Hva er urinveisinfeksjon?
Urinveisinfeksjon, UVI, skyldes som regel bakterier som har kommet inn i urinrøret og opp i urinblæren. Det er hovedsakelig bakterier fra tarmen, E. Coli, som vandrer gjennom urinrøret og urinblæren og fester seg til slimhinnen, som blir irritert.
Urinveisinfeksjon kjennetegnes av en brennende følelse når man skal tømme blæren, og mange føler på at de hele tiden må på do.
Urinveisinfeksjon rammer både kvinner og menn i alle aldre, men det er vanligere blant kvinner fordi de har kortere urinrør, gjerne i aldersgruppen 15-40 år.
Det er ikke smittsomt, og går som regel over av seg selv innen kort tid hos kvinner. Dersom kroppens immunforsvar ikke klarer å bekjempe infeksjonen på egenhånd, kan man behandles med antibiotika for å bli frisk.
Eldre, menn og gravide bør alltid behandles med antibiotika.
Symptomer på urinveisinfeksjon
De vanligste symptomene på urinveisinfeksjon er hyppig vannlating, trang til å tisse ofte, svie når du tisser, smerter i nedre del av magen eller korsryggen og blod i urinen.
Noen opplever også endret utflod og vond lukt.
Barn og eldre kan få urinveisinfeksjon uten symptomer. Noen barn opplever vage symptomer som at de føler seg slappe, irritable, feber eller får redusert matlyst.
Urinveisinfeksjon i seg selv er ikke farlig. Som oftest går det over av seg selv. I enkelt tilfeller kan bakteriene spre seg til overste del av urinveiene, og gi nyrebekkenbetennelse. Har du urinveisinfeksjon og symptomene forverres, kontakt lege.
Risikofaktorer for urinveisinfeksjon
Kvinner er ofte mer utsatt for urinveisinfeksjoner siden de har kortere urinrør enn menn. Avstanden mellom endetarmsåpningen og urinrørsåpningen er dermed kortere, og bakterier kan enklere infisere urinveiene hos kvinner.
Andre faktorer som øker sjansen for urinveisinfeksjon er:
- Samleie – bakterier kan komme inn gjennom urinrørsåpningen
- Overgangsalder – fører ofte med seg tørre slimhinner som blir mindre motstandsdyktige mot bakerier
- Bruk av urinkateter
- Graviditet
- Sjelden vannlating – kan gi bakterier tid til å formere seg
- Sitte på kalde overflater
Gravide og eldre ekstra utsatt
Gravide og eldre har en forhøyet risiko for tilbakevendende urinveisinfeksjoner, noe som kan utredes og behandles av en spesialist. Gravide trenger også tilrettelagt behandling med en antibiotikakur som er trygg for fosteret.
Fare for nyrebekkenbetennelse
Nedre og øvre urinveisinfeksjon
Urinveisinfeksjon som sprer seg til øvre del av urinveiene (nyrene) er vesentlig mer alvorlig og smertefullt, enn infeksjoner i nedre del av urinveiene. Dette er fordi urinveisinfeksjon i øvre del av urinveiene kan lede til nyrebekkenbetennelse som krever rask behandling.
Dersom infeksjonen går ubehandlet, er det også en risiko for at den kan utvikle seg til nyrebekkenbetennelse. Vær oppmerksom på symptomer som høy feber, kvalme, svekket allmenntilstand og smerter i siden og oppsøk lege umiddelbart.
Hvordan vet jeg om jeg har urinveisinfeksjon?
Som regel kan legen stille diagnosen utfra sykdomsforløp og symptomer, men ofte vil man bekrefte urinveisinfeksjon med en urinprøve.
For at prøven skal gi mest mulig korrekt svar, er det viktig at den tas riktig. For å unngå forurensning av prøven:
- Ta urinprøven ved første toalettbesøk om morgenen, da er urinen mest konsentrert
- Kvinner bør holde kjønnsleppene fra hverandre
- Menn bør trekke forhuden tilbake
- La det renne litt først før, da den første urinen kan være forurenset av bakterier fra urinrøret
- Oppbevar urinprøven på et kjølig sted fram til levering hos legen
Legen vil se etter om urinprøven er positiv på nitritt, bakterier i urinen, eller hvite blodceller, tegn på betennelse.
Urinveisinfeksjon hos barn
Urinveisinfeksjon hos barn er svært sjeldent, men er vanligere hos barn under ett år og spedbarn. Det forekommer like hyppig hos begge kjønn i det første leveåret, men senere i livet blir det mer vanlig hos jenter enn gutter fordi jenter har kortere urinrør. Bakteriene kan nå urinblæren raskere når avstanden er kortere.
Ved mistanke om urinveisinfeksjon hos barn, bør man ta kontakt med lege. Barn kan som regel behandles enkelt med antibiotika.
