Ofte stilte spørsmål om bukplastikk

Har du spørsmål om bukplastikk? Her får du svar på ofte stilte spørsmål.

Kan jeg få en bedre hverdag etter en bukplastikk? 

Det kan oppstå mange plager knyttet til løs og overflødig hud. Problemer som gnagsår, problematikk knyttet til svette og sopp hvor huden blir presset sammen i folder, ubehagelig lukt, eksem og tegn på kroniske hudplager i området er noen av de vanligste plagene. Dette kan ha stor innvirkning på hverdagen og normal sosial omgang kan bli besværlig for mange.  

 I slike tilfeller vil ikke slanking og mosjon alene være en tilstrekkelig løsning for å stramme opp huden. Dette kan gjøres gjennom kirurgisk behandling, bukplastikk, som fjerner den overflødige huden og gjør det enklere for deg å returnere til en normal hverdag.  

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd blir nesten alltid godt fornøyd med resultatet etter bukplastikk.   

Hva er egentlig en bukplastikk? 

En bukplastikk operasjon fjerner overflødig og løs hud på magen. Dette kan ofte kombineres med fettsuging for best mulig effekt 

Mange har fettvev rundt magen som de av kosmetiske årsaker ønsker å få redusert samtidig som overflødig hud fjernes. En slik operasjon vil ofte være aktuell for de som opplever mye løs hud på magen på grunn av gjennomgått svangerskap, vektreduksjon, resultater fra tidligere operasjonerI mange tilfeller kan kirurgen også sy sammen magemusklene som har blitt svekket av for eksempel en graviditet under en bukplastikk 

Er det stor risiko forbundet med en bukplastikkoperasjon? 

Til tross for våre dyktige kirurger er likevel ethvert kirurgisk inngrep forbundet med en viss risiko. Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep, men komplikasjoner forekommer sjeldent når man opererer personer i god allmenntilstand som er tilnærmet normalvektige og ikke røyker.   

Hvem kan opereres? 

I prinsippet kan alle kvinner og menn over 20 år bli vurdert for en operasjon. I og med at bukplastikk ikke er en slankeoperasjon,vil det være vesentlig for deg som er overvektig å gå ned i vekt før operasjonen for å få gode resultaterDette vil i tillegg redusere risikoen for komplikasjoner under operasjonen.  

Hvordan blir arrene etter en mageplastikk? 

Snittet ved bukplastikk legges vanligvis like under hoftekammen slik at arret kan skjules av en bikini eller truse. Har du arr fra tidligere operasjoner som for eksempel keisersnitt, vil kirurgen ta hensyn til dette i sin operasjonsplanlegging. 

Arrlinjen vil strekke seg fra hoftekammen som en lett bue. Det første året etter operasjonen vil arret være rødt og tykt, men etter en stund vil det blekne og bli mindre synlig. Du vil også få en stram bandasje som fungerer som et kompresjonsplagg for å unngå eventuelle komplikasjonerRiktig bruk av kompresjonsplagget vil også gi et finere kosmetisk resultat. Det er vanlig å bruke i 2-6 uker etter operasjonen.  

Får jeg ny navle? 

Under en full bukplastikk blir det fjernet mye overflødig hudEtter operasjonen vil kirurgen lukke snittet ved å dra huden ned mot hoftekammen og lage et nytt hull for navlen.   

Er det vanlig å gjøre noe med magemusklene? 

Noen ganger kan man oppleve at muskler glir fra hverandre og det oppstår en svekkelse i midtlinjen på magen. Dette skjer ofte i sammenheng med graviditet da magemusklene blir presset fra hverandre slik at fosteret får nok plass. Det er også vanlig hos pasienter som har gjennomgått et stort vekttap. Når magemusklene glir fra hverandre betydelig på denne måten kan det resultere i at magen buler litt framover. I slike tilfeller kan kirurgen sy sammen magemusklene under bukplastikk operasjonen 

Mange opplever at magemusklene blir strammere gjennom systematisk trening og et sunt kosthold. Men i noen tilfeller er svekkelsen i midtlinjen i magen for stor til at man kan stramme opp muskulaturen selv, og da vil det være aktuelt å sy sammen magemusklene.  

Jeg er overvektig – kan jeg da bli operert? Kan bukplastikk erstatte slanking? 

Bukplastikk er ingen slankemetode, selv om vi ofte samtidig fjerner fettansamlinger ved hjelp av fettsuging. Pasienter som er overvektige må slanke seg før en slik operasjon og holde en stabil vekt. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner i betydelig grad og kan føre til dårligere resultater etter operasjonen. Operasjonen og mengde overflødig hud som fjernes tilpasses utfra den nåværende kroppsfasongen din, og vesentlig vektnedgang i etterkant vil da føre til ytterligere løs hud.  

Under en konsultasjon med kirurgen går vi gjennom pasients ønsker og målDet vil da også kunne være tid til å endre på forutsetninger før en operasjon gjennomføres, for eksempel vektnedgang og trening. Vi ønsker å gi deg den beste behandlingen, derfor er vi så iherdige med å stille krav til KMI/BMI. Vi vil ikke anbefale å utføre en bukplastikk hos pasienter som har en KMI/BMI over 26 for å unngå komplikasjoner.  

Hva skjer hvis jeg går opp i vekt etter en operasjon? 

Du vil ikke få mer overflødig eller løs hud dersom du går opp i vekt etter en operasjon, men ved en eventuell vektøkning vil fettcellene fordeles jevnt over hele kroppenDersom du kombinerer fettsuging og bukplastikk vil det være færre fettceller i området som ble behandlet, men du bør unngå drastisk vektøkning og vektnedgang for best mulig resultat 

Hva er en mini-bukplastikk? 

Dersom du kun har løs hud under navlen, vil det være tilstrekkelig å utføre en såkalt liten mageplastikk for å få et godt resultat. I dette tilfellet fjerner kirurgen kun en del av hudoverskuddet under navlen, og derfor vil man ikke oppnå noe oppstramming av huden ovenfor navlen. Liten mageplastikk kan kombineres med fettsuging både over og/eller under navlen.  

Hvordan er tiden etter operasjon? 

Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør holde seg i ro de første dagene. Det er samtidig viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodproppdannelse. Man vil trenge hjelp til barnepass og husarbeid i minst 2-3 ukers tid. Vanlig sykemeldingstid for liten mageplastikk er omtrent 2 uker og for full mageplastikk omtrent 4 uker 

Tiden rett etter operasjonen kan være tøff for mangeDe aller fleste opplever en kraftig hevelse i nedre del av magen som vil gi seg gradvis i løpet av noen måneder.  

Jeg har hørt om folk som sliter med åpne sår etterpå? 

Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme spesielt hos røykere. Dette er en tilstand som i regelen er greit å behandle, men som vil kunne medføre en noe lengre sykemelding samt noe flere og hyppigere kontroller med sårskift og sårrevisjoner. Dette er altså ikke farlig, og du må gjerne ta kontakt med oss for videre oppfølging.  

Førsteklasses service på Volvat

Vi ved Volvat legger betydelig vekt på grundige samtaler mellom deg og kirurgen som skal behandle deg. På Volvat tilstreber vi å gi deg en god opplevelse der førsteklasses service møter god kvalitet. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen. Du skal føle deg trygg og ivaretatt hos oss på Volvat. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet.

Bestill konsultasjon eller les mer om bukplastikk

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.