Migrene-operasjon (symptomlindring) Bergen

Ca 10-15% av den voksne befolkningen lider av migrene. Migrene er gjentagende hodepine av moderat til alvorlig grad. Migrene er en av de hyppigste årsaker til sykefravær.

Behandling for migrene han gjøres på ulike måter. Tradisjonell behandling er medikamentell, og etter hvert har også forbyggende medikamenter blitt benyttet.

Migrene er beskrevet som en «nevrovaskulær» tilstand som har sitt opphav i sentral nerve systemet (hjernen). Imidlertid finnes det også forskning som kan vise at det også er perifer/ekstracraniell (dvs utenfor hjernen) nervekompresjon som kan trigge migrenen.

Det kan være nerver i panne og nakke som blir komprimert av muskulatur, muskelhinner (fascie), bein eller blodkar som kan være triggepunkter for migrene.

Potensielle nerver kan være nerven som kommer ut av øyenhulen eller i nakken.

Det har blitt utført forskning, og testet at nervedekompresjon av nerver som kan trigge migrene, kan være en del av behandlingen av symptomene til migrene. Dette er en etablert behandling ved større amerikanske sykehus.

Du er kandidat for operasjon hvis:

  • Du har vært utredet av nevrolog og har fått diagnose migrene/hodepine
  • Har prøvd konservativ behandling med medikamenter, men ikke hatt tilfredstillende effekt eller har plagsomme bivirkninger av medikamentene.
  • Har betydelig bedring av hodepine ved lokalbedøvelse satt ved triggerpunkt, og forverring av symptomene når effekten av lokalbedøvelse går ut.
  • Ikke har andre medisinske tilstander som gjør at operasjon er kontraindisert.

Teknikk

De fleste pasientene har migrene som er lokalisert omkring pannen, enten på den ene siden eller begge sider av pannen. Operasjonen her foregår i narkose. Vi legger et snitt som ved en øvre øyelokkoperasjon og løsner trange partier rundt nervene supraorbitalis og supratrochlearis. Operasjonen tar ca 30-40 minutter.

Etter operasjonen ligger du på oppvåkningen i ca 1 time før du kan reise hjem. Vi anbefaler at du kjøler ned operasjonsområdet. Etter 1 uke kommer du tilbake til klinikken for å fjerne stingene. Arrene etter denne operasjonen blir lite synlige.

Noen pasienter har også hodepine som starter i nakken. Vi kan da gjøre en frigjøring av nervene occipitalis major og minor på den ene eller begge sider. Denne operasjonen er mer omfattende og utføres i narkose. Operasjonen tar gjerne 1-1,5 timer. Etter operasjonen ligger du på oppvåkningen i noen timer til du er klar for å reise hjem.

Vanligvis får man ca 3-5 arr i nakken etter en slik operasjon, men dette skjules av håret.

Det anbefales at man etter en slik operasjon tar det rolig første døgnet, og deretter kan man gradvis gjenoppta sine vanlige aktiviteter når smertene avtar.

Komplikasjoner

Komplikasjoner etter en slik operasjon er uvanlig. Som ved enhver form for kirurgi kan blødning og infeksjoner oppstå, men dette er svært sjelden.

De fleste opplever en periode med nedsatt følelse i pannen eller bakhodet avhengig av hvor du er operert. Dette forsvinner etter hvert i løpet av noen dager til uker.

Bli vurdert for operasjon av migrene

Dersom du lurer på om du kan være kandidat for en slik operasjon anbefaler vi deg å bestille time til plastikkirurg Bjørn Tore Haga for vurdering.

Konsultasjon

1 000,-

Tilleggskostnader kan påløpe

Migrene-operasjon (symptomlindring) i Bergen tilbys på

Time hos
oss

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.