Revmatolog

Revmatologiske lidelser medfører symptomer i muskel- og skjelettsystemet, men kan også påvirke andre organer og allmenntilstanden. Våre erfarne revmatologer kan utrede og behandle revmatiske lidelser.

Revmatiske sykdommer omfatter en rekke tilstander som vanligvis rammer muskler, ryggsøyle, sener og ledd, som kan fremkalle smerter og tap av bevegelsesfunksjon. Eksempler på revmatiske sykdommer er leddgikt, psoriasisleddgikt, urinsyregikt, Bekhterevs sykdom.

Det finnes over 200 forskjellige revmatiske sykdommer og tilstander. Felles for dem alle er at tidlig diagnostisering og tilrettelagt behandling kombinert med livsstilsendringer, kan utgjøre en stor forskjell for din livskvalitet.

Hva er revmatiske sykdommer?

Revmatiske sykdommer kan gi utslag kun enkelte områder i kroppen, altså sykdom som er lokalisert til ett eller noen få områder av kroppen. Men det kan også ramme hele organismen, og påvirke en rekke organsystem som nyrer, luftveier, mage-tarm, nervesystem og hud, såkalt systemsykdom.

Dette er alvorlige tilstander som kalles systemiske bindevevssykdommer. Vasculitt-tilstander er en undergruppe av disse. Symptomene kan også skyldes forbigående tilstand (reaktiv tilstand), som eksempelvis reaksjon på tidligere gjennomgått infeksjon eller virus.

Revmatiske sykdommer kan deles inn i tre hovedgrupper

 • Slitasjesykdommer (degenerative leddsykdommer) – for eksempel artrose som forekommer oftest i hofte- og kneledd og hender, samt nakke- og rygg.
 • Betennelsessykdommer (inflammatoriske sykdommer) – for eksempel leddgikt, spondylartritt (Behkterevs sykdom) og psoriasisgikt.
 • Bløtvevstilstander - bl.a. smertetilstander som fibromyalgi. Skulderlidelser med sene- og slimposebetennelse, tennisalbue og Achilles-senebetennelse er andre eksempler innen denne gruppen.

Revmatiske symptomer er svært vanlige, og omtrent 40 prosent av befolkningen opplever plager fra ledd og muskler. Man regner med at bare 10 prosent faktisk har en revmatisk sykdom.

Symptomer på revmatisk sykdom

Symptomene er varierende, men de vanligste symptomene på revmatisk sykdom er smerter og stivhet i muskler og ledd.

Tegn på betennelsessykdommer

 • Raskt økende stivhet i ledd eller muskler
 • Hevelser i ledd
 • Nyoppstått sykdomsfølelse – utmattelse, nattesvette
 • Betennelsesmarkører i blodprøver

Tegn på degenerative sykdommer

 • Gradvis utvikling av ledd- eller ryggsmerter – øker med belastning
 • Skurring i hofte eller knær
 • Fingerledd kan bli skjeve

Tegn på bløtvevstilstander

 • Vedvarende smerter i ledd og muskler - ofte betinget i overbelastning
 • Utmattelse og sykdomsfølelse
 • Lokal ømhet
 • Smerter ved aktiv bruk og passiv strekk av muskler og sener i det aktuelle området

Stivhet og smerter i muskler og ledd skyldes ofte spenninger og andre belastninger, og er svært vanlige. Dette kan oppleves plagsomt, men er ufarlig. I noen tilfeller kan årsaken til stivhet og smerter være tegn på en inflammatorisk revmatisk sykdom, og bør i det tilfellet undersøkes hos en spesialist i revmatologi.

Dersom du opplever nyoppstått og påfallende stivhet i muskler og ledd, vektendringer og endret appetitt kan det også skyldes annen sykdom og bør utredes nærmere.

Utredning av revmatisk sykdom

Revmatologiske lidelser kan påvirke ledd og muskulatur, men også få følger for andre organer og din allmenntilstand. Våre erfarne revmatologer utreder og behandler alle revmatiske lidelser.

Hos Volvats revmatologer får du hjelp med din revmatiske sykdom, eller utredning dersom du mistenker revmatisme. En undersøkelse hos oss innebærer en gjennomgang av din sykehistorie, samt grundig fysisk undersøkelse og eventuelle tilleggsundersøkelser.

Tenk gjerne over din sykdomshistorie før legetimen, slik at du er godt forberedt til å svare på kontrete spørsmål om symptomer og plager. Revmatologen vil på bakgrunn av samtale med deg, fysisk undersøkelse, laboratorieprøver og/eller bildediagnostikk (røntgen, CT, MR) stille en diagnose. Du vil få gode råd om videre oppfølging, behandling og kontroller.

Behandling av revmatisk sykdom

Tidlig diagnostisering og tilrettelagt behandling kombinert med livsstilsendringer, kan utgjøre en stor forskjell for din livskvalitet dersom du har en kronisk revmatisk tilstand.

Behandlingen vil variere utfra årsaken til dine plager. De vanligste behandlingsmetodene er fysikalskmedisinsk, hvor fysisk aktivitet er sentralt, og medikamentell behandling. Hensikten med behandling er å redusere smertene og øke mestringsevnen i hverdagen.

Ofte kan en kombinasjon av ulike tiltak være den beste behandlingen mot revmatiske lidelser.

Derfor kan være aktuelt med et tverrfaglig samarbeid for å ivareta dine behov på en best mulig måte. Vi har både fysioterapeuter, ortopeder og psykologer under samme tak som kan hjelpe deg med mentale mestringsstrategier, oppsett for regelmessig fysisk aktivitet og fysikalsk behandling i samarbeid med revmatolog.  

Hos våre revmatologer får du grundige undersøkelser og god oppfølging spesialtilpasset dine behov. 

Konsultasjon

3 260,-

Priseksempel fra Oslo, tilleggskostnader kan påløpe

Time hos
oss

Hvorfor velge Volvat?

Behandling tilpasset deg

Hos våre revmatologer får du grundige undersøkelser og god oppfølging spesialtilpasset dine behov.

Tverrfaglig samarbeid

Tverrfaglig samarbeid på tvers av avdelinger gjør at vi enklere kan finne årsaken til dine plager og sikre nødvending og helhetlig behandling.

For en bedre hverdag

Omtrent 10 prosent av befolkningen har en revmatisk sykdom – vi har kunnskapen og bredden til å sikre trygg og nødvendig behandling for å hjelpe deg tilbake til en velfungerende hverdag.