Symptomer på urinveisinfeksjon hos barn
Symptomene hos barn er ofte vage, og det kan derfor være vanskelig å oppdage, derfor vil legen ta en urinprøve for å stille en sikker diagnose. Symptomer kan være:
- Redusert matlyst
- Feber
- Magesmerter
- Økt irritabilitet
- Oppkast
- Diaré
- Noen får illeluktende urin
Barn kan også oppleve de vanlige symptomene på urinveisinfeksjon som:
- Økt trang til vannlating
- Hyppig vannlating
- Svie ved vannlating
- Små mengder av urin
Symptomer hos spedbarn:
- Feber
- Irritabilitet
- Redusert allmenntilstand
Vær oppmerksom ved tegn på øvre urinveisinfeksjon med høy feber, oppkast, diaré, magesmerter og dårlig allmenntilstand og ta kontakt med legen.
Egenbehandling av urinveisinfeksjon
For mange vil ukomplisert urinveisinfeksjon gå over av seg selv innen 7 dager. Det kan hjelpe å drikke rikelig med vann, helst 2 liter i døgnet, og ha gode vannlatingsvaner.
Noen kan ha nytte av å drikke tranebærjuice, grapejuice eller sitronjuice, men det er lite forskning som kan bekrefte at dette hjelper mot urinveisinfeksjon.
Eventuelt kan du bruke smertestillende for å redusere ubehag, og varmeflaske over magen kan også virke lindrende.
Hvordan behandler man urinveisinfeksjon?
En ukomplisert urinveisinfeksjon kan behandles med en tredagers antibiotikakur for kvinner, og en syvdagers kur for menn. De fleste vil bli helt friske etter behandlingen.
Det er ikke alltid nødvendig å behandle en urinveisinfeksjon, og mange opplever at den går over av seg selv innen en ukes tid. Man kan se an plagene og avvente før man eventuelt starter en kur. Dette er for å unngå unødvendig overbruk av antibiotika.
Legen kan ofte skrive ut en resept på antibiotika og be deg avvente i noen dager før du starter kuren, for å se an plagene. Dersom man er sterkt plaget av symptomer, bør man benytte seg av antibiotikakuren for å forkorte sykdomsperioden og lindre symptomene.
Gravide skal imidlertid alltid behandles med antibiotika for å unngå alvorlige komplikasjoner, selv uten symptomer. Det samme gjelder menn og eldre, samt ved tilbakevendende urinveisinfeksjoner og kompliserte urinveisinfeksjoner.
Kuren skal virke raskt, men dersom du ikke merker en effekt etter noen dager bør du ta kontakt med legen for en ny vurdering. Da kan det hende du må bytte antibiotika.
Forebygging av urinveisinfeksjon
Dersom du er plaget av hyppige infeksjoner, kan du prøve noen forebyggende tiltak:
- Vannlating rett etter samleie kan virke forebyggende for mange, selv om forskning ikke kan gi et sikkert svar her
- Drikk mye væske
- Tøm blæren fullstendig og regelmessig
- Lavdosebehandling med antibiotika i 6-12 måneder kan fungere for noen, men bør avtales med lege
- Østrogenkrem i skjeden eller østrogenkapsler etter overgangsalderen
Når bør man ta kontakt med lege?
- Hvis du merker at barn får symptomer som ligner på en urinveisinfeksjon
- Hvis du mistenker urinveisinfeksjon ved graviditet
- Hvis du merker tilleggssymptomer som feber, smerter i siden, kvalme og/eller nedsatt allmenntilstand. Dette kan være tegn på nyrebekkenbetennelse og må behandles raskt
- Ved bruk av antibiotika uten bedring, eller forverring av tilstanden
Få rask behandling for urinveisinfeksjon
Vi hjelper deg med utredning og behandling av urinveisinfeksjon. En antibiotikakur for kvinner med ukomplisert urinveisinfeksjon varer som regel i tre dager. Menn behandles ofte i en uke. De fleste vil bli helt friske etter en antibiotikakur mot urinveisinfeksjon.
Hvis du ikke får en forbedring etter antibiotika eller opplever at plagene forverres, bør du ta kontakt med oss igjen for en ny vurdering.
Dersom du har symptomer på øvre urinveisinfeksjon skal dette alltid behandles hos legen.
Chat-konsultasjon for urinveisinfeksjon
Hvis du trenger rask hjelp og ikke kan møte opp fysisk på våre sentre, kan vi hjelpe deg med medisinsk vurdering, råd og resept ved behov gjennom chat-konsultasjon på nett. Noen ganger kan det være behov for å ta prøver, og da hjelper vi deg med å bestille time.
Volvat har erfarne allmennleger, barneleger og spesialister i gynekologi og urologi med kort ventetid.
Vi har også et eget laboratorium og kan raskt utrede og behandle enhver form for urinveisinfeksjon.
Bestill konsultasjon hos allmenn-/barnelege, gynekolog eller urolog