Bukplastikk

Foreligger det mye løs hud i mageregionen, er fettsuging alene ikke tilstrekkelig behandling. Man må da i tillegg gjøre en oppstramming av magehuden, en såkalt bukplastikk.

Hos noen kvinner er dessuten de to delene av magemusklene sprengt eller tøyd fra hverandre i løpet av graviditeter, og hos disse vil det være kunne være nødvendig og reparere dette ved å sy sammen de to muskelbukene samtidig med mageplastikken.

Hos de fleste vil fettmengden både i underhuden og rundt innvollene kunne reduseres ved slanking og/eller mosjon. Magemusklene vil likeledes kunne oppstrammer ved hjelp av systematisk trening. Løs og overflødig hud kan man imidlertid dessverre verken slanke eller trene bort. Diverse "vidunderkurer" har heller ingen effekt, det eneste som hjelper er en kirurgisk behandling hvor man fjerner den overflødig huden. Ofte vil man samtidig med fjerning og oppstramming av huden fettsuge uønsket fett som er vanskelig å slanke bort. Snittet ved bukplastikk legges vanligvis like over kjønnsbehåringen ("bikini-snitt") slik at arret kan skjules av en bikini eller truse.

  • På klinikken: 3 timer
  • Behandlingstid: 1 t 30 min
  • Tilbake på jobb: ca. 1 uke
  • Kan trene igjen: 4-6 uker

Liten mageplastikk

Dersom det foreligger løs hud bare under navlen vil det være tilstrekkelig å utføre en såkalt liten mageplastikk for å få et godt resultat. Ved en liten mageplastikk vil man ikke oppnå noe oppstramming av huden ovenfor navlen. Liten mageplastikk kan kombineres med fettsuging både over og/eller under navlen. Operasjonen utføres normalt i lokalbedøvelse med intravenøs likegladsmedisin og er et betydelig mindre inngrep enn full mageplastikk.

Full mageplastikk

Full bukplastikk er nødvendig for å oppnå et godt resultat dersom det foreligger løs eller overflødig hud også ovenfor navlen. Hudsnittet (arret) legges på samme sted som ved liten bukplastikk, men det fjernes mer hud og området hvor huden løsnes er mye større (helt opp til de nederste ribbena). Huden som er løsnet over navlen dras med mot bikinisnittet og det lages nytt hull for navlen. Også ved full bukplastikk er det vanlig å kombinere denne med fettsuging. Full bukplastikk utføres i narkose og det legges vanligvis inn 2 tynne plastdren som fjernes etter 6 dager.

Sykmeldingstiden er vanligvis dobbelt så lang som ved en liten bukplastikk, dvs 3-4 uker.

Før operasjonen

Bukplastikk er ingen slankemetode, selv om vi ofte samtidig fjerner lokaliserte fettansamlinger ved hjelp av fettsuging. Pasienter som har overvekt av betydning må slanke seg før en slik operasjon. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner i betydelig grad og gjør også resultatet av operasjonen dårligere. Angående rutiner vedrørende bruk av medisiner, faste, forebyggende antibiotika og bruk av bakteriedrepende såpe, vises til egen informasjon.

Operasjonsdagen

Operasjonsdagen møter man fastende.

Ved full bukplastikk i narkose vil man måtte hvile noen timer på klinikken innen man reiser hjem. Ved operasjonen blir det videre vanligvis innlagt 2 små plastrør (dren) som samler opp blodsiv og vevsvæske som alltid kommer etter en full bukplastikk. Drenene fjernes når det ikke lenger dannes væske (ca. 6 dager).

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil det alltid være stramming i såret. Det er derfor tilrådelig å ha bøyd hoftene, dvs ligge med puter under knærne og gå tvekroket de første dagene etter operasjonen. Arret vil nesten alltid bli godt synlig til å begynne med på grunn av strammingen, men dette vil i regelen bedre seg med tiden. Følelsen i huden over snittet vil bli nedsatt etter operasjonen. I løpet av 6-12 måneder vil mye av følelsen komme tilbake hos de fleste pasientene.

