34 tegn på overgangsalder

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i løpet av alderen 45-55 år. Overgangsalderen varer som regel i 1-2 år, men perioden kan variere fra noen få måneder og opptil 10 år. 

15.06.2021

Hva er overgangsalder?

Når man kommer i overgangsalderen strever eggstokkene med å produsere nok østrogen. Det vi kjenner av hetetokter, leddsmerter og psykiske plager har altså med lave østrogennivåer å gjøre. Det er ikke slik at man går raskt inn i overgangsalderen og like raskt ut og er «seg selv» igjen, dessverre. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen og vi går inn i overgangsalderen, begynner de ikke å lage nytt østrogen igjen senere. 

3 av 4 kvinner opplever plager som følge av overgangsalderen. Jo mer du vet, jo bedre vil du håndtere situasjonen du kommer i. Våre gynekologer står klare til å hjelpe deg med dine utfordringer knyttet til overgangsalderen. Det finnes hjelp å få. Det viktige er at du vet hva som skjer, at du bestemmer deg for hva du ønsker, og at du får hjelp av gynekologen din for videre veiledning. 

De 34 tegnene på overgangsalder 

 1. Uregelmessig menstruasjon 
  Uregelmessige menstruasjon er blant de tidlige symptomene på perimenopause (perioden før overgangsalderen) hos de fleste kvinner. Menstruasjonen er regulert av østrogen og progresteron, og svingningene i disse hormonene vil forårsake svingninger i syklusen.  
   
 2. Hetetokter 
  Hetetokter er et svært vanlig og tidlig symptom på at man nærmer seg overgangsalderen. Det kan være svært ubehagelig, og kan vare fra 30 sekunder og opp til flere minutter. Varmen beveger seg i bølger, spesielt i overkroppen.  
   
 3. Vaginal tørrhet 
  Det er østrogen-hormonet som holder skjeden fuktig og elastisk. Når kvinner kommer i overgangsalderen produserer ikke eggene nok østrogen til å smøre skjeden. Det fører til at skjeden blir mindre elastisk og slimhinnene tørre. Dette er noe de aller fleste kvinner opplever. Dette kan føre til at samleie kan bli en ubehagelig opplevelse.  
   
 4. Nattsvette 
  Nattsvette er et resultat av hetetokter man opplever om natten. Det er noe de aller fleste kvinner opplever i overgangsalderen, og for noen ødelegges nattesøvnen av hetetoktene.  
   
 5. Humørsvingninger 
  Noen kvinner opplever humørsvingninger og depresjon. Humørsvingningene likner på humørsvingninger man kan oppleve i menstruasjonsperioden, men har en tendens til å være mer ekstrem. 
   
 6. Oppblåsthet 
  Oppblåsthet er et tidlig tegn på at man nærmer seg overgangsalderen. Oppblåsthet er et vanlig perimenopausalt symptom, spesielt hvis det vedvarer etter at man har fullført menstruasjonene. 
   
 7. Ømme bryster 
  Ømme bryster er et vanlig symptom i løpet av menopausen. Det er samme type ømhet man opplever når man har mensen eller er gravid.  
   
 8. Vektøkning 
  Vektøkning i overgangsalderen, spesielt rundt midjen, skyldes at kroppen går gjennom hormonforandringer. Det er ikke forårsaket av hormonterapi (HRT). Trening og et sunt kosthold hjelpe med å holde vekten stabil.  
   
 9. Nedsatt sexlyst 
  De fleste kvinner i overgangsalderen rapporterer at de får en reduksjon i libido (sexlyst). Men – endringene i libido er forskjellig fra en kvinne til en annen. Noen opplever faktisk å få økt libido. Redusert libido sies å være assosiert med å gå opp i vekt. Det å ikke føle seg komfortabel i sin egen kropp kan også redusere sexlysten. Trening og sunt kosthold kan være med på å bedre selvbildet og bli komfortabel i kroppen sin igjen. 
   
