8 ting du bør vite om brystkreft

Brystkreft er noe vi alle har et forhold til. Øk din egen bevissthet ved å lese dette, og vit at det finnes ekspertise hos Volvat.

10.10.2018

Mulige symptomer

Kreft utvikles over tid. Opplever du kuler eller hevelser i brystet eller armhulen, forandring i brystet og brystvortens fasong, søkk i huden, hudfortykkelse eller appelsinhud, sår som ikke vil gro, eller plutselig utflod eller blod fra brystet, kan legen gi deg svar på om dette bør sjekkes grundigere.

Kartlegging

Tidlig diagnose gir bedre muligheter for overlevelse. Mammografi av brystet kan oppdage forandringer som er så små at man ikke kan kjenne dem selv. Ultralyd, MR-undersøkelse, celleprøve og vevsprøve kan også benyttes for å gi svar.

Selvsjekk 

Det er viktig at man kjenner sine egne bryster. Man bør regelmessig sjekke seg selv ved å studere kroppen sin i et speil, og ved å kjenne etter forandringer. Sjekk deg selv stående, og se også på endringer i brystets form når du har armene over hodet.

Arvelighet

Brystkreft er blant kreftformene der genetikk spiller størst rolle, men ikke alle som har genfeil som kan gi kreft blir syke. Mellom 5 og 10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv. Har man mye brystkreft i familien kan Volvat gi rekvisisjon til genetiker for sjekk.

Menn får brystkreft

Også menn kan få brystkreft, men det skjer sjelden. Både behandling og symptomer er som hos kvinner. Risikoen for kreft kan være større hos menn med mye østrogen.

Senskader 

Selv om man overlever brystkreft blir man ikke nødvendigvis helt frisk. Minst én av tre som overlever kreft opplever fysiske eller psykiske senskader som forringer livskvaliteten deres.

Overlevelse 

Av de 3.400 kvinnene, og mennene, som får brystkreft hver år overlever heldigvis ni av ti.

Risikoen øker med alderen, og cirka 80 prosent av de som rammes er over 50 år. Kvinner som overlever brystkreft skal følges opp årlig i ti år etter avsluttet behandling.

Rosa sløyfe

Aksjonen Rosa sløyfe handler om å spre informasjon om brystkreft, bidra til økt kunnskap og mer forskning, og å vise solidaritet med mennesker som er rammet. I Norge står Brystkreftforeningen og Kreftforeningen bak aksjonen.

Kilder: volvat.no, kreftforeningen.no, brystkreftforeningen.no, nhi.no

Relaterte tjenester

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.