Påske: Ta vare på huden din i solen!

Påske: Ta vare på huden din i solen!

Vi er mange som setter pris på vinteraktiviteter som skøyter og ski, men kald og tørr luft tærer på huden vår. Det gjør også solen, som vi fremover vil se mer og mer til. Volvats hudleger er opptatt av at du tar vare på huden din, og gir deg sine beste tips når vi nærmer oss påske og vår.

Etter flere måneder med kald luft ute, varm og tørr inneluft og klær i ull, er det mange som opplever en hud som føles tørr og stram. Hvordan kan man gjøre huden myk igjen, og hva bør du tenke på i påskesolen?

Krem framfor lotion

Et godt vårtips er å smøre deg inn med en hudkrem, framfor lotion. Lotion er ofte er for tynn og inneholder for lite fuktighet for en ordentlig tørr vinterhud. Bruk heller en litt tykkere hudkrem som hjelper huden din med å få tilbake fukt og elastisitet.

Vi anbefaler også at du bruker en dusjolje uten såpe, slik at du ikke vasker bort det naturlige fettlaget i huden. Etter hvert vil huden din føles mindre tørr, den blir mykere og får elastisiteten tilbake. Når det blir varmere ute kan du gjerne gå tilbake til en lettere lotion – tykke kremer kan føles for fete i sommervarmen. Men dusjoljen må du gjerne fortsette med også i sommermånedene.

Etterlengtet, men farlig vårsol

I vårsolen er det veldig viktig å bruke solbeskyttelse i ansiktet, halsen, på brystet og hendene. Skal huden eksponeres for sol, bør du bruke solkrem. Vi anbefaler å bruke minimum faktor 30. Huden vår har vært beskyttet av mørketid og flere lag med klær over lengre tid, og påskesolen kombinert med snø kan være spesielt farlig for huden.

Mange «glemmer» at de står i fare for å få solskader på skitur og i solveggen. Men det nettopp i solveggen og på lengre turer at solbeskyttelse er spesielt viktig. Selv små eksponeringer for sol kan ha stor betydning i fremtiden, derfor er forebygging så viktig! Bruk en solkrem med så høy faktor som mulig, bruk rikelig med produkt og smør deg ofte.

For de av oss som skal tilbringe påskeferien i byen gjelder akkurat det samme: beskytt huden din om du skal eksponeres for sol.

Lysbehandling mot soleksem

Skal du være mye i solen kan vi anbefale at du får utført lysbehandlinger for å klargjøre huden din. Mange gjør dette før de skal på solferie, men det kan være vel så nyttig før du drar på påskefjellet. Smalspektret UVB er for eksempel meget effektiv som forebyggende behandling for pasienter med soleksem. Behandlingen bør starte en måned før planlagt eksponering for sol. Dersom huden herdes før avreise, får du et mye bedre og tryggere utbytte av solingen.

Føflekksjekk – sjekk deg heller en gang for mye!

Norge er dessverre i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. Volvats hudleger tilbyr grundige føflekksjekker, og du får raskt svar. Vi undersøker alle dine føflekker, og vurderer om det er nødvendig å fjerne dem. Sjekk deg heller én gang for mye enn en gang for lite.

Jo bedre kjent du er med kroppen din, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se deg i speilet når du har dusjet. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner, er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke på ryggen.

Ta Volvats føflekktest eller bestill time til en av våre dyktige hudleger

Nyt solen, og bruk solbeskyttelse. God påske!