Behandling av kviser (akne)

Behandling av kviser (akne)

Kviser (akne/acne vulgaris) er en vanlig hudplage for mange unge. Akneplagene starter gjerne i puberteten, men kan hos enkelte starte i voksen alder.

Volvats hudleger kan hjelpe deg med å bli kvitt kviser. Vi tilbyr forskjellige veldokumenterte behandlinger som tilpasses din hud.

Det er flere myter når det gjelder kviser, blant annet at det skyldes usunne matvaner eller at huden er skitten/uren. Kviser skyldes økt talgproduksjon, samt trange utførselsganger i talgkjertlene samt økt antall av en type bakterie som kalles propionebakterie akne.

Akne er ikke smittsomt. Det er varierende grad av akne, alt fra noen få kviser til dype cyster eller smertefulle kuler under huden som kan føre til arrdannelser.

Det kan for mange være en stor belastning å ha akne. Volvats erfarne hudleger kan hjelpe deg med å bli kvitt plagene.

Lett akne

Lett akne: spredte kviser til ansikt, hudormer (komedoner), kanskje også spredt til rygg og bryst.

Lokalbehandling

Epiduo er en mye brukt gel som smøres hver kveld til aknehuden. Den inneholder både Differin og Basiron og er ganske sterk. Viktig å bruke fuktighetskrem morgen og kveld i tillegg. Epiduo gir noe bleking av farget tøy. Ved kraftig irritasjon i huden kan den påsmøres noe sjeldnere enn hver kveld.

Differin er en gel/krem som inneholder A-vitaminsyre. Den åpner opp porene og reduserer dermed talgmengden i huden. Gir tørrhet og kan gi irritasjon, kan brukes over lang tid av gangen.

Basiron er en krem som inneholder Benzoylperoxyd, som reduserer bakterieantallet i huden. Kan også gi irritasjon i huden. Benzoylperoxyd gir noe bleking av farget tøy.

Zalna er en krem som inneholder både Dalacin (lokal antibiotika) og Differin, og reduserer både bakterie- og talgmengden i huden. Den skal ikke brukes sammen med Tetralysal som også er et antibiotikum.

Dalacin er et lokalt antibiotika som kan brukes enten alene eller sammen med for eksempel Differin over en viss periode, ca. 2 måneder maksimalt av gangen.

Moderat til uttalt akne

Moderat akne: mer utbredte større partier med akne, eller lite effekt av lokalbehandlingen.

Systemisk behandling (tablettbehandling)

Noen ganger er det ikke nok med lokalbehandling eller det er for store partier å smøre daglig. Da er medisiner i tablettform mer effektive. Det er viktig å huske på at all systembehandling må brukes en god stund før en ser effekten av behandlingen. Det er også viktig å bruke fuktighetskremer for og ikke tørre ut huden.

Høy solfaktor er viktig om sommeren og du kan ikke være gravid mens du går på kurene.

Antibiotika-behandling

Mest brukt i Norge er Tetralysal (Lymecyclin), som er et bredspektret antibiotikum. Den brukes ca. i 3 måneder av gangen, noen ganger enten lengre eller kortere, alt etter hvor god effekt den gir. Det er viktig å kombinere med en lokalbehandling i tillegg. Mest brukt er da Epiduo.

En må være tålmodig når det gjelder effekten av medisinene, det kan ta opptil 2-4 uker før en merker effekt og det kan ta opptil 3 måneder før full effekt.

Bivirkninger kan være kvalme, urolig mage, varer ofte kun en kort periode. Soppinfeksjon i skjeden kan forekomme hos kvinner, det kan behandles med Canesten vagitorier (reseptfritt). Soling må unngås, da det kan gi kraftige hudreaksjoner hos noen. Viktig med solfaktor i sommermånedene.

P-piller

Hvis det uansett er aktuelt med P-piller hos en kvinne med akne, kan det være et alternativ å forsøke Yasmin eller Diane. Disse kan ofte ha positiv effekt på akne. Det bør gjøres i samråd med fastlege som kjenner pasienten og kan sjekke ut om bl.a. tromboserisiko i familien generelt.

Isotretinoin

Det er et preparat beslektet med A-vitamin, tidligere kalt Roaccutan. Brukes først og fremst på uttalt og problematisk akne eller hvor ingen av de andre preparatene nevnt har vært effektive. Den brukes i ca 6 måneder, noen ganger lengre, og skal følges opp av lege/hudlege. Hos kvinner tas det graviditetstest hver måned før utskrivning av resept, for kvinner må ikke bli gravide under kuren. Isotretinoin er fosterskadelig! Dette bør kvinner underskrive på at de har hørt og lest før oppstart.

For kvinner er resepten på Isotretinoin kun gyldig i 7 dager. 

Vanligste bivirkning er tørr hud og tørre slimhinner. Noen kan kjenne ømhet eller stivhet i ledd og muskulatur. Det kan også føre til høyere leverprøver eller fettverdier i blodet, derfor tas blodprøver jevnlig av pasientene mens de står på medisinen. Lett hodepine, neseblødning eller eksem er også ikke uvanlig. Det er svært viktig med fuktighetskremer og leppepomader etc. under tablettkuren.

En skal ikke ta ekstra med A-vitaminer under kuren. Viktig å være forsiktig med soling. Forsiktighet med alkohol er svært viktig. Rådfør deg alltid med fastlege hvis du må ta andre medisiner under aktiv kur. Allergi mot soya eller peanøtter kan også gi negativ effekt på behandlingen.

Doseringen måles etter kroppsvekt og det skal i løpet av ca 6 mnd tas en viss mengde tabletter. Tablettene tas sammen med et måltid og samtidig med mye vann.

Isotretinoin er en  dyr medisin, men vi kan søke om å få den godkjent på blå resept.