

Før laser for solskadet hud

 • Selvbruningskrem må ikke brukes på det området som skal behandles minimum 4 uker før behandling. 
 • Solkrem kan brukes inntil et par dager før behandling 
 • Soling (også solarium) bør unngås i 4 uker før behandling. 
 • Hudområder som skal behandles må være fri for make up og fuktighetskremer 
 • Det må ikke påsmøres stoffer som kan svi eller irritere huden i en uke før behandling (f.eks A-vitaminsyre) 
 • Dersom man bruker antibiotika, noen former for blodfortynnende, eller har brukt enkelte aknebehandlinger siste 12 mnd, bør man unngå laserbehandling. Andre blodfortynnende medikamenter som bør legen informeres om. 

Etter laser for solskadet hud

 • Solbeskyttelseskrem, minimum faktor 20 må påføres i 6 uker etter behandling 
 • Direkte sollys (også solarium) bør unngås, spesielt uken etter behandlingen. 

Bivirkninger og komplikasjoner

Ved noen behandlinger kan det oppstå en viss hevelse og rødhet i 2-3 dager etter behandlingen. Dersom man får sår, vil disse forsvinne etter noen dager. Lege bør da imidlertid kontaktes. Det kan i sjeldne tilfeller oppstå arr eller økt pigmentering (brune flekker) som oftest er forbigående. 

Husk det kan være aktuelt å gjenta behandlingen etter en tid.

Behandlingen kan ikke gis til gravide eller til personer med lysutløst epilepsi. 

Personer som har blitt behandlet med gull kan heller ikke utsettes for denne type behandling. 

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.