Pasienter som har gjennomgått full bukplastikk bør de første dagene stort sett holde i ro på sofaen eller i sengen. Det er dog viktig å røre på tær og ben for å forhindre blodpropp­dannelse. Man vil trenge hjelp til barnepass og husarbeid i minst 2-3 ukers tid. Vanlig sykmeldingstid for liten mageplastikk er ca 2 uker og for full mageplastikk ca 4 uker.

Komplikasjoner og bivirkninger

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep og det foreligger en viss risiko for komplikasjoner. Dette gjelder spesielt dersom man opererer overvektige pasienter, samt dersom pasientene trosser røykeforbudet. Væskeansamling under eller i såret vil som regel suges opp av drenet, men kan i sjeldne tilfeller også oppstå etter drenene er fjernet. Blodansamlinger og infeksjoner er sjeldne men kan forekomme som ved alle andre operasjoner. Hudavstøtninger (nekrose) i sårkantene kan forekomme spesielt hos røykere. Dette er en tilstand som i regelen er greit å behandle, men som vil kunne medføre en noe lengre sykemelding samt noe flere og hyppigere kontroller med sårskift og sårrevisjoner.

På pasienter hvor det fjernes svært mye løs hud vil det kunne oppstå såkalte eselører i endene av arret. Dette kan korrigeres ved senere inngrep i lokalbedøvelse.

Resultater

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd, blir nesten alltid godt fornøyd med resultatet. Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil ofte få et noe dårligere sluttresultat.

Graviditet etter en bukplastikk

Det er ikke noe i veien for en ny graviditet etter at man har fått gjort en bukplastikk. Evnen til å bli gravid eller å bære frem et barn påvirkes ikke av bukplastikken. Alt som er sydd sammen strekkes imidlertid da på nytt og resultatet kan bli «ødelagt». Man kan få bredere arr, muskelfascien kan strekke seg på nytt og magen kan få et nytt heng. Det er derfor anbefalt at man venter med å gjøre en bukplastikk til man har fullført sine graviditeter.

Keisersnitt og bukplastikk

Har du arr fra keisersnitt, vil man gjerne ta utgangspunkt i dette arret når man gjør en bukplastikk. Mange ganger kan man da også «pynte» på arret etter keisersnittet ved å fjerne det. Eventuelle inndragninger kan da også korrigeres. I de aller fleste tilfeller vil dette gå greit, litt avhengig av hvor lavt arret ligger og hvor mye hudoverskudd man har. Vi diskuterer gjerne dette med deg under konsultasjonen.

Førsteklasses service på Volvat

Vi ved Volvat legger betydelig vekt på grundige samtaler mellom deg og kirurgen som skal behandle deg. På Volvat tilstreber vi å gi deg en god opplevelse der førsteklasses service møter god kvalitet. Hele vårt team gjør sitt ytterste for at du skal bli møtt med respekt og omsorg, også etter operasjonen. Du skal føle deg trygg og ivaretatt hos oss på Volvat. Vår kompetanse og erfaring er din trygghet.

Før operasjon

Det er viktig at du følger våre pålegg før en operasjon med tanken på din egen sikkerhet.

Bukplastikk er ingen slankemetode, selv om vi ofte samtidig fjerner lokaliserte fettansamlinger ved hjelp av fettsuging. Pasienter som har overvekt av betydning må slanke seg før en slik operasjon. Overvekt øker risikoen for komplikasjoner i betydelig grad og gjør også resultatet av operasjonen dårligere. Angående rutiner vedrørende bruk av medisiner, faste, forebyggende antibiotika og bruk av bakteriedrepende såpe vises til egen informasjon.

