Mat og kostråd etter gastric bypass

Før operasjonen må du stå på en diett som består av 1000 kcal pr døgn. Dietten er i stedet for dine vanlige måltider. Hensikten er å krympe leveren og oppnå mest mulig vektreduksjon før operasjonen. Dette vil gjøre det lettere å gjennomføre inngrepet, og minsker risikoen for komplikasjoner.

Du skal starte med dietten 1-3 uker før operasjonen og fortsette frem til operasjonsdagen. Antall uker avtales individuelt.

Den første tiden etter operasjonen rommer magesekkslommen så lite som 1-2 spiseskjeer mat, og den vesle magesekkslommen er ikke i stand til å elte maten på samme måte som en normal magesekk. Dermed må du velge mat som er lettfordøyelig, og tygge maten veldig godt. Maten må bli tilgrøtkonsistens eller tynnere før du svelger de første 2-4 ukene. I denne fasen vil en passe porsjon bestå av inntil 1 dl mat, eller 1 knekkebrød med pålegg. Siden porsjonene er små er det viktig at kostholdet er næringsrikt. Det vil si at det inneholder mange næringsstoffer, men lite sukker og fett. Du vil få gode råd fra Volvat underveis i forløpet.

Senere vil 2-3 dl mat (tilsvarer omtrent halvparten av en vanlig middagsporsjon), eller 2-3 knekkebrød med pålegg være en passende mengde.

Den første måneden bør du spise 6-8 ganger per dag, senere vil 5-7 ganger passe. Det er viktig og ikke hoppe over måltider da det kan gi et altfor lavt næringsinntak. Spiser du regelmessig, følger kostrådene du får fra Volvat og bruker god tid på å tygge maten så vil du unngå problemer som ubehag, dumping eller blodsukkerfall. Det vil også være lettere å holdepå vekttapet i årene fremover. Mange opplever at de ikke har sultfølelse og har alarm på mobilen hver 3 time for å huske å spise.

Etter en gastrisk bypassoperasjon blir magesekken liten og tarmen kortere. Du får i deg mindre mat og opptaket av næringsstoffer blir noe redusert. Det er derfor svært viktig at du følger rådene du får fra Volvat vedrørende rådene om vitamintilskudd.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.