Ofte stilte spørsmål om brystforstørrelse

Har du spørsmål om brystforstørrelse? Få svar av våre plastikkirurger!

Over eller under muskel? 

Det er viktig å understreke at alle kvinner har ulike fysiske forutsetninger. Om brystimplantatet eller silikon blir plassert over eller under muskelen er en vurdering kirurgen må ta for å finne alternativet som passer best for deg. 

Silikon over muskel

Plassering av brystimplantat over brystmuskelen blir ofte anbefalt for kvinner som allerede har naturlig større brystvev, altså mer fettvev på brystkassenDa gir brystvevet ekstra støtte for implantatet.  

Protese under muskel

For kvinner med lite naturlig brystvev vil det være et godt alternativ å plassere implantatet under brystmuskelen, noe som er vanlig blant kandidater for brystforstørrelse. Brystmuskelen gir i dette tilfellet støtten implantatet trenger for et naturlig resultat.  

Brystimplantat over brystmuskelen har kortere rekonvalesens tid enn hvis man legger implantatet under muskelen. Kvinner erfarer ofte med sistnevnte mer ubehag i etterkant av operasjonen siden denne prosedyren er litt mer krevende.  

Hvorfor legges noen bak muskelen da? 

Kvinner som er naturlig slanke og har lite fettvev på brystkassen, kan oppleve at kanten av implantatet er mye mer synlige dersom den blir lagt over brystmuskelen. Derfor vil resultatet se mer naturlig ut hvis implantatet blir lagt bak muskelen for denne kroppsfasongen.  

Noen kvinner ønsker en implantatstørrelse som ikke er egnet for deres kropp. Dette kan gi fysiske komplikasjoner, og det er vår jobb som leger å sørge for at den situasjonen unngås.  

Hvor lang tid tar en brystforstørrelse? 

Selve operasjonen tar mellom halvannen og to timer, men det kan være lurt å beregne ekstra tid både før og etter inngrepet. Oppholdet på klinikken vil ta om lag tre timer på operasjonsdagen.   

Hvordan fungerer narkosen? 

Du får narkose og lokalbedøvelse samtidig. Lokalbedøvelsen skal redusere smerter ved oppvåkning. Under narkosen puster du selv, men sover dypt. Dette gir minst mulig risiko for deg og det betyr at du ikke merker noe under operasjonen. Det gjør også at du blir minst mulig kvalm i etterkant av operasjonen.  

Sykemelding etter brystforstørring? 

Brystforstørring gir ikke grunnlag for sykmelding. De fleste er tilbake på jobb igjen etter én uke, og man kan trene som før innen fire til seks uker. 

Hva er egentlig et brystimplantat? 

Brystimplantater kommer i mange forskjellige former og størrelser, og med forskjellig typer innhold. I Norge er silikonimplantater vanligst. 

Det finnes også implantater med et ytre skall av silikon og saltvann inni. Disse var vanligere før, men brukes fortsatt en del i andre land, for eksempel i USA.  

I Norge og Skandinavia regner man med at cirka 90 prosent av brystimplantatene som brukes nå er silikonimplantater, og cirka 10 prosent er saltvann. 

Hva innebærer 5-årsgarantien som Volvat har? 

Vi har fem års inngrepsgaranti etter innleggelse av silikonproteser. Dersom du skulle trenge det får du kostnadsfritt skiftet ut skadede proteser påvist med MR. 

Du vil kunne få utført en ny operasjon ved kapslede proteser, som er en av de vanligste komplikasjonene som kan oppstå etter en brystforstørrelse. 

Jeg har hengebryst, jeg ønsker å få løftet mine bryster med å få lagt inn silikon i mine bryst

Dette er en vanlig misforståelse mange har. Brystimplantat vil kunne gi mer volum, men vil også tilføre brystet mer tyngde. I dette tilfellet vil brystene se fyldigere ut, men du vil ikke få et løft. Har du bryst som henger vil et brystløft være et bedre alternativ.  

Hva er en «kapsel»? 

Kroppen kan reagere på brystimplantat siden det blir oppfattet som et fremmedlegeme. Da utløser kroppen en normal fysiologisk respons som fører til dannelse av en bindevevskapsel rundt implantatet.

Kroppen vil beskytte seg mot slike «inntrengere» og ved dannelse av en kapsel rundt implantatetkan bindevevet trekke seg sammen og medføre til komplikasjoner som ubehag, endring av form og struktur på brystimplantatet.  

Er kapsel farlig? 

På ingen måte! Dette er en tilstand som påvirker brystets form og hardhet, men som på ingen måte er farlig!

Må man bytte ut protesene hvis man får kapsel? 

Nei, man må ikke bytte ut protesene, men de fleste opplever kapselen som ubehagelig og vil gjøre noe med det. Noen opplever det ubehagelig å sove på magen, noen synes det blir vanskelig med et aktivt liv, og noen kan også oppleve smerter på grunn av kapselen. 

Hva må jeg gjøre hvis jeg får en plagsom kapsel? 

Du behøver medisinsk sett egentlig ikke gjøre noe som helst. Du kan leve med kapsel selv om det er ubekvemt. Det er ikke farlig. 

Hva kan jeg gjøre dersom jeg vil gjøre noe med kapseldannelsen? 

Å fjerne brystprotesene er en mulighet. Du kan også få fjernet kapselen og samtidig få lagt inn nye implantater. Men den kroppslige prosessen med å kapsle inn protesene starter da på nytt. Dette er noe du kan diskutere med kirurgen og veie opp mot eventuelle andre alternativer.  

Volvat tilbyr brystforstørrelse med silikon i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Fredrikstad. Vurderer du brystforstørrelse kan våre eksperter gi deg råd og veiledning. Sammen blir vi enige om operasjon er riktig for deg, og om hva som vil gi best mulig resultat.

Avtal en uforpliktende samtale om forstørrelse av bryster

Bestill konsultasjon eller les mer om brystforstørrelse

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.