En analfissur er en sprekk i endetarmsåpningen, og gjør avføring smertefullt. Noen får analfissurer av å presse ut hard og tørr avføring eller ved forstoppelse.

Anus er endetarmsåpningen, og en fissur er en sprekk. En analfissur er altså en sprekk i endetarmsåpningen. Endetarmsåpningen er der avføringen kommer ut, og analfissurer gjør avføring smertefullt.

Symptomer

Noen får analfissurer av å presse ut hard og tørr avføring eller ved forstoppelse. Diaré kan også gi analfissurer.

Det er uvanlig å ha flere enn én analfissur av gangen. Det er også uvanlig at huden på høyre og venstre side av endetarmsåpningen brister. Det skjer oftest fortil eller baktil. Hvis huden brister på sidene, må legen sjekke om det er en annen årsak til fissuren, som infeksjon.

Analfissurer gror oftest av seg selv. Noen heler imidlertid ikke innen seks uker eller mer. Da kaller legene dem kroniske analfissurer. Noen ganger er årsaken at lukkemuskelen i anus strammer seg krampaktig. Stramheten gjør at såret ikke får nok blod, og dermed gror det ikke.

De vanligste symptomene er smerter og blod på avføringen. Smerten er ofte skarp og intens, og kan vare så lenge som en time eller mer etter et toalettbesøk. Du blør sjelden mye, og blodet vil være rødt og ofte på avføringen. Hvis blodet er blandet inn i avføringen eller mørkere, kan det tyde på sykdom høyere opp i tarmen.

Noen ganger dannes det en hevelse eller klump i den enden av fissuren som er lengst vekk fra endetarmsåpningen. En slik klump og blødning kan føre til at tilstanden forveksles med hemoroider. Hemoroider er utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen.

De vanligste symptomene er smerter og blod på avføringen. Smerten er ofte skarp og intens, og kan vare så lenge som en time eller mer etter et toalettbesøk. Du blør sjelden mye, og blodet vil være rødt og ofte på avføringen. Hvis blodet er blandet inn i avføringen eller mørkere, kan det tyde på sykdom høyere opp i tarmen.

Behandlingsdetaljer

Muskelavslappende injeksjon

Injeksjoner kan gis i endetarmens lukkemuskel. Dette får muskelen til å slappe av, og noen leger tenker derfor at det kan bidra til at analfissurer gror. Forskningen kan imidlertid ikke fastslå at det virker. Bivirkninger av injeksjonen kan være lette blødning og smerter. Rundt 6 av 100 blir så slappe i lukkemuskelen at de ikke klarer å forhindre at luft kommer ut. Dette kan vare i rundt to uker. Rundt 4 av 100 har tilsvarende problemer med å holde på avføringen.

Kirurgisk behandling

Det finnes to måter å operere analfissurer på. Begge er enkle prosedyrer som kan gjøres med lokalbedøvelse.

Den vanligste operasjonen får analfissuren til å gro i 9 av 10 tilfeller. Kirurgen lager da et lite kutt i lukkemuskelen slik at den ikke strammer seg så mye. Dette kalles en intern anal sfinkterotomi. Det virker bedre enn legemidler, men kan ha bivirkninger. 1 av 10 blir inkontinente for avføring, det vil si at de ikke klarer å holde på avføringen og må bruke bleie. Mange får også problemer med å holde på luft. Disse problemene forsvinner imidlertid oftest ganske raskt.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.