Røyking

Røyking er ikke tillatt 2-3 uker før et inngrep. Nikotinet kniper sammen de små blodårene og kulloskomponenten hemmer blodets transportevne av oksygen. Dette kan føre til at blodforsyning og surstofftilførselen til vevet til utilstrekkelig.

Blodtynnende medikamenter

Det er særlig viktig at medisiner som virker blodfortynnede (Albyl-E, Dispril ol.) sløyfes de siste 2 ukene før operasjonen. Dersom du er i tvil om dette lar seg gjøre, anbefaler vi deg å kontakte den legen som har forordnet disse medisinene. For Marevan vil det bli gjort individuelle avtaler. Vær oppmerksom på at enkelte vitaminer (E-vitaminer, Omega 3 og selèn) tynner blodet og bør sløyfes de siste 2 ukene før operasjonen. Normalt behøver en ikke slutte med p-piller før operasjonen, men dette må i det enkelte tilfelle diskuteres med kirurgen.

Antibiotika – forebygger infeksjon

Du vil få resept på antibiotika ved konsultasjon. Ta dette kvelden før operasjon for å forebygge mot infeksjoner.

Faste

Du skal faste i 6 timer før oppsatt behandlingstid. Dette gjelder også drops og tyggegummi. Du kan drikke klare væsker som vann, te og saft frem til 2 timer før avtalt operasjonstid. 

Dusj

Kvelden før operasjonen skal du vaske kroppen godt med desinfiserende såpe, Hibiscrub som kjøpes på apoteket. Du trenger ikke å dusje håret og ansiktet. Såpen skal skylles av med vann og huden tørkes med et rent håndkle. Du kan bruke deodorant etter dusjingen, men fuktighetskrem bør unngås.

På operasjonsdagen

Du må være frisk og opplagt på operasjonsdagen. Dersom du er forkjølet eller lignende, og er i tvil om du kan opereres, må du kontakte oss. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Behov for ledsager

Umiddelbart etter operasjonen frem til neste morgen vil du trenge en ledsager. Dette skyldes at man de første timene etter en narkose kan ha lettere for å besvime. Det er viktig å ta alle forholdsregler slik at du ikke faller og skader deg etter operasjonen.

Dusj

Samme dusjerutine som kvelden før operasjonsdagen skal gjentas før ankomst på klinikken operasjonsdag.

Sminke

Du må møte usminket til operasjonen. Minst en finger (langfinger eller ringfinger) på venstre hånd må være uten neglelakk.

Klær og fottøy

Bruk klær som er lette å ta på når du er nyoperert. Unngå sko og støvletter med høye heler.

Smertefri mageplastikk

Operasjonstiden varierer med hvilken type mageplastikk du skal ha.

  • Mini mageplastikk: ca. 2,5 timer
  • Full mageplastikk: ca. 3,5 timer
  • Oppstramming av magemuskler: 1 time

Vårt faste anestesiteam sørger for at operasjonen foregår med størst mulig sikkerhet og minst mulig ubehag. Vi har utført svært mange bukplastikk og kan garantere at du ikke vil merke noe under behandlingen. Selv om du sover under hele operasjonen er narkosen så lett at du vil våkne umiddelbart etter at operasjonen er over. Vår erfaring er din garanti for en smertefri og trygg behandling.

Ved operasjonen blir det vanligvis innlagt to små plastrør (dren) som samler opp blodsiv og vevsvæske som alltid kommer etter en full bukplastikk. Drenene fjernes når det ikke lenger dannes væske (ca. 4-5 dager).

Bestill en uforpliktende konsultasjonstime hos oss og få svar på alle dine spørsmål vedrørende operasjonen.

Etter operasjon

Du har gjennomgått en relativt omfattende operasjon. Det er derfor viktig med mest mulig ro og hvile. Fysiske og/eller psykiske anstrengelser vil medføre blodtrykksøkning og øker risikoen for komplikasjoner (spesielt etterblødning). På den annen side er det viktig å røre litt på bena (spesielt i anklene) for å bedre blodsirkulasjonen og minske risikoen for blodpropp.

