Hvor god kondis har du egentlig?

Det maksimale oksygenopptaket (VO2maks) defineres som den maksimale evnen til å ta opp og forbruke oksygen. Det kan på folkemunne kalles kondisjon eller «kondis». Med høy VO2maks vil man kunne yte bra på intense og relativt korte øvelser.

21.04.2019

I kondisjonsidretter som løping, sykling og langrenn er VO2maks en viktig faktor for prestasjonsevnen. En økt VO2maks vil nesten ubetinget bety at man vil kunne løpe raskere over en gitt distanse. Den vanligste årsaken til et forbedret oksygenopptak er en forbedret pumpekapasitet for hjertet. Dette betyr at den arbeidende muskulaturen kan forsynes med mer oksygenmettet blod under anstrengelse.

Det maksimale oksygenopptaket er til en viss grad genetisk betinget, men det er også trenbart. Statistisk sett synker VO2maks med alderen. I tabellen under finner du gjennomsnittlige verdier for norske kvinner og menn. Tallene utrykkes i milliliter oksygen pr. kilo kroppsvekt pr. minutt. Godt trente idrettsutøvere kan ligge betydelig høyere.

Oksygenopptak kan enten beregnes eller testes direkte. En beregning er enkel, men også ganske usikker. En direkte test vil være det mest sikre.

Testen gjøres vanligvis på tredemølle eller sykkel. Før testen starter vil det bli gjennomført en god oppvarming. Deretter økes intensiteten gradvis til man oppnår maksimalt VO2-opptak. Oksygenopptaket vil bli målt med en maske du puster gjennom. Etter testen vil resultatene bli gått gjennom med testleder. Basert på testresultatet er det enklere å sette opp et spesifikt treningsprogram for å bedre prestasjonsnivået.

Alder

Kvinner

Menn

20-29 år

40,3

48,6

30-39 år

37,6

46,2

40-49 år

33,0

42,7

50-59 år

30,4

36,8

60-69 år

28,7

32,4

70-79 år

23,5

30,1

(Tabellreferanse: Edvardsen, E et. al Chest 2013 144 (1): 241-8.)

Ønsker du å sjekke formen din og finne ditt kondisjonstall?

En slik test kan du gjøre hos oss Volvat Medisinske senter i Oslo. Bestill konsultasjon hos våre dyktige fysioterapeuter for å se hvordan din kondisjon er og hvordan den kan forbedres.

Les mer om testing av maksimalt oksigenopptak

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.