Hva er UV-stråling?
UV-stråling står for ultrafiolett stråling og kommer naturlig fra sola. UV-stråling er en type elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn det lyset vi kan se med våre øyne, og er derfor ikke synlig for oss. Stråling kan også komme fra solarium eller andre kunstige kilder. UV-stråling fra sola er viktig for at kroppen skal lage D-vitamin. men for mye UV-stråling kan føre til både hudskader og øyeskader, eller hudkreft.
UV-strålene deles inn tre hovedtyper utfra bølgelengde:
- UVA-stråling – har en lengre bølgelengde og betraktes som den minst skadeligste av UV-strålene. Lys med lengre bølgelengde trenger inn i dypere lag av huden. Ubeskyttet eksponering for UVA-stråler kan føre til aldring av huden og rynker, dannelse av pigmentflekker, samt utvikling av hudkreft på sikt
- UVB-stråling – absorberes i stor grad av ozonlaget. Har en kortere bølgelengde som gjør den mer skadelig for mennesker, dyr og planter. UVB-strålene tas opp i det øverste hudlaget og det er disse strålene som gjør huden brun. Overeksponering fører til solbrenthet, og kan forårsake hudkreft.
- UVC-stråling – blir absorbert i ozonlaget og treffer derfor ikke jorden.
Det er hovedsakelig UVA-strålene som når jorden med 95% av UV-strålingen, og de resterende 5% består av UVB-stråler. Begge typer stråling kan øke risikoen for utvikling av hudkreft.
Hvilken UV-stråling er farlig?
Jo kortere bølgelengde UV-strålene har, jo høyere energi har de, som gjør dem mer skadelige for oss. Siden UVB-stråling har en kortere bølgelengde enn UVA-strålene, betraktes den som mer skadelig. UVB-strålene kan hemme kroppens immunforsvar som gjør kroppen mer sårbar for solskader og konsekvensene som kan følge.
Likevel er hverken overeksponering for UVA- eller UVB-stråling gunstig for helsen vår, og bør unngås for å forebygge hudskader, skader på øyne og hudkreft.
UVA-strålene øker risikoen for tidlig aldring av huden, pigmentforandringer og malignt melanom. UVB-strålene øker risikoen for utvikling av all hudkreft.
UV-strålene fra solarium er også svært skadelige, og det finnes ingen trygg grense for bruk av solarium. Dette er fordi UV-strålene i solarium er laget for å oppnå en raskere brunfarge med høyere konsentrasjoner av UV-lys enn fra naturlig sollys.
Hva gjør UV-stråling med kroppen?
Sollys er bra for oss i små mengder – vi trenger det blant annet for at kroppen skal lage D-vitamin. Men for store doser UV-stråling har en rekke skadelige virkninger på huden og immunsystemet vårt.
- Solforbrenning – betennelsesreaksjon i huden som gir svie, hevelse og rødhet
- Negativ innvirkning på immunforsvaret
- Tidlig aldri av huden
- Celleforandringer
- Hudkreft
- Øyeskader
- Gjør huden brunere
Positive virkninger av UV-stråling i begrensede doser:
- Styrker immunforsvaret
- Viktig for kroppens produksjon av vitamin D
- Stimulerer stoffskifte
- Øker oksygeninnholdet i cellene våre
Hvorfor er UV-stråling farlig?
UV-stråling i for store mengder kan påvirke helsen vår negativt og føre til blant annet solforbrenning, snøblindhet, svekket immunforsvar, skader på øynene, hudskader og hudkreft. De fleste tilfeller av hudkreft skyldes for mye soleksponering og forekomsten av hudkreft vokser stadig. Det er derfor viktig å bruke solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler.
Fargen huden vår får når vi blir solbrent, er hudens måte å forsvare seg mot ytterligere soleksponering. Hvis dette skjer nok ganger, oppstår det DNA-skader i pigmentcellene som fører til celleforandringer i huden vår. Ofte vil kroppen reparere disse skadene selv, men cellene kan også begynne å dele seg ukontrollert og føre til utvikling av en svulst. Svulsten kan komme i form av en ny føflekk eller i en eksisterende flekk, og noen ganger i øyne eller slimhinner.
UV-stråler trenger også inn i øynene våre. Ifølge Verdens Helseorganisasjon kan 20 % av alle tilfeller av grå stær tilskrives UV-stråler. I tillegg kan det oppstå skader på netthinnen som ikke kan behandles og som kan påvirke synet. Derfor må vi passe på å beskytte oss med solbriller som har UV-filter.
Hvilke UV-stråler gir brunfarge?
Det er UVB-strålene som stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin og som bidrar mest til brunfargen vi får. Strålene fører til at det oppstår en skade i huden som gjør det ytterste hudlaget tykkere, og gir en viss beskyttelse ved videre soling.
Hvor er UV-stråling sterkest?
- UV-strålene blir sterkere jo nærmere ekvator du kommer
- Jo høyere over havet du kommer
- På fjellet eller ved sjøen da refleksjonen fra snøen og vannet forsterker strålingen
- Midt på dagen om våren og sommeren
- Skyfri himmel, skyer demper UV-strålingen
- Flere UV-stråler slipper gjennom jo tynnere ozonlaget er
Hva er UV-indeks?
UV-indeks måler hvor sterk UV-strålingen fra sola er. Jo høyere tall indeksen viser, jo sterkere er UV-strålingen. Da er det spesielt viktig å bruke solkrem med høy faktor.
Denne tabellen beskriver UV-indeks skalaen. Dette er kun en veiledning, og det kan være store individuelle forskjeller for ulike hudtyper.