PCOS

Omtrent 1 av 6 av norske kvinner har PCOS – hvordan påvirker denne tilstanden livet til disse kvinnene og finnes det god behandling? I denne ukens episode snakker vi med gynekolog og PCOS-ekspert, Jan Mellembakken.

Jan Mellembakken - Gynekolog

06.06.2023

Jan er gynekolog i Volvat og ekspert på PCOS, endometriose og infertilitet. Han er en aktiv stemme innen kvinnehelse og er sterkt opptatt av at kvinners plager tas på alvor. I dag er Jan én av få i Norge som aktivt forsker på PCOS.

I episoden får vi svar på hva PCOS er og hvilke fysiske og psykiske symptomer som rammer kvinner med denne tilstanden. En del kvinner med PCOS opplever at det er vanskelig å bli gravid, noe som kan være svært sårt og frustrerende. Dette skyldes at eggløsningen kommer sjeldnere eller rett og slett forsvinner helt.

“Kvinner med PCOS får like mange barn som andre, men de trenger noen ganger hjelp til å få eggløsning”

PCOS kan også gi symptomer som går ut over selvbildet, slik som økt hårvekst, kviser, fett hår og vektøkning. Mange kvinner opplever at de unngår ulike sosiale situasjoner på grunn av symptomene.

“Når man for eksempel får økt hårvekst så er det mange som sjenerer seg for å gå i lette sommerkjoler, noen unngår stranden med venninner og hemmer seg sosialt, og en del vil ikke dusje etter gymtimen på skolen”.

Podkasten produseres av Volvat og er tilgjengelig på alle de store strømmetjenestene

Les mer om Her for deg-podkasten

Jan Mellembakken

Gynekolog

Volvat Nationaltheatret, Volvat Storo

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.