Volvat-hudlegenes 10 føflekkvett-regler

Volvat-hudlegenes 10 føflekkvett-regler

Volvats hudleger er opptatt av at du tar vare på huden din i vårsolen. Selv små eksponeringer for sol kan ha stor betydning i fremtiden, derfor er forebygging så viktig.

Visste du at føflekkreft, den alvorligste formen for hudkreft, er den kreftformen som øker mest i Norge? Forekomsten i Sør-Norge er mer enn dobbelt så høy som forekomsten i Nord. Dette samsvarer med forskjeller i UV-dose og klima mellom landsdelene.

De viktigste årsakene for alle typer hudkreft er eksponering for sol i kombinasjon med lys hud. 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling.

Møt vårsolen godt forberedt med Volvat-hudlegenes 10 føflekkvett-regler:

1. Etter flere måneder med minimal eksponering for sol, føles det godt å sitte i solveggen eller å gå skitur med strålende sol i ansiktet. Husk å bruke solbeskyttelse. Vi anbefaler minimum faktor 30, bruk rikelig med produkt og smør deg ofte. Klær og solbriller beskytter også godt.

2. Ta pauser når solen er på sitt sterkeste – det vil si midt på dagen.

3. Mange er flinke til å bruke solkrem på ferie, men gode solvaner er like viktig i Norge som i utlandet.

4. Selv korte, intense solperioder er skadelige for huden.

5. Blir du solbrent, betyr det at huden er solskadet. Gjentatte solforbrenninger er ugunstig med tanke på hudkreft i fremtiden.

6. Føflekkreft oppstår i eksisterende føflekker eller på normal hud - Jo raskere du kommer til behandling, jo høyere sannsynlighet er det for at du blir helt frisk.

7. Ikke bruk solarium. Studier viser at jevnlig bruk av solarium øker sannsynligheten for å utvikle hudkreft. Bruk heller selvbruning som er helt ufarlig.

8. Jo bedre kjent du er med kroppen din, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Det er en god vane å se deg i speilet når du har dusjet. Ta en titt både foran og bak, helst i litt godt lys. Har du en partner er det lurt å hjelpe hverandre, spesielt med å sjekke ryggen.

9. Oppsøk lege dersom en av dine føflekker endrer form og/eller farge, svir, klør eller blør.

10. Volvats hudleger tilbyr grundig føflekksjekk, og du får raskt svar. Vi undersøker alle dine føflekker, og vurderer om det er nødvendig å fjerne dem. Sjekk deg heller én gang for mye enn en gang for lite.

Nyt solen, men med måte!