 10. Hodepine 
  Hvis man har opplevd hodepine i løpet av menstruasjonen, er det vanlig å få hodepine også i overgangsalderen. Dette blir kategorisert som hormonell hodepine. Det er mindre sannsynlig at hodepine oppstår hvis hormonene er stabile. I overgangsalderen svinger imidlertid hormonene, og forklarer hvorfor hodepine er hyppigere i overgangsalderen. 
   
 11. Leddsmerter 
  Mange kvinner opplever å få smerter i leddene – spesielt fingre og håndledd. Østrogen er ansvarlig for å styrke bein og beskytte dem mot betennelse, men når nivåene av hormonet synker, blir leddene utsatt for betennelse.  
   
 12. Elektriske støt / Electric shocks 
  Elektriske støt er et menopausalt symptom som oppstår plutselig, og skyldes upassende utsendelse av nevroner. Det er ikke uvanlig å oppleve elektriske støt etter hetetokter. 
   
 13. Brennende munn-syndrom 
  Reduksjonen i østrogennivået påvirker også slimhinnene i munnen, og fører til en reduksjon i spyttdannelsen. Akkurat som slimhinnen i skjeden, har slimhinnen i munnen østrogenreseptorer som bidrar til spyttdannelse. Derfor vil noen oppleve en brennende smerte på tungen og i munnhulen. 
   
 14. Problemer med tannkjøttet 
  Tannkjøttproblemer rammer 10-40% av kvinner i overgangsalderen. Tannkjøttproblemer i overgangsalderen kan føre til at munnen smaker som metall, og at man opplever at man lettere blør fra tannkjøttet.  
   
 15. Fordøyelsesproblemer 
  Fordøyelsesproblemer kan være mye luft i magen, oppblåsthet, kvalme og magekramper. Problemene oppstår fra forhøyede kortisolnivåer når østrogenet synker, i og med at østrogen er ansvarlig for å opprettholde sunne kortisolnivåer.  
   
 16. Tørr og kløende hud 
  Når østrogennivået synker i overgangsalderen, reduseres også kollagenet. Kollagen er et protein i kroppen som styrker huden og holder den fuktig. Når det da synker, blir huden tørr og kløende. 
   
 17. Angst 
  Angst rammer en av tre kvinner i overgangsalderen. Det er vanlig hos kvinner som også opplever humørsvingninger. 
   
 18. Nummenhet 
  Mens de fleste kvinner rapporterer at de har prikkende følelser i fingrene og tærne, er det også normalt å oppleve en brennende følelse eller nummenhet. Disse endringene skyldes et fall i østrogennivået som påvirker sentralnervesystemet, som deretter overfører signaler til resten av kroppen.  
   
 19. Søvnproblemer 
  Søvnløshet er vanlig på grunn av hetetokter som kan oppstå om natten. Hetetoktene kan føre til nattesvette, som igjen gjør det ubehagelig og vanskelig å sove. 
   
 20. Konsentrasjonsvansker 
  Til vanlig lager hjernen energi ved hjelp av østrogenet ved å forbrenne glukose. Dette hjelper oss til å holde konsentrasjonen under daglige aktiviteter. Når østrogennivået derimot synker, er ikke hjernen lenger i stand til å lage nok energi til å hjelpe oss og fokusere, noe som fører til at man opplever konsentrasjonsvansker. 
   
 21. Svimmelhet 
  Plutselig uforklarlig svimmelhet i overgangsalderen sies å være assosiert med et fall i østrogennivået. 
   
 22. Utmattelse 
  Følelse av utmattelse er også vanlig i overgangsalderen. Forskning viser at 25% av kvinner opplever tretthet i overgangsalderen. 
   
 23. Hårtap 
  Det er vanlig å miste håret etter hvert som man blir eldre, men overgangsalder fører også til et raskere hårtap.  
   
 24. Glemsomhet 
  Midlertidig glemsomhet er et vanlig symptom man vil oppleve i senere stadier av overgangsalderen. Det er forbundet med tretthet. Man kan bremse utviklingen ved å gjøre kognitive øvelser. 
   
