Mat og kostråd etter gastric sleeve

Før operasjonen må du stå på en diett som består av 1000 kcal pr døgn. Dietten er i stedet for dine vanlige måltider. Hensikten er å krympe leveren og oppnå mest mulig vektreduksjon før operasjonen. Dette vil gjøre det lettere å gjennomføre inngrepet, og minsker risikoen for komplikasjoner.

Du skal starte med dietten 1-3 uker før operasjonen og fortsette frem til operasjonsdagen. Antall uker avtales individuelt.

Etter gastrisk sleeve er magesekken blitt smalere (ligner et rør) og i den første tiden vil hevelser i slimhinnene gjøre passasjen ekstra trang. Derfor skal du den første tiden kun innta flytende kost. Konsistensen skal være tynnflytende og uten klumper, så om det er klumper eller suppen er tykk, må du sile og tynne ut denne. Du får tett oppfølging og veiledning av din behandler på det sykehuset du opereres ved. Hevelsene i slimhinnene går gradvis ned og etter en tid spiser du moset mat (puré-kost). Du får informasjon om hva du skal spise både skriftlig og muntlig. Neste fase går over til myk mat (mat som lar seg gjennomtygge ordentlig), for så gradvis overgang til vanlig mat.

Det er viktig å være forberedt på at måltidene vil være mye mindre enn tidligere da størrelsen på magesekken din er omtrent 80 % mindre er før operasjonen. Du kan oppleve at to til tre spiseskjeer mat gjør deg mett. Dette er forventet. Det kan hende du merker at du kan spise mer av noen typer mat enn andre. Dette er også i orden. Du skal etter hvert kunne spise alt, men ingen er like og du er nødt til å prøve deg frem og finne ut hva som passer for deg.

Over tid vil magesekken utvide seg noe og det blir plass til mer mat. Pass da på at du ikke fristes til å spise for store porsjoner slik at magesekken strekkes. Vi anbefaler at du spiser 5-6 små måltider pr. dag slik at du får dekket behovet ditt for næring. Mange opplever at de ikke har sultfølelse, og har derfor alarm på mobilen hver 3. time for å huske å spise.

Tilskudd av vitaminer og mineraler anbefales alle som har gjennomgått fedmekirurgi. Etter operasjonen spiser man mindre enn tidligere, og tillegg er opptaket fra tarmen av vitaminer, mineraler og jern nedsatt. Det er derfor nødvendig å tilføre kroppen ekstra tilskudd av disse stoffene for å unngå mangel. Du får god informasjon om dette fra Volvat.

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.