Smertestillende tas ved behov som foreskrevet på forpakningen. For mye smertestillende vil kunne medføre kvalme og magesmerter.

Forebyggende antibiotika gis intravenøst under operasjonen.

Under operasjonen har du hatt narkose (evt. fått likegladmedisin og relativt mye lokalbedøvelse). Dette i tillegg til fastetid og smertestillende tabletter gjør at mange pasienter har lett for å bli svimmel etter i verste fall besvime. Skulle man merke slikt ubehag skal man straks legge seg flatt ned og gjerne legge bena litt høyt. De første nettene skal man ikke gå alene på toalettet eller badet (jfr. gult informasjonsskriv som ble utdelt før operasjonen). Før man reiser seg fra senga; sitt en stund på sengekanten og kjenn at "hodet fungerer".

Ved full bukplastikk vil det bli innlagt tynne plast-dren for å samle opp blodvæske som danner seg i sårflatene. Som regel fjernes begge drenene etter ca 6 dager. (evt. kan det første drenet tas 3 dager etter operasjonen). Drensrøret fra såret til vakuum-ballongen er forsynt med en klemme som kan stenge røret. Røret skal kun være stengt når vakuum-ballongen tømmes for blodvæske. Du vil få dette demonstrert før du forlater klinikken­.

  • Tensoplast fjernes etter 6 dager.
  • All syingen etter operasjonen er gjort med innvendige sting som brytes ned av kroppen. Det skal derfor ikke fjernes sting etter operasjonen.
  • Body brukes i 2 uker dag og natt, deretter på dagtid i 2-3 uker.

Dusjing og bandasje

Etter at Tensoplast-bandasjen er fjernet, skal du bruke en kraftig (dvs rei stram) "body" i minst 2 uker dag og natt, deretter minimum 2 uker på dagen. Dusjing kan gjøres etter at Tensoplasten er fjernet (dvs etter 6 dager). Blir tapen våt tørres denne ved hjelp av en hårføner på svakeste varme.

Taping av arr

For at arrene skal bli minst mulig skjemmende anbefaler vi at de tapes. Trykket av tapen demper arr-reaksjonen og motvirker at arret glir ut og blir breddeøket. Dette gjøres ved å sette en 2,5 cm bred tape ("Scanpore" eller "Micropore" som fås kjøpt på apotek) på langs over arrene. Man dusjer med tapen på og tørker denne med en hårføner etter dusjen. Tapen skiftes ca. hver 7-10 dag (skifter man tape for ofte vil huden lett bli irritert). Vi anbefaler taping av arrene så lenge arrene er røde, for de fleste er dette ca 3-4 mnd.

Kraftigere arr (hypertrofiske arr)

Vi regner at ca 5-10 % av pasientene er såkalte "arr-dannere", dvs de danner kraftigere og tykkere arr enn normalt. Dette er vanligst hos de yngste pasientene og hos pasienter som er mørke i hud og hår. En slik reaksjon merker man ofte først 2-3 mnd etter operasjonen. I stedet for at arret gradvis blir blekere og mindre synlig, vil arret bli tykkere, rødere og det vil ofte tilkomme kløe, stikking og ømhet. Ved arr-hypertrofi bør man forsøke behandle arrene med silikon-plaster. Ta kontakt med klinikken for råd.

Soling

Man bør unngå soling på ferske arr. Dvs arrene bør tildekkes med tape, truse eller bikini de første 6-12 mnd etter operasjonen.

Råd etter liten bukplastikk

Dette er en adskilling mindre omfattende operasjon, men de fleste rådene som anført over for full bukplastikk gjelder også her (medikamenter, soling, taping etc). Som regel får pasienter med liten bukplastikk ingen Tensoplast-bandasje og det legges sjelden inn dren. Medbrakt "body" tas på umiddelbart etter operasjonen. Denne bør brukes dag og natt i 2 uker, heretter ytterligere 2 uker på dagen (men det er ingen ulempe å bruke denne enda lengre spesielt dersom man fortsatt er hoven).