 25. Sprø og flisete negler 
  Neglene knekker lettere i overgangsalderen. Østrogen er viktig for å opprettholde keratinlaget, som styrker neglene. Når østrogenet reduseres, svekkes keratinlaget og fører til sprø og flisete negler hos mange kvinner i overgangsalderen.
   
 26. Stramme muskler 
  Stramhet i musklene er ofte forbundet med stress. Overgansalderen er ofte forbundet med symptomer som angst og stress, og kan derfor føre til at musklene strammer seg. Yoga og meditasjon kan imidlertid avlaste stress og hjelpe kroppen til å slappe av og mykne opp musklene. 
   
 27. Stressinkontinens 

  Mange kvinner opplever urininkontinens etter overgangsalder. Stressinkontinens er den vanligste typen, definert som ufrivillig lekkasje av urin ved fysisk anstrengelse (f.eks ved host, nys og trening). Det finnes god dokumentasjon på at bekkenbunntrening kan forbedre stressinkontinens.                                                                                

  Opptil 70% kan forbedre eller bli helt kvitt urininkontinens med systematisk styrketrening av bekkenbunnen. En fysioterapeut med spesialkompetanse på kvinnehelse kan hjelpe deg med treningsveiledning og undersøke om du klarer å trekke sammen musklene riktig i samarbeid med våre gynekologer.

   
 28. Endringer i kroppslukt 
  Den naturlige kroppsduften endres når man er i overgangsalderen. Disse endringene kan skyldes hormonelle endringer og hyppig svette forbundet med hetetokter. 
   
 29. Irritabilitet 
  Hormonelle svingninger er forbundet med endringer i humør i overgangsalderen, og kan derfor føre til at man lettere blir irritert. Prøv å slappe av, trene, eller meditere for å kontrollere endringene i humøret ditt. 
   
 30. Allergi 
  Hormoner og immunforsvaret er tett knyttet sammen. Derfor er det vanlig å være allergisk mot nye ting når man er i overgangsalderen. 
   
 31. Ujevn hjerterytme 
  Man kan oppdage endringer i hjerterytmen, for eksempel hjertebank. I likhet med de kriblende følelsene man kan oppleve i overgangsalderen, oppstår uregelmessige hjerterytme fordi nedgangen i østrogennivået kan forårsake feilutløsing av nevroner. 
   
 32. Depresjon 
  Studier viser at kvinner under 45 år er mindre sannsynlig å være deprimerte sammenlignet med de som er eldre. På grunn av humørsvingningene du opplever i overgangsalderen, som nedstemthet, kan man derfor oppleve å være deprimert. 
   
 33. Panikkanfall 
  Som nevnt er menopausale kvinner utsatt for angst på grunn av hormonelle endringer. Angsten kan bidra til panikkanfall. Panikkanfall er imidlertid ikke et vanlig symptom på overgangsalderen. 
   
 34. Osteoporose 
  Osteoporose er en tilstand assosiert med svake bein utsatt for brudd. En viktig funksjon av østrogen er å opprettholde sunne og sterke bein. Beina svekkes derfor når østrogennivået senkes i overgangsalderen.   

Det finnes hjelp for plager knyttet til overgansalder

Den mest effektive behandlingen for symptomer på overgangsalder er hormonbehandling. Når eggstokkene ikke lager østrogen lenger, får vi en «mangeltilstand». Da har man muligheten til å gi østrogen tilbake, og bli litt «seg selv» igjen, slik man var før man fikk plager. 

Enhver kvinne må vurdere hvordan de har det, hvilke muligheter de har, og velge den behandlingen de ønsker. Volvats gynekologer ønsker å bidra til at temaet snakkes mer om, og at flere kvinner blir gjort oppmerksomme på at det finnes god hjelp. Dersom du er plaget av overgangsalderen er det ingen grunn til å tenke at «sånn er det bare». Vi står klare til å ta deg imot, og hjelpe deg til å ta gode valg for deg selv og ditt liv!  

Les mer om overgangsalder, del av vårt gynekologiske tilbud, eller bestill time hos en av våre dyktige gynekologer

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.