BMI-kalkulator

Regn ut din BMI (Body Mass Index) med vår BMI-kalkulator. BMI-resultatet vil gi deg en indikasjon på hvilken vektkategori du tilhører - undervektig, normalvektig, overvektig, eller sykelig overvektig.

Body Mass Index (BMI)

BMI, Body Mass Index eller kroppsmasseindeks (KMI), er et medisinsk verktøy som måler forholdet mellom høyde og vekt for å estimere mengde kroppsfett.

BMI-formel

Formelen for å regne ut BMI er slik: Kroppsvekt (kg) delt på kvadratet av kroppshøyden (m2): Vekt (kg)/høyde (m)*høyde (m) = BMI

Finn din BMI

BMI, eller KMI, måler kroppsfett basert på høyde og vekt hos kvinner og menn, og klassifiserer resultatet i ulike vektkategorier.

For å finne din kroppsmasseindeks (KMI) og vektkategori, fyll inn høyde og vekt i BMI-kalkulatoren og trykk «Se din BMI».

[BMI-KALKULATOR]

Ta kontakt for gratis og uforpliktende rådgivning

Dersom din BMI er 30 eller høyere, og du vurderer slankeoperasjon er første steg å ta kontakt med oss. Du kan kontakte oss gratis og helt uten forpliktelser. Våre sentre i Trondheim og Bergen tilbyr slankeoperasjon.

Du kan enten ta kontakt ved å fylle ut kontaktskjemaet nedenfor for å bli oppringt av en lege, eller bestille time på nett dersom ditt nærmeste Volvat-senter er Bergen.

KMI (kroppsmasseindeks) kalkulator

I BMI-kalkulatoren vil du få informasjon tilknyttet din vektkategori samt generelle helseanbefalinger på bakgrunn av ditt BMI-resultat.

På Volvat finner du et helhetlig helsetilbud for alle vektkategoriene, og vi tilpasser behandling etter dine behov. Hos oss kan du få hjelp med:

 • Medisinsk behandling av overvekt (slankemedisin)
 • Adferds- og livsstilendring
 • Spiseforstyrrelser
 • Trening i grupper eller personlig trening
 • Ernæring- og kostholdsveiledning
 • Samtaleterapi
 • Slankeoperasjon
 • Operasjon etter vekttap og rehabilitering

Dersom du alt vet hva din BMI er, og du er voksen, kan du bruke BMI-skala eller BMI-tabellen under for å finne din vektkategori.

Forstå BMI resultatet

Undervektig

Undervekt kan være et tegn på sykdom eller at du ikke spiser nok. Ta kontakt med fastlegen din eller en av våre leger dersom du er undervektig.

Normalvektig

Normalvektige har en sunn kroppsvekt og bør opprettholde denne vekten. Sørg for å være fysisk aktiv og legge inn litt trening i hverdagen, samt ha et sunt og variert kosthold.

Overvektig

Den mest effektive måten å gå ned i vekt på, er gjennom trening og et variert kosthold. For sykelige overvektige kan slankeoperasjon være en god løsning. Ta kontakt for hjelp og råd.

Noen er mer utsatte enn andre

Personer med asiatisk bakrgunn, samt etniske minoritetsgrupper og mennesker med svart hud har høyere risiko for å utvikle kroniske sykdommer, som diabetes type 2. Risikoen øker, jo høyere BMI.

Med en BMI på:

 • 23 eller mer: økt risiko for kroniske sykdommer
 • 27,5 eller mer: høy risiko for kroniske sykdommer

Midjemål kan virke forebyggende

BMI er et nyttig verktøy for å forebygge utvikling av overvekt, men midjemål og mål av hofter er også viktig. Det kan gi deg en god pekepinn på både kroppssammensetning og risikoen din for å utvikle sykdommer.

Midjemål og mål av hofter er enkelt å utføre på egenhånd. For mye fett rundt magen øker risikoen for enkelte sykdommer, bl.a. hjertesykdom, diabetes type 2 og hjerneslag.

Husk på at du kan ha en sunn BMI og fortsatt ha for mye magefett, noe som betyr at du fortsatt er i fare for å utvikle disse helsetilstandene.

Slik måler du midjen, livvidde

 1. Finn bunnen av ribbeina og toppen av hoftene
 2. Legg et målebånd rundt midjen midt mellom disse punktene
 3. Pust naturlig ut før du foretar målingen

Uavhengig av høyde eller BMI, bør du søke legehjelp for veiledning eller forsøke å gå ned i vekt hvis midjemålet er:

 • 94 cm eller mer for menn
 • 80 cm eller mer for kvinner

Du er i svært høy risiko og bør kontakte en fastlege hvis midjen din er:

 • 102 cm eller mer for menn
 • 88 cm eller mer for kvinner

BMI-skala

Ifølge FHI har Verdens helseorganisasjon vurdert sammenhengen mellom BMI (kg/m2) og helse for voksne over 20 år, uavhengig av alder og om du er kvinne eller mann slik:

BMI-skala 

Klassifisering 

Sykdomsrisiko 

0-18,4 

Undervekt 

Lav for diabetes, økt for andre helseproblemer 

18,5-24,9 

Normalvekt 

Lav 

25-29,9 

Overvekt 

Økt for diabetes 

30-34,9 

Moderat fedme. Fedme-grad: 1 

Økt for diabetes 

Økt sjanse for dødelighet 

35-39,9 

Alvorlig fedme. Fedme-grad: 2 

Høy risiko for flere helseproblemer 

Økt sjanse for dødelighet 

40 eller høyere 

Svært alvorlig fedme. Fedme-grad: 3 

Ytterligere økt helserisiko 

Høy BMI og for mye kroppsfett kan føre til hjerte- og karsykdommer, hjerneslag og diabetes type 2.

Lav BMI og lav mengde kroppsfett kan være knytt til underernæring. Normalvekt og riktig mengde kroppsfett hjelper vitaminer og mineraler å bli tatt opp i kroppen. Det gir også en energikilde for kroppen, og bidrar til å beskytte organer og opprettholde kroppstemperatur.

Vær oppmerksom på at du ikke må bruke en BMI-tabell eller en BMI-skala for å vurdere vekten til barn og ungdom. For barn og tenåringer under 18 år gjelder andre normalverdier. BMI-skalaen over er kun for voksne.

BMI-tabell

Lukk x
imagemqqvm.png
(Trykk på tabell for å forstørre)

Ta kontakt for gratis og uforpliktende rådgivning om slankeoperasjon

Dersom din BMI er 30 eller høyere, og har vært i vektkategorien "fedme" eller "alvorlig fedme" over lengre tid, og vurderer slankeoperasjon, er første steg å ta kontakt med oss. Vi tilbyr ulike former for slankeoperasjoner, Gastric Sleeve, Gastric Bypass og Sleeve-Bypass (SASI).

Gratis konsultasjon om slankeoperasjon

Bestill en uforpliktende og gratis vurderingstime på nett, eller ring oss på 94000760 i Bergen eller 46851004 i Trondheim for en uformell prat om slankeoperasjon.

I samtalen med oss snakker vi bl.a. sammen om hva en slankeoperasjon innebærer. Vi vil også gi deg gratis rådgivning og hjelp ut i fra din situasjon og motivasjon. Vi svarer på alle spørsmål du har.

Legg igjen navn og nummer for å bli oppringt

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.