Laserbehandling av aknearr

Man antar at 10-20 % av personer med akne vil utvikle arr av varierende grad. Utvikling av arr er den mest fryktede komplikasjonen av akne. Dessverre er det umulig å forutsi sikkert hvem som vil utvikle akne-arr, da grad av arrdannelse ikke alltid samsvarer med alvorlighetsgraden av akne. 

Akne-arr behandling

Arr etter alvorlig akne kan være vanskelig å behandle. Hos Volvat bruker vi de nyeste laserne på markedet for behandling av akne-arr. Vi har blant annet en såkalt fraksjonert CO2 laser, som regnes for gullstandarden for  både hudfornying og ved aknearr.

Hudlegene ved Volvat har god kompetanse til å bedømme hvilken akne behandling som er rett for deg, og kan hjelpe deg med å redusere akne-arrene.  

Hva slags typer laserbehandlinger av aknearr finnes?   

Fraksjonert CO2-laserbehandling 

Dette er den nye typen laserbehandling for behandling av arr og generell hudforbedring. Prinsippet går ut på at mange små laserstråler trenger inn i huden, men med frie områder omkring som ikke blir behandlet. Dette fører til raskere tilheling (ca. 1 uke) og mindre risiko for bivirkninger. Behandlingen må som regel gjentas dersom man skal få samme effekt som den ”gammeldagse” metoden. Hudforbedringen kommer også relativt sent og det kan ta helt opptil et halvt år før man ser det endelige sluttresultatet.  

CO2-laserpeeling 

For behandling av arr er fremdeles ”gammeldags” CO2 laserpeeling det beste alternativet. Ulempen er imidlertid lang rekonvalesenstid: Opptil 14 dager, samt rødhet i kortere eller lengre tid etterpå. Samtidig er også risikoen for bivirkninger som depigmenterte områder (lysere områder i huden) eller arr, større ved denne type behandling.  

Fraxel-laser 

Fraxel- laseren er et annet alternativ for reduksjon av arr. Fordelen med denne behandlingen er kort rekonvalesenstid – kun et par dager. Risikoen for bivirkninger er også svært liten. For å få god effekt anbefaler vi at behandlingen gjentas 3-6 ganger med 1 måneds mellomrom. Fraksjonert laserpeeling og Fraxel behandling egner seg også til hals og bryst. En av bivirkningene med laserpeeling og for så vidt også etter en kjemisk peel, er såkalt post peel hyperpigmentering, det vil si brune flekker som kan oppstå på grunn av behandlingen. I de aller fleste tilfellene vil krembehandling etterpå jevne dette ut i løpet av 3-4 uker.  

Laser på aknearr

På et generelt grunnlag egner lyse hudtyper egner seg typisk bedre for laser enn mørkere hudtyper, da sistnevnte risikerer pigmentforstyrrelser i huden. Ved en konsultasjon vil hudlegen vurdere akkurat hvilken type laserbehandling som passer best.  

Aknearr på hele kroppen kan behandles

Alle områder av kroppen kan behandles, men som oftest oppstår akne i ansiktet, på brystet og på ryggen. Dette er derfor de mest vanlige områdene å behandle. 

1-5 behandlinger med laser kan være nødvendig

Antall behandlinger avhenger av hver enkelt pasients situasjon og behov. Det kommer an på hvor dype arrene er, og hvor mye som skal behandles, men 1-5 behandlingen kan være nødvendig for å oppnå best mulig resultat.  

Hvilke resultater kan man oppnå?  

Ved fraksjonert laserbehandling sendes det ut mikroskopiske laserstråler i ørsmå nettverk, og dette varmer opp huden i mikrometer store punkter. Denne laserbehandlingen stimulerer nydannelse av nytt bindevev, og kan føre til at arrene blir mindre synlige, samt at ujevn pigmentering i huden jevnes ut.

Hudlegene ved Volvat har spesialkompetanse til å bedømme hvilken aknebehandling som er rett for deg, og kan i tillegg hjelpe deg med forbedring av aknearr.

Generelt om laserbehandlinger

Før laser for aknearr:  

  • Selvbruningskrem må ikke brukes på det området som skal behandles minimum 4 uker før behandling. 
  • Solkrem kan brukes inntil et par dager før behandling 
  • Soling (også solarium) bør unngås i 4 uker før behandling. 
  • Hudområder som skal behandles må være fri for make up og fuktighetskremer 
  • Det må ikke påsmøres stoffer som kan svi eller irritere huden i en uke før behandling (f.eks A-vitaminsyre) 
  • Dersom man bruker antibiotika, eller har brukt enkelte aknebehandlinger siste 12 mnd, bør man unngå laserbehandling. Andre blodfortynnende medikamenter bør legen informeres om

Etter laser for aknearr: 

  • Solbeskyttelseskrem, minimum faktor 20 må påføres i 6 uker etter behandling 
  • Direkte sollys (også solarium) bør unngås, spesielt uken etter behandlingen. 

Bivirkninger og komplikasjoner

Ved noen behandlinger kan det oppstå en viss hevelse og rødhet i 2-3 dager etter behandlingen. Dersom man får sår, vil disse forsvinne etter noen dager. Lege bør da imidlertid kontaktes. Det kan i sjeldne tilfeller oppstå arr eller økt pigmentering (brune flekker) som oftest er forbigående. 

Husk det kan være aktuelt å gjenta behandlingen etter en tid! 

NB! behandlingen kan ikke gis til gravide eller til personer med lysutløst epilepsi. 

Personer som har blitt behandlet med gull kan heller ikke utsettes for denne type behandling.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.