Komplikasjoner og bivirkninger

Full bukplastikk er et relativt omfattende inngrep, men komplikasjoner forekommer sjeldent når man opererer personer i god allmenntilstand som er tilnærmet normalvektige og ikke røyker. For å redusere faren for komplikasjoner bør du forsikre deg om at du blir operert av en godkjent plastikkirurg med erfaring, og med mulighet for god oppfølging. Våre kirurger på Volvat Stokkan har lang erfaring med bukplastikk og det er kanskje derfor komplikasjoner oppstår sjelden hos oss.

Infeksjon

Til tross for våre dyktige kirurger er likevel ethvert kirurgisk inngrep forbundet med en viss infeksjonsfare. Dette fører til at operasjonssåret heles saktere og arrene eventuelt blir mindre pene.  Infeksjon forekommer heldigvis svært sjelden ved mageplastikk.

Blødning

Det legges eventuelt inn dren under operasjonen for å ta unna blødning de første par dagene. Dersom kirurgen vurderer blødningsfaren til å være svært liten, unnlater man iblant å legge inn dren. For å redusere blødningsfaren skal du følge forholdsreglene om redusert aktivitet etter operasjonen.

Gul vevsvæskeansamling

Gul vevsvæske kan samle seg mellom bukveggen og huden (”sårhulen”) og vil føles som stramhet eller hevelse. Dette er en uskyldig tilstand som behandles med tapping.

Allergisk reaksjon på narkose

Narkosemidler kan i meget sjeldne tilfeller utløse alvorlige allergiske reaksjoner. Oftest utløses slike reaksjoner av muskellammende medikamenter. Disse benyttes ikke ved klinikken.

Blodpropp

Blodpropp forekommer svært sjelden.

Ofte stilte spørsmål

Resultater

Godt motiverte pasienter som har hatt plager på forhånd blir nesten alltid godt fornøyd med resultatet etter bukplastikk. Pasienter med mye fett inne i bukhulen, slappe magemuskler og/eller stor svai i korsryggen vil ofte få et noe dårligere sluttresultat.

Begge typer mageplastikk kan kombineres med fettsuging.

Hvem kan opereres?

I prinsippet kan alle kvinner og menn over 20 år bli vurdert med tanke på operasjon. I og med at bukplastikk ikke er en slankeoperasjon er det svært gunstig for deg som er overvektig å slanke deg før operasjonen. Dette vil i tillegg redusere risikoen for komplikasjoner under operasjonen. Dersom du ønsker å vite mer om operasjonen eller vurderer bukplastikk, ta kontakt med oss og bestill en uforpliktende samtale med en kirurg.

Hvordan blir arrene etter en mageplastikk?

Man får et tverrgående arr nederst på magen like over hårlinjen (kjønnsbehåringen) avhengig av hvor mye hud som skal fjernes. Har man arr etter tidligere operasjoner som for eksempel keisersnitt, vil kirurgen ta hensyn til dette i sin operasjonsplanlegging. En sjelden gang er det også nødvendig å fjerne hud i midtlinjen, slik at arret blir seende ut som en omvendt T. Arret vil være ganske rødt de første månedene, men på sikt blir de fleste arr bleke, flate og pene. Arrene må tapes i minst 3 måneder etter nærmere instruks fra kirurgen.

Får jeg ny navle?

I en typisk full bukplastikk blir det fjernet mye hud. Huden løsnes noen ganger helt opp til de nederste ribbeinene. Huden som er løsnet dras over navlen ned mot hårlinjen (kjønnsbehåringen) og det lages nytt hull for navlen, i den samme høyden som den opprinnelige navlen.


Se flere spørsmål og svar om bukplastikk

Time hos
oss