Laboratorium Oslo

Mens du venter kan du få utført analyser (blodprøver, urinprøver etc.) ved Volvats moderne laboratorier. Tjenester og tilbud kan variere fra senter til senter.

Laboratoriet ved Volvat Majorstuen

Laboratoriet er åpent i hele senterets åpningstid og betjener alle husets kunder. Her tar vi blodprøver og urinprøver. Vi analyserer blod, urin og enkelte avføringsprøver. Det som ikke haster, kan sendes til andre laboratorier og gjennom samarbeid med disse har vi et meget bredt analyserepertoar. Vi tar også rutineprøver på samme måte som ved andre sykehus og legesentre. Laboratoriet har åpent hver dag.

Når du er på legevakten hos oss, kan legen bestille blodprøver eller urinprøve som du får svar på mens du er her på legevakten. På den måten kan du få de riktige medisinene med en gang og kan dermed bli fortere frisk.

Alle kan bruke laboratoriet så lenge man har en rekvisisjon, enten elektronisk fra en lege på Volvat eller en papirrekvisisjon fra en lege i Norge.

Analyserer som kan gjøres mens du venter:

 • INR
 • infeksjonsparametre – CRP, diff og SR
 • elektrolytter, lever, nyrer, muskler etc
 • hjertemarkører
 • Graviditetstest i blod – svar på 20 minutter (må til lege hos oss først)
 • Graviditetstest i urin
 • urinprøve
 • Blod i avføring
 • Influensatest
 • Test for kyssesyken

Laboratoriet ved Volvat Nationalteateret

Åpent i senterets åpningstid. For prøver som skal sendes til andre laboratorier, må pasienten ha rekvisisjon, enten fra lege på Volvat eller en annen lege med norsk praksis. Vi tar også rutineprøver på samme måte som ved andre sykehus og legesentre. Vi tar alt av prøver og videresender til analyselaboratorium – svar kommer på få dager.

Analyserer som kan gjøres mens du venter:

 • INR
 • infeksjonsparametre – CRP, diff og SR
 • Graviditetstest i urin
 • urinprøve
 • Blod i avføring
 • Influensatest
 • Test for kyssesyken

Priser hos laboratorium i Oslo

Under ser du priser på våre vanligste tjenester. Husk at medlemmer får 20% rabatt på prisene og at tilgjengelighet kan variere fra senter til senter.

Blodprøver og andre prøver du får svar på mens du er hos oss

 
Øyeblikkelig hjelp-blodprøver (tillegg for hjertemarkører og graviditetstest i blod) fra kr 500
Influensa/koronatest hurtigtest kr 360
Urinprøver for urinveisinfeksjon kr 170
   

Prøver som må sendes til andre laboratorier

 
Blodprøver som sendes til andre laboratorier fra kr 440
Urinprøver for enkelte seksuelt overførbare sykdommer / dyrkning kr 170
Undersøkelse av blod i avføring (hjemmeprøvetakingsutstyr leveres ut på laboratorium) kr 440
Utstyr til andre avføringsprøver / spyttprøver for å ta hjemmefra kr 50

 

Vanlige spørsmål og svar

Hvorfor må jeg ta blodprøver?

Blodet påvirkes av mye som skjer i kroppen og vi kan derfor bruke dette til å finne ut av sykdom. Mange av disse ulike analysene kan knyttes til bestemte deler av kroppen og kan derfor hjelpe med å avsløre hvor man er syk og hva slags sykdom det er snakk om. Hvis det er spørsmål om sykdom i urinveier, kan vi se på urinprøve. Er det spørsmål om sykdom i fordøyelse, kan en avføringsprøve vise dette, som oftest sammen med en blodprøve.  

Den aller beste prøven får man ved å ta en blodprøve i armen, dette kalles en venøs prøve fordi blodet tas fra en vene. En vene er en blodåre som frakter blodet tilbake til hjertet og ligger rett under huden.

Kan jeg ta blodprøve i fingeren?

Hos barn kan det holde med ett stikk i fingeren hvis man bare skal se etter infeksjon. Dette tar noe lenger tid, da bloddråpene skal samles opp uten å presse for mye på fingeren. Det er viktig at fingeren er varm, for da utvider blodårene seg og blør lettere. Det er litt ulikt hvor mye barnet reagerer på stikket i fingeren. Det er allikevel viktig å få så mye blod vi trenger for å kunne gjøre analysen.

Ved ekstrem sprøyteskrekk hos voksne kan også enkelte blodprøver tas i finger.

Blodprøvetaking av barn

Før barn skal ta blodprøve er det viktig at foreldrene forholder seg rolig, men er tydelige på hva som skal skje. Det er også viktig at man ikke sier ”det gjør ikke vondt, du kjenner ingenting”. For man kjenner stikket, selv om det ikke nødvendigvis er vondt. Mange barn synes det er kjempeskummelt og vet ikke hva de går til, men vil i stor grad speile foreldrenes reaksjoner. Barn er nysgjerrige av vesen og mange synes det er veldig spennende, selv om det også kan være skummelt. De må få bestemme selv om de vil se på eller ikke.

Det er også viktig for oss å presisere at det i bunn er foreldrene som bestemmer om prøven skal tas. Vi kan godsnakke og overtale barnet, men om barnet ikke vil er det opp til foreldrene å ta avgjørelsen på om dette skal gjøres.

Foreldres rolle under prøvetaking er å være en støtte for barnet og holde det i ro. Barnets alder vil avgjøre om barnet sitter på fanget eller alene. Dette varierer fra barn til barn. For mindre barn anbefaler vi allikevel følgende: Barnet sitter på fanget, med begge bena mellom foreldres ben, slik at det ikke kan sparke. Den ene armen holder rundt rygg/mage, mens den andre armen holder i armen som ikke skal stikkes. Fra vår side er det to bioingeniører som har hver sin rolle – den ene holder armen som skal stikkes, den andre stikker. Hvor lang tid det tar avhenger av hvor mange prøver som skal tas, men totalt sett bruker vi ikke mer enn et par minutter på selve prøvetakingen. Etter prøvetaking får barnet premie.

Det er mulig å kjøpe en lokalbedøvende krem, Emla-krem, reseptfritt på apoteket i forkant av blodprøvetaking. Smør da godt i begge albuehuler, da vi ikke vet hvor man kommer til å stikke. Kremen skal sitte på i 1 time for å bedøve, men bør tas av 10 min før blodprøvetaking for at årene skal være lettere å finne. Bedøvelseskremen gjør at årene trekker seg sammen, og de kan derfor være vanskelige å finne.

Urinprøver - hvorfor må man ta det?

Akkurat som i blodet vil urinen inneholde ulike ting. Vi kan se etter graviditetshormonet hCG, ulike proteiner, sukker, hvite blodceller og andre ting. Alt dette kan hjelpe oss til å forstå noe om pasienten.

Avføringsprøve - hvorfor må man ta det?

Akkurat som i blodet vil avføringen inneholde ulike ting. Har man akutt diare kan man se etter bakterier eller virus i avføringen og dermed gi riktig behandling. Man kan også avdekke og følge opp enkelte tarmsykdommer. I tillegg kan vi se etter blod i avføring. Blod i avføring kan være et helt uskyldig fenomen, men kan også være et tidlig tegn på tarmkreft.


Urinveisinfeksjon er et av flere plager vi avdekker med prøver etter konsultasjon hos allmennlege eller en av våre andre spesialister.

Egne priser for laboratorium

Merk at betaling for laboratorieprøver kommer i tillegg til konsultasjonstaksten for din